AchtergrondBinnenkort

De opera-agenda: september en oktober

Seizoen 2019/2020 komt dichterbij. Alle details zijn te vinden in de opera-agenda van Place de l’Opera. In deze serie geven we per twee maanden tips voor producties die, in elk geval op papier, veel doen beloven.

Anita Rachvelishvili zingt Santuzza in Cavalleria rustican bij De Nationale Opera. (© Salvatore Sportato)

Niet Cav/Pag maar Pag/Cav
De eerste grote productie van het nieuwe seizoen gaat bij De Nationale Opera (DNO) aan het Waterlooplein in première: Pagliacci en Cavalleria rusticana. Het is waarschijnlijk de beroemdste tweeluik uit de operaliteratuur, maar regisseur Robert Carsen doet iets ongebruikelijks: hij draait de min of meer vaste volgorde om en begint met Pagliacci. De Canadese regisseur, bij DNO bekend van onder meer Dialogues des Carmélites en Carmen, kiest daarbij voor een theater-in-het-theaterbenadering. In de cast toppers als Ailyn Pérez, Brandon Jovanovich en Anita Rachvelishvili.
Nationale Opera & Ballet in Amsterdam: 5 t/m 28 september 2019.

Meesterlijke Berlioz
Het Gergiev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest eindigt dit jaar met een concertante uitvoering van één van Berlioz’ meesterwerken: La damnation de Faust. De heerlijk ambivalente compositie (een ‘légende dramatique’ met trekken van opera, oratorium en symfonie) wordt muzikaal geleid door Valery Gergiev zelf, met in de Russische cast onder anderen Mikhail Petrenko als de duivel.
De Doelen in Rotterdam: 14 september 2019.

Francesca da Rimini (2x)
De NTR ZaterdagMatinee opent zijn seizoen met twee interpretaties van hetzelfde verhaal. Dat verhaal komt uit de Divina commedia van Dante en draait om de misvormde Lanciotto Malatesta, die een truc bedenkt om met de mooie Francesca te trouwen. Dat loopt tragisch af. Rachmaninov maakte er een opera van, op een tekst van Modest Tsjaikovski. Diens broer Pjotr Iljitsj componeerde een paar decennia daarvoor al een symfonisch gedicht op hetzelfde verhaal. De Matinee voert beide werken uit, met Stanislav Kochanovsky voor het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor en in de cast onder anderen Venera Gimadieva, Oleg Dolgov en Vladislav Sulimsky.
Het Concertgebouw in Amsterdam: 14 september 2019.

De NTR ZaterdagMatinee presenteert een nieuwe opera van Robert Zuidam. (© Karoly Effenberger)

Nieuwe Zuidam
Nog meer moois van de NTR ZaterdagMatinee: op 28 september gaat een nieuwe opera van Robert Zuidam in wereldpremière, Hercules. Het werk is zijdelings gebaseerd op het boek Strijdtoneel, dat vertelt hoe bariton Bastiaan Everink van een marinier transformeerde in een operazanger. Everink zingt zelf de hoofdrol in het werk, naast de bekende sopraan Annemarie Kremer. De opera wordt gecombineerd met de achtste symfonie van Schubert en de Symfonie ‘Mathis der Maler’ van Hindemith. James Gaffigan dirigeert.
Het Concertgebouw in Amsterdam: 28 september 2019.

Bernstein-tournee
Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten gaan per 1 september verder als één organisatie. De Nederlandse Reisopera markeert dat met een concertante productie van Wonderful Town, een musical van Leonard Bernstein over twee ambitieuze vrouwen van het Amerikaanse platteland die in de jaren dertig van de vorige eeuw carrière proberen te maken in New York. Wayne Marshall, een expert in het repertoire van Bernstein, dirigeert. In de cast zingen onder anderen Ruth Sherwood, Laetitia Gerards, Alexander de Jong en Lucas van Lierop.
Nederlanse Reisopera op tournee: 4 t/m 12 oktober 2019.

Giovanni van de Achttiende Eeuw
Het Orkest van de Achttiende Eeuw heeft de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd met semiscenische Mozart-opera’s. In oktober brengt het orkest Don Giovanni. Jeroen Lopes Cardozo verzorgt, net als bij de vorige Mozart-producties, de regie. In de cast aansprekende Nederlandse namen, met onder anderen André Morsch in de titelrol, Henk Neven als Leporello, Rosanne van Sandwijk als Zerlina en Berend Eijkhout als Masetto.
Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee: 7 t/m 20 oktober 2019.

Donizetti-komedie
Na Don Giovanni op 8 oktober brengt het Royal Opera House op 24 oktober Donizetti’s geliefde komedie Don Pasquale in de bioscoop. De veelgeprezen Italiaan Damiano Michieletto maakt een nieuwe enscenering, die uitgevoerd wordt door de grootste sterren: Bryn Terfel, een meester in de komedie, zingt de titelrol, met sopraan Olga Peretyatko als Norina en Ioan Hotea als Ernesto. Mariusz Kwiecień is Doctor Malatesta. Zo’n zestig bioscopen in Nederland laten de voorstelling live zien.
Royal Opera House Live Cinema Season: 24 oktober 2019.

Bekijk het volledige opera-aanbod in de opera-agenda van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Win vrijkaarten voor Farinelli, Farinelli!

Volgend artikel

Opera in de media: week 33 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.