Binnenkort

Opera in de media: week 31 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 van 2019 (27 juli – 2 augustus) aandacht voor enkele concerten van de BBC Proms, de finale van Operalia en Judith van Wanroij op het Delft Chamber Music Festival.

Video

Operalia-finale
Plácido Domingo’s Operalia Competition 2019 is bijna afgelopen. Vanavond (vrijdag) is de finale te volgen op Medici.tv. Het evenement vindt plaats in het National Theater in Praag.
Medici.tv: vrijdag 26 juli om 18.00 u.

Sonya Yoncheva. (© Rolex / Hugo Glendinning)

Duo in Baden-Baden
In Baden-Baden presenteren Sonya Yoncheva en Piotr Beczala een overwegend Frans operaprogramma, aangelengd met operette en chanson. Werk van Massenet, Bizet, Gounod en Léhar staat op het programma van het duo, dat wordt begeleid door de Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern onder leiding van Domingo Hindoyan.
Arte: zondag 28 juli om 17.55 u.

Lemieux in Canada
Mezzosopraan Marie-Nicole Lemieux brengt een programma met muziek van onder anderen Fauré, Dvořák en Enescu tijdens het Festival International du Domaine Forget in Canada. Ook Kurt Weills Youkali staat op het programma. Ze wordt begeleid door Roger Vignoles en Stéphane Tétreault.
Medici.tv: maandag 29 juli om 20.00 u.

Nozze in Wenen
Een kleine maand geleden bracht het Armel Opera Festival een uitvoering van Le nozze di Figaro van Mozart in een regie door Máté Szabó. In de hoofdrollen zongen onder anderen Lajos Kendi als Almaviva en Bence Pataki als Figaro. De opname uit Wenen is terug te vinden op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Deze week kwam het nieuws dat Edward Gardner de nieuwe chef-dirigent is van het London Philharmonic Orchestra. In dit korte filmpje wordt hij voorgesteld.

Audio

2 x Venus en Adonis
De NTR ZaterdagMatinee herhaalt hoogtepunten uit het verleden. Deze zaterdag zijn dat Venus and Adonis van John Blow en Dido and Aeneas van Henry Purcell, uitgevoerd door het Britse gezelschap Early Opera Company onder leiding van Christian Curnyn. Volgens onze recensie “pakte Sarah Connolly het publiek volledig in met haar bezielde vertolking”. De tweede Venus und Adonis is van Hans Werner Henze in een uitvoering uit 2001 door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en een solistencast met onder anderen Lauren Flanigan, geleid door Markus Stenz.
NPO Radio 4: zaterdag 27 juli om 14.00 u.

Rossini in het Zondagochtendconcert
De Petite messe solennelle van Rossini werd in 2016 uitgevoerd door solisten als sopraan Mariangela Sicilia en mezzo Diana Haller. Het pianoduo Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar begeleidde de solisten en het Groot Omroepkoor onder leiding van Leonardo García Alarcón
NPO Radio 4: zondag 28 juli om 10.00 u.

Leonardo García Alarcón. (© Jean-Baptiste Millot)

Strozzi geëerd
Componist Barbara Strozzi werd vierhonderd jaar geleden geboren en dat wordt tijdens de BBC Proms herdacht met de uitvoering van haar werk en dat van tijdgenoten. Het concert van sopraan Mariana Flores en het ensemble Cappella Mediterranea van haar echtgenoot Leonardo García Alarcón wordt live uitgezonden door de BBC-radio.
BBC Radio 3: maandag 29 juli om 14.00 u.

Haydn tijdens de Proms
The Creation van Haydn wordt in het Duits gezongen, zo vermeldt het programma van het BBC Proms-concert van maandag 29 juli. Die Schöpfung dus, in de Royal Albert Hall, door het BBC Proms Youth Choir en de BBC Philharmonic onder dirigent Omer Meir Wellber. De solisten zijn onder anderen Sarah-Jane Brandon en Benjamin Hulett.
BBC Radio 3: maandag 29 juli om 20.30 u.

Zang in Hohenems
Tijdens de Schubertiade in Hohenems traden eind april mezzosopraan Sophie Rennert, bariton Benjamin Appl en pianist Kit Armstrong op met werk van Brahms, Schubert en Armstrong zelf.
NPO Radio 4: dinsdag 30 juli om 20.00 u.

Lied in de Royal Albert Hall
De BBC Proms is losgebarsten in Londen en zowel de BBC als het Zomeravondconcert zendt concerten uit. Mahlers Lied von der Erde staat centraal tijdens het optreden van het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Edward Gardner. Solisten Claudia Mahnke en Stuart Skelton voeren de stukken uit, waarna het pianoconcert van Benjamin Britten klinkt.
NPO Radio 4: donderdag 1 augustus om 20.00 u.

Judith van Wanroij zingt Strauss
Live vanaf het Delft Chamber Music Festival is te horen hoe sopraan Judith van Wanroij, samen met musici als de pianisten Daan Boertien en Olga Pashchenko, werk uitvoert van onder anderen Gluck en Strauss. Diens Vier letzte Lieder beloven het hoogtepunt van het concert te worden.
NPO Radio 4: vrijdag 2 augustus om 20.00 u.

Weektip

Anner Bijlsma
Op YouTube staat een enorme hoeveelheid werken uitgevoerd door de deze week overleden cellist Anner Bijlsma. Een zeldzaam stuk waarin ook vocale inbreng te horen is, zijn de Vier Schotse liederen van Beethoven. De musici zijn Anner Bijlsma, Vera Beths, Gijs Beths en Stanley Hoogland. De sopraan is Marjanne Kweksilber.

Vorig artikel

Donij van Doorn heeft een klik met André Rieu

Volgend artikel

Gonzalez en Anduaga winnen Operalia 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.