Nieuws

Viotti vervangt Elder bij seizoensopening DNO

Lorenzo Viotti vervangt Sir Mark Elder als dirigent van Pagliacci / Cavalleria rusticana, de productie waarmee De Nationale Opera op 5 september zijn seizoen opent. Elder moest afzeggen vanwege een operatie.

Lorenzo Viotti komt eerder dan verwacht in actie bij De Nationale Opera. (© Daniëlle van Coevorden)

Lorenzo Viotti wordt vanaf seizoen 2021/2022 de nieuwe chef-dirigent van De Nationale Opera (DNO) en het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO). Hij stond nog niet op de bok van DNO en maakt met zijn invalbeurt in september dus vervroegd zijn debuut. Het NedPhO leidde hij al wel; in 2018 dirigeerde hij Stravinsky’s Petroesjka in het Concertgebouw.

Viotti neemt vijf van de acht voorstellingen (5, 8, 11, 21 en 28 september) voor zijn rekening. De overige drie (15, 18 en 24 september) worden geleid door Aldert Vermeulen, assistent-dirigent van DNO.

De oorspronkelijk geëngageerde dirigent Mark Elder moest per direct een operatie ondergaan in verband met beknelde zenuwen in zijn nek. “We wensen hem een spoedig herstel”, zegt DNO-directeur Sophie de Lint. “We zijn uitermate gelukkig en dankbaar dat onze toekomstige chef-dirigent Lorenzo Viotti zijn drukke schema heeft kunnen vrijmaken. Het is een prachtige kans voor ons publiek en Lorenzo om kennis met elkaar te maken.”

Pagliacci en Cavalleria rusticana worden geënsceneerd door Robert Carsen. In de cast onder anderen Brandon Jovanovich, Ailyn Pérez, Anita Rachvelishvili en Brian Jagde.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Astrid, Jan en Stephen

Volgend artikel

Documentaire over Charkov Opera uitgebracht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.