Binnenkort

Opera in de media: week 33 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 van 2019 (10 – 16 augustus) aandacht voor optredens tijdens de BBC Proms en het Edinburgh Festival, voor Joyce DiDonato op tournee en voor Tristan und Isolde in Bayreuth.

Video

Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)

Mozartwedstrijd
In het Berlijnse Säälchen troffen sopraan Anna Prohaska, klarinettist Andreas Ottensamer en pianist Caspar Frantz elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd met als centrale figuur Mozart. Elk probeerde het publiek te winnen voor de eigen visie op het werk van de componist.
Arte: zondag 11 augustus om 17.55 u.

Idomeneo in Salzburg
Een dag na de radio-uitzending is er ook beeld bij de opvoering van Mozarts Idomeneo in de Felsenreitschule in Salzburg. In de enscenering door Peter Sellars, met muzikale leiding van Theodor Currentzis, zingen tenor Russell Thomas en sopraan Paula Murrihy de hoofdrollen.
Medici.tv: maandag 12 augustus om 16.00 u.

Joyce in Hamburg
Het Hamburgse concert van de tournee die mezzosopraan Joyce DiDonato en Antonio Pappano door Europa maken, wordt live uitgezonden door Medici.tv. Ook daar zingt DiDonato Berlioz’ Les nuits d’été.
Medici.tv: woensdag 14 augustus om 20.00 u.

Mahagonny on demand
Dankzij de agenda van Place de l’Opera weten we dat Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill op 16 maart 2020 in première gaat bij De Nationale Opera. In vrijwel dezelfde bezetting was de enscenering van Ivo van Hove deze zomer al in Aix-en-Provence te zien. Met Esa-Pekka Salonen voor het orkest zongen onder anderen Alan Oke, Sir Willard White en Thomas Oliemans in de verschillende rollen. De opname is tot 10 november on demand te zien op Arte Concert.
Arte Concert: on demand.

Händel in München
De opera Agrippina van Händel werd onlangs opgevoerd bij de Bayerische Staatsoper in een regie van Barrie Kosky. De opname staat nog enkele dagen, tot maandag 12 augustus om 11.59 uur ter beschikking op de website van het operahuis. Onder leiding van Ivor Bolton zongen solisten als Alice Coote en Franco Fagioli.
Website Bayerische Staatsoper: on demand.

Nieuw op YouTube

Jonas in Australië
Het Australische tv-station ABC sprak met Jonas Kaufmann over zijn rol als Andrea Chénier. Hij zingt enkele concertante uitvoeringen van Giordano’s werk met naast hem Eva-Maria Westbroek als Maddalena.

Audio

Nora Fischer bij de BBC
Inside Music heet de programmaserie van de BBC Radio 3, waarin een musicus een eigen selectie muziek mag kiezen. Vandaag is de Nederlandse Nora Fischer te gast. Ze laat onder meer twee heel verschillende uitvoeringen van een lied van Antonio Cesti horen.
BBC Radio 3: zaterdag 10 augustus om 14.00 u.

Wagner in Bayreuth
Toch nog opera op de zaterdagavond van Radio 4: een opname van Tristan und Isolde, gemaakt op 1 augustus tijdens de Bayreuther Festspiele. Het titelrolpaar wordt gezongen door tenor Stephen Gould en sopraan Petra Lang. Bas Georg Zeppenfeld is Marke, mezzosopraan Christa Mayer zingt de rol van Brangäne. Het koor en orkest van de Bayreuther Festspiele worden geleid door Christian Thielemann.
NPO Radio 4: zaterdag 10 augustus om 18.00 u.

Van Bayreuth naar Londen
Sopraan Lise Davidsen heeft een weekend vrij van haar rol als Elisabeth in Tannhäuser in Bayreuth. In Londen zingt ze opus 27 van Richard Strauss, 4 Lieder, met onder meer het lied ‘Morgen’. Ze wordt begeleid door het Philharmonia Orchestra onder leiding van Esa-Pekka Salonen.
BBC Radio 3: zaterdag 10 augustus om 20.30 u.

Russell Thomas. (© Fay Fox)

Idomeneo met Currentzis
Ook zondag staat het Zomeravondconcert in het teken van opera met Mozarts Idomeneo, recent uitgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele. Tenor Russell Thomas – vorig jaar sprak Place de l’Opera hem toen hij in Amsterdam Tito zong – is koning Idomeneo, met sopraan Paula Murrihy als Idamante. De muzikale leiding is in handen van Theodor Currentzis, die het Freiburger Barockorchester en het koor MusicAeterna dirigeert.
NPO Radio 4: zondag 11 augustus om 20.00 u.

Wagner zingt Strauss
Parallel aan de BBC Proms in Londen vindt in het noorden, in Edinburgh, ook een muziekfestival plaats. In de Queen’s Hall zingt de Amerikaanse sopraan Amber Wagner, begeleid door pianist Malcolm Martineau, werk van onder anderen Bellini, Strauss en Wagner.
BBC Radio 3: woensdag 14 augustus om 12.00 u.

Elder dirigeert Berlioz
Het Hallé-orkest onder leiding van Sir Mark Elder speelt L’Enfance du Christ van Berlioz, met solisten als tenor Allan Clayton, bariton Roderick Williams en bas Neal Davies.
BBC Radio 3: woensdag 14 augustus om 20.00 u.

Joyce zingt Berlioz
Twee dagen voor haar bezoek aan Amsterdam is mezzosopraan Joyce DiDonato in Londen met dezelfde cyclus, Les nuits d’été, van Berlioz. Het National Youth Orchestra of the USA en het National Youth Orchestra of Great Britain worden geleid door Antonio Pappano. De opname wordt op 11 augustus gemaakt in de Royal Albert Hall.
NPO Radio 4: donderdag 15 augustus om 20.00 u.

Brownlee zingt Schumann
De Amerikaanse tenor Lawrence Brownlee treedt tijdens het Edinburgh Festval op met pianist Iain Burnside in een programma met werk van Schumann (Dichterliebe), Poulenc en Liszt.
BBC Radio 3: vrijdag 16 augustus om 12.00 u.

Weektip

Raoul Steffani wint prijzen
Dit weekend begint in Amsterdam het Grachtenfestival. Winnaar van het concours van vorig jaar was bariton Raoul Steffani, die daarom enkele concerten mocht programmeren voor de 2019-editie. Zaterdag is er op initiatief van Steffani een uitvoering van Carmina Burana in Paradiso. Een paar maanden voor het Grachtenfestival Concours won de jonge bariton, met pianist Daan Boertien, de Dutch Classical Talent Award 2018. De opname van de finale staat online.

Vorig artikel

De opera-agenda: september en oktober

Volgend artikel

De opera-agenda: november en december

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.