BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Rosina, Doris en Claire

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 209.

Dodelijk
Op zaterdag 28 september gaat in Graz een nieuwe enscenering van Don Carlo van Verdi in première. Het creatieve team bestaat uit dirigent Oksana Lyniv en de Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen. Die laatste opende vast even het propskistje.

Oranje zingt
Jawel, een Nederlandse naam op de lijst van halve finalisten voor de Wigmore Hall-competitie.

De finale van de Wigmore Hall/Independent Opera International Song Competition wordt gehouden op woensdag 11 september vanaf 19.00 uur (Nederlandse tijd). Er is een livestream van de eindronde en de prijsuitreiking.

Doris rocks
De recensent wijdt mooie woorden aan de opname van Strauss’ Salome die het Koninklijk Concertgebouworkest uitbrengt. Vooral mezzosopraan Doris Soffel valt in de smaak. Ze zingt “une reine stupéfiante, au timbre puissant mais qui n’a rien perdu de sa rondeur. Comble du luxe, la diction et les intentions musicales sont toujours limpides. A soixante-dix ans, une telle performance relève véritablement de l’exceptionnel, et est une véritable leçon de chant et de gestion de carrière!” Kort gezegd: Doris rocks! Vanaf 18 maart 2020 is ze in Amsterdam voor Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny bij De Nationale Opera.

Happy Ailyn
Sopraan Ailyn Pérez was vooraf al erg enthousiast over het werken met dirigent Lorenzo Viotti en regisseur Robert Carsen “Ik stond te springen om met Carsen samen te werken!”, zei ze in een interview met Place de l’Opera. Van dat enthousiasme was nog alles over na de première van afgelopen donderdag.

Haitink met pensioen
Het afscheid van dirigent Bernard Haitink was voor veel liefhebbers een veelbetekenend moment. Al voor zijn laatste optreden in Luzern waren de superlatieven op.

Claire’s debuut bij ENO
Weer een voormalig IVC-winnaar (onder meer de Wagner Prize) die het goed doet op de podia.

Cisterweer!
Sopraan Francis van Broekhuizen vertelt iedere maandagochtend over een klassieke aria bij De ochtend van vier.

Klapstoel
Onze tip aan iedereen die zich ergert aan staande ovaties: wen eraan. En leer omgaan met het feit dat anderen niet doen wat jij wilt.

Stoer
Leden van het Nederlands Kamerkoor, onder wie tenor Stefan Kennedy, stonden op het podium met Wende en Typhoon in De Wereld Draait Door voor een bijzondere samenwerking.

Power to the mezzo’s
Het Britse parlement is tot oktober met reces, maar strijdvaardigen als Dame Sarah Connolly gaan door.

Master Joyce
Mezzosopraan Joyce DiDonato geeft een masterclass bij het Royal Opera House in Londen. Binnenkort te zien op YouTube.

Vorig artikel

Broschi's Merope herleeft in Innsbruck

Volgend artikel

Nationale Opera & Ballet houdt open huis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.