AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Astrid, Jan en Stephen

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 205.

Die Fahne weht!
Hij meet 2,80 bij 3 meter en hangt aan een mast van 7 meter. Als Florian, net als zijn vader vroeger, de speciale vlag op het dak van het Festspielhaus heeft gehesen, kan het Wagnerfestival beginnen. Ook dat is deel van het Gesamtkunstwerk in Bayreuth.

Faam in de broodjeszaak
Operazangers zijn sterren zolang ze op het podium staan. Na de voorstelling gaan ze vrijwel anoniem op in de massa. Zo niet sopraan Astrid Stockman, die een broodje kocht.

Carmina in poptempel
Toen hij de GrachtenfestivalPrijs 2018 won, en daarom mocht meeprogrammeren aan de editie van dit jaar, was een Carmina Burana in Paradiso het eerste idee dat bij bariton Raoul Steffani opkwam. Afgelopen zaterdag was het zover.

Meistersinger op de radio
Ook zonder een bezoek aan Bayreuth kunnen liefhebbers veel van wat er op het Wagnerfestival gebeurt meebeleven. De uitvoering van Die Meistersinger von Nürnberg is in audio compleet terug te luisteren op de website van de Bayerische Rundfunk.

Meesterzangers
De Glyndebourne Opera Cup is een zangwedstrijd voor jonge operatalenten, georganiseerd door het festival met dezelfde naam. Op 7 maart 2020 vindt de finale plaats.

De niet herkende oprichter
Het portret van Jan van Gilse, die aan de wieg stond van Buma/Stemra, werd op een veiling aangeboden zonder dat iemand zich kennelijk realiseerde om wie het ging. Journalist Thiemo Wind kocht het doek met de componist van onder meer de opera Thijl.

Gaffigan 40
Chef-dirigent James Gaffigan werd 40 en zijn musici van het Radio Filharmonisch Orkest feliciteerden hem via Twitter. Komend seizoen dirigeert hij onder meer het nieuwe werk Hercules in de NTR ZaterdagMatinee.

Grote longen
Zou een Wagnerzanger een luchtbed sneller opblazen dan iemand die pakweg Debussy of Mozart zingt?

Ruw ideetjes
Recent verscheen een nieuw boek van pianist/schrijver Stephen Hough. Mezzosopraan Alice Coote beveelt het aan.

Missy’s missie
Toen New York Times-journalist Zachary Woolfe haar vroeg wat het schrijven van de opera Breaking the waves betekende, zei Missy Mazzoli: “It meant ‘I can do this; I proved myself; I don’t need to make excuses for why I want to do this.’” Haar opera krijgt in Edinburgh zijn Europese première.

Adieu Ludmilla
De Canadese sopraan Ludmilla Andrew was in het Verenigd Koninkrijk bekend als coach. Ze was betrokken bij het cd-label Opera Rara.

Korngold herontdekt
“Now the classical world is giving him a fresh listen”, zegt muziekschrijver Alex Ross in The New Yorker over de centrale rol die het werk van Erich Wolfgang Korngold speelt op het Bard Music Festival.

Vorig artikel

De opera-agenda: november en december

Volgend artikel

Viotti vervangt Elder bij seizoensopening DNO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.