BinnenkortNieuws

Gergiev Festival besluit met Berlioz’ Faust

Op 12 september gaat het Gergiev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest van start. Op de slotavond (14 september) dirigeert Valery Gergiev een integrale uitvoering van La damnation de Faust van Berlioz.

Valery Gergiev. (© Pim Top)

Het Gergiev Festival draait dit jaar om Parijs, met veel aandacht voor de Franse muziekgeschiedenis. Eén van de meesterwerken uit die traditie is La damnation de Faust. Gergiev zet dat ambivalente werk van Hector Berlioz (een ‘légende dramatique’ met trekken van opera, oratorium en symfonie) op de slotavond op het programma in de Grote Zaal van De Doelen.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt bij de uitvoering vergezeld door het Rotterdam Symphony Chorus, zangers uit het koor van het Mariinsky Theater en het Nieuw Amsterdams Kinder- en Jeugdkoor.

Mezzosopraan Yulia Matochkina zingt Marguerite en tenor Alexander Mikhailov is Faust. De bekende bas Mikhail Petrenko vertolkt Méphistophélès.

Yulia Matochkina is twee dagen voor Faust, op donderdag 12 september, ook al te bewonderen in het kader van het Gergiev Festival. Ze geeft samen met pianist Anatoly Kuznetsov een liedrecital in de Jurriaanse Zaal van De Doelen. Ze vertolkt Russische liederen met een Franse inslag en een paar operafragmenten, zoals de aria van Charlotte uit Werther.

Op de late vrijdagavond 13 september klinkt ook lied in de Jurriaanse Zaal. Het ensemble Les Lunaisiens brengt een ode aan chansonnier Georges Brassens en legt daarbij linken naar balladen uit de middeleeuwen en de barok. Alles wordt gespeeld op historische instrumenten, met bariton Arnaud Marzorati als vocale solist.

Zie voor de volledige programmering van het Gergiev Festival de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

IVC: einde belcantoweek, begin 53ste concours

Volgend artikel

Luik opent seizoen met Madama Butterfly

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.