Binnenkort

Opera in de media: week 38 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 van 2019 (14 – 20 september) aandacht voor de Last Night of the Proms met Jamie Barton, voor Poolse opera live uit Warschau en voor Barbara Kozelj met Berio.

Barbara Kozelj zingt Berio met Asko|Schönberg. (©Andreas Terlaak)

Video

Grand opéra in Venetië
L’Africaine van Meyerbeer werd in november 2013 opgenomen in het Teatro La Fenice in Venetië. Dirigent Emmanuel Villaume leidde het orkest, Leo Muscato deed de regie. Tenor Gregory Kunde zong de rol van Vasco de Gama, Ines werd gezongen door sopraan Jessica Pratt.
Mezzo: zondag 15 september om 16.25 u.

Offenbach in Wenen
Les contes d’Hoffmann, een opera van Jacques Offenbach, wordt opgevoerd in de Wiener Staatsoper. Frédéric Chaslin leidt het orkest van de Staatsoper, de enscenering werd gemaakt door Andrei Serban. In de hoofdrollen zingen bas-bariton Luca Pisaroni als Lindorf en sopraan Olga Peretyatko als Olympia.
StaatsoperLive: zondag 15 september om 17.30 u.

Witteman terug
Het programma Podium Witteman is terug op tv. In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen zijn onder anderen bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti te gast. Dit najaar komt hun cd-opname van Schuberts Winterreise uit. Thomas vertelt ook over zijn liefde voor de liedjes van Harry Bannink, de componist en tekstschrijver die hij als jonge scholier bezocht. Na het programma is op NPO Extra een opname te zien van een optreden van de bariton met een hommage aan Bannink.
NPO 2: zondag 15 september om 18.10 u.

Docu over Clara
Op Arte is een nieuwe documentaire te zien over leven en werken van Clara Schumann. In Leidenschaft und Pflicht und Liebe – Die drei Leben der Clara Schumann wordt geput uit haar brieven en dagboeken en uit haar composities. Musici die haar werk vertolken beantwoorden de drie vragen in het leven van Schumann, als dochter van een strenge vader, als echtgenote van een beroemde componist en als zeer succesvolle kunstenares.
Arte: zondag 15 september om 23.20 u.

Poolse opera in Warschau
Stanisław Moniuszko componeerde de opera Halka halverwege de negentiende eeuw. Zijn werk wordt uitgevoerd door de Poznań Opera, die te gast is in het Grand Theatre in Warschau van de Poolse Nationale Opera. Regisseur Paweł Passini en dirigent Gabriel Chmura werkten samen met een cast waarin Monika Mych-Nowicka de titelrol van Halka zingt.
OperaVision: vrijdag 20 september om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Wigmore finale
De complete finale (en trouwens ook de halve finale) van de Wigmore Hall/Independent Opera International Song Competition 2019 van afgelopen woensdag staat nu op YouTube. Niet gemonteerd, dus met de complete pauze. Wie het geduld heeft, staat bijna vier uur lied te wachten.

Audio

Twee Francesca di Rimini’s
Rachmaninov en Tsjaikovski componeerden werken over het verhaal van Francesca da Rimini. Beide werken staan op het programma van de NTR ZaterdagMatinee. In het stuk van Rachmaninov wordt gezongen: bariton Vladislav Sulimsky zingt de rol van Lanciotto, tenor Oleg Dolgov is zijn broer Paolo en sopraan Maria Bayankina vertolkt de titelrol. Dirigent Stanislav Kochanovsky staat voor het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.
NPO Radio 4: zaterdag 14 september om 14.00 u.

Berlioz in Opera Live
NTR Opera Live komt zaterdag “rechtstreeks en live” vanuit De Doelen in Rotterdam. Daar wordt tijdens het Gergiev Festival La damnation de Faust van Berlioz uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van de naamgever van het jaarlijkse muziekfeest. De solisten zijn mezzosopraan Yulia Matochkina, tenor Alexander Mikhailov, bariton Oleg Sychov en bas Mikhail Petrenko.
NPO Radio 4: zaterdag 14 september om 19.00 u.

Last Night
Deze week vult de laatste muziek van de BBC Proms de Royal Albert Hall in Londen. De slotavond daar wordt verzorgd door dirigent Sakari Oramo met het BBC Symphony Orchestra, de BBC Singers en met mezzosopraan Jamie Barton. De Amerikaanse zingt onder meer Bizet (Carmen), Verdi (Don Carlos) en Arlen (‘Over the Rainbow’). En natuurlijk eindigt de avond met het Britse volkslied. Op BBC 1 en 2 is de tv-versie te volgen.
BBC Radio 3: zaterdag 14 september om 20.15 u.

Mahler op zondagochtend
Het slotdeel van Mahlers vierde symfonie is een loflied op het “Himmlische Leben”. Het wordt gezongen door sopraan Eleanor Lyons aan het einde van de uitvoering van de symfonie door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Michal Nesterowicz. Het orkest treedt op in het Zondagochtendconcert.
NPO Radio 4: zondag 15 september om 11.00 u.

Herdenking met Auferstehen
Onderdeel van de herdenking van de bevrijding van Eindhoven, 75 jaar geleden, wordt de tweede symfonie van Mahler uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland onder leiding van Dmitri Liss. Vocale solisten zijn sopraan Sarah Wegener en alt Helena Rasker. Ook het Brabant Koor en Studium Chorale werken mee aan de uitvoering.
NPO Radio 2: dinsdag 17 september om 20.00 u.

Barbara Kozelj met Berio
Het optreden, afgelopen week in het Muziekgebouw in Amsterdam, van Asko|Schönberg, violist Joseph Puglia en mezzosopraan Barbara Kozelj is te horen op Radio 4. Het programma bestond uit werk van onder anderen Gustav Mahler, Jörg Widmann en Luciano Berio. Van die laatste werden de Folk Songs uitgevoerd.
NPO Radio 4: woensdag 18 september om 20.00 u.

Rimsky-Korsakov
De donderdagmiddagopera neemt weer de plaats in van de BBC Proms op de Britse Radio 3. Rimsky-Korsakov’s The Maid of Pskov, over het regime van Iwan de Verschrikkelijke, werd opgenomen in het Bolshoi Theatre in Moskou. De bas Stanislav Trofimov zingt de rol van de tsaar, bas Denis Makarov is Prince Yuri Tokmakov en sopraan Dinara Alieva is prinses Olga Tokmakova. Koor en orkest van het Bolshoi Theater worden geleid door Tugan Sokhiev.
BBC Radio 3: donderdag 19 september om 15.00 u.

Frans vocaal
In het Vrijdagconcert klinkt vocale muziek van Franse componisten, gezongen door onder anderen mezzo Sasha Cooke en alt Cécile van de Sant. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden gedirigeerd door James Gaffigan in werk van Debussy, Ravel en Roussel.
NPO Radio 4: vrijdag 20 september om 20.00 u.

Weektip

Gergiev dirigeert opera
Dit weekend vindt de 2019-editie plaats van het Gergiev Festival in de Rotterdamse Doelen. Dit jaar staat onder meer vocaal werk van Berlioz op het programma. Deze opname uit 2012 toont het werk van de dirigent in de opera Attila van Verdi. Gergiev leidde het orkest van het Mariinsky Theatre in St. Petersburg. De titelrol werd gezongen door Ildar Abdrazakov.

https://www.youtube.com/watch?v=f2k_nIOgIag

Vorig artikel

Munt start seizoen met lugubere gothic opera

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Het hele eieren eten

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.