AchtergrondBinnenkort

De opera-agenda: november en december

Seizoen 2019/2020 komt dichterbij. Alle details zijn te vinden in de opera-agenda van Place de l’Opera. In deze serie geven we per twee maanden tips voor producties die, in elk geval op papier, veel doen beloven.

De combinatie van Jaap van Zweden en het Radio Filharmonisch Orkest heeft de afgelopen jaren onvergetelijke Wagneruitvoeringen opgeleverd. Komend seizoen brengen ze Die Walküre. (© Hans van der Woerd)

De maand van Die Walküre
Wagnerliefhebbers hebben niet te klagen in november: ze kunnen Die Walküre, deel twee uit Wagners Ring des Nibelungen, maar liefst tweemaal zien: eerst concertante in de NTR ZaterdagMatinee, geleid door Jaap van Zweden, en vervolgens geënsceneerd bij De Nationale Opera (DNO), in de regie van Pierre Audi. Achter die productie werd in februari 2014 eigenlijk een definitieve punt gezet, maar nu keert het tweede deel toch nog een keertje terug, “nu écht voor de allerlaatste keer”, belooft DNO. Marc Albrecht dirigeert. In de cast van de Matinee onder anderen Stuart Skelton, Elena Pankratova en Katharine Broderick. Bij DNO onder anderen Michael König, Eva-Maria Westbroek, Iain Paterson en Martina Serafin.
Het Concertgebouw in Amsterdam: 2 november 2019.
Nationale Opera & Ballet in Amsterdam: 16 november t/m 8 december 2019.

Keesmaat regisseert Zauberflöte
Opera Zuid opent zijn seizoen met Die Zauberflöte. De klassieker van Mozart klonk in maart 2012 voor het laatst bij het Limburgse gezelschap. De nieuwe regie wordt verzorgd door een succesvolle, veel in New York werkende Nederlandse regisseur: Jorinde Keesmaat. Ze werkt samen met dirigent Benjamin Bayl. Lilian Farahani zingt Pamina en Peter Gijsbertsen is Tamino. Michael Wilmering vertolkt Papageno. Verder zijn onder anderen Fenna Ograjensek en Florieke Beelen te beleven.
Opera Zuid op tournee: 8 november t/m 8 december 2019.

Anthony Roth Costanzo in de hoofdrol van Akhnaten. (© Paola Kudacki / Met Opera)

Glass in de bios
De Metropolitan Opera kiest voor zijn bioscoopuitzendingen doorgaans overbekende titels uit het operarepertoire, maar één tot twee keer per seizoen is een onbekender werk live in de bioscoop te beleven. Op 23 november ensceneert Phelim McDermott het werk Akhnaten van Philip Glass, met inzet van onder anderen acrobaten en jongleurs. Anthony Roth Costanzo zingt de hoofdrol en Karen Kamensek dirigeert.
Metropolitan Opera Live in HD: 23 november 2019.

53ste IVC
Het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch is dit jaar gewijd aan het lied. Het LiedDuo Concours begint op 20 november. Op 21 en 22 november vinden de halve finales plaats, op 24 november is de grote finale in het Theater aan de Parade. Rondom de finalerondes worden lezingen, recitals en masterclasses georganiseerd.
Theater aan de Parade in Den Bosch: 20 t/m 24 november 2019.

Diva’s
Het Concertgebouw in Amsterdam ontvangt in een tijdsbestek van twee weken twee van de grootste zangeressen van dit moment. Diana Damrau geeft op 27 november een recital onder pianobegeleiding van Antonio Pappano, met repertoire van onder anderen Rossini, Bizet en Wagner. Op 10 december zingt Cecilia Bartoli werken van onder anderen Vivaldi met haar ensemble Les Musiciens du Prince uit Monaco, gedirigeerd door Gianluca Capuano.
Het Concertgebouw in Amsterdam: 27 november en 10 december 2019.

Familievriendelijk
DNO houdt doorgaans niet zo veel rekening met het familiale karakter van feestmaand december, maar dit jaar wel: het Amsterdamse huis programmeert Rossini’s sprookjeskomedie La Cenerentola. De bekende en geliefde regisseur Laurent Pelly maakt er een “onvergetelijke productie voor de hele familie” van, aldus DNO. Daniele Rustioni dirigeert. In de cast belcantotoppers als Lawrence Brownlee, Isabel Leonard en Nicola Alaimo. Tip: ook de Opéra Royal de Wallonie in Luik vult de decembermaand met La Cenerentola, met zangers als Karine Deshayes, Levy Sekgapane en Bruno De Simone.
Nationale Opera & Ballet in Amsterdam: 3 t/m 28 december 2019.

Bekijk het volledige opera-aanbod in de opera-agenda van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Opera in de media: week 33 van 2019

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Astrid, Jan en Stephen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.