Binnenkort

Opera in de media: week 41 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 van 2019 (5 – 11 oktober) aandacht voor de deze week overleden Jessye Norman, voor Britten vanuit Wenen en voor de verjaardag van Ton Koopman.

Video

Maarten Engeltjes is te gast bij Podium Witteman. (© Marco Borggreve)

Hart&Ziel in de praktijk
Drie dagen nadat in het najaar van 1989 de Berlijnse Muur gevallen was, gaven de musici van de Berliner Philharmoniker spontaan een concert voor de bewoners van Oost-Berlijn. In een documentaire wordt teruggekeken op het ‘Mauerfallkonzert’ en de omstandigheden waaronder dat plaatsvond. Onder anderen dirigent Daniel Barenboim komt aan het woord.
Arte: zondag 6 oktober om 17.40 u.

Engeltjes bij Witteman
In Podium Witteman is countertenor Maarten Engeltjes te gast met zijn PRJCT Amsterdam. Het ensemble geeft binnenkort concerten met de mooiste droevige muziek uit de Duitse barok, samengesteld rond het thema de dood. In het tv-programma voeren musici en zanger ‘Klaglied’ van Dietrich Buxtehude uit.
NPO 2: zondag 6 oktober om 18.10 u.

Strauss in de Staatsoper
De Wiener Staatsoper presenteert de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss, waarvan de handeling zich in Wenen afspeelt. Dirigent Michael Boder werkte samen met regisseur Sven-Eric Bechtolf en met een cast waarin onder anderen Hans Peter Kammerer, Kate Lindsey en Stephen Gould.
StaatsoperLive: vrijdag 11 oktober om 15.30 u.

Jessey Norman zingt spirituals
In maart 1990 gaf de deze week overleden sopraan Jessye Norman met Kathleen Battle een concert in de New Yorkse Carnegie Hall. De opname biedt een kans Norman, wier overlijden de muziekwereld schokte, met een zeldzame losheid op het podium te zien. Naast haar sopraan Kathleen Battle, achter haar het koor van de Metropolitan Opera en een instrumentaal ensemble onder leiding van James Levine.
Arte Concert: on demand.

Norman als Carmen in Parijs
Medici.tv zette deze week een opname uit 1989 online. Jessye Norman nam toen onder leiding van dirigent Seiji Ozawa de opera Carmen op in een studio, samen met onder anderen Neil Shicoff en Simon Estes. De begeleding kwam van het Orchestre National de France.
Medici.tv: on demand.

Nieuw op YouTube

Joyce in de zandbak
Mezzosopraan Joyce DiDonato, in Londen voor haar rol als Agrippina, gaf onlangs een masterclass met drie jonge talenten. “Geen optreden, het is ‘work in progress’ waarvoor we onze mouwen opstropen”, zo leidde de zangeres de masterclass in voor het aanwezige publiek. Agrippina werd door het Royal Opera House geproduceerd samen met onder meer De Nationale Opera en is dus in de komende jaren in ons land te zien.

Audio

Vivaldi en Conti in de Matinee
Aan de namen van de vocale solisten te zien brengt het Hongaarse Orfeo Orchestra landgenoten mee voor het optreden in de NTR ZaterdagMatinee in het Amsterdamse Concertgebouw. Onder anderen de sopranen Katalin Szutrély en Ágnes Pintér en alt Eszter Balogh zingen werk van twee tijdgenoten, Vivaldi en Conti. Diens Missa Sancti Pauli beleeft zijn Nederlandse première onder leiding van dirigent György Vashegyi.
NPO Radio 4: zaterdag 5 oktober om 14.00 u.

Lawrence Zazzo zingt Oberon in Wenen. (© Eric Richmond)

Britten in de Staatsoper
Live vanuit Wenen komt een uitvoering van A Midsummer Night’s Dream van Benjamin Britten. Het koor en orkest van Wiener Staatsoper staan onder leiding van Simone Young. Countertenor Lawrence Zazzo zingt de rol van Oberon, sopraan Erin Morley is Tytania de feeënkoningin en voormalig IVC-prijswinnaar tenor Josh Lovell zingt Lysander. In de vrije ruimte van de uitzending klinken de stemmen van beroemde liefdesparen in de Weense Staatsopera, zoals Plácido Domingo, Waltraud Meier en Soile Isokoski.
NPO Radio 4: zaterdag 5 oktober om 19.00 u.

Toneelstuk van Strindberg als opera
“There’s love, lust, despair and tragedy”, zegt de BBC-website over William Alwyn’s opera Miss Julie. Het stuk is gebaseerd op het toneelstuk van Strindberg uit 1888. Deze week was de uitvoering in de Londense Barbican Hall door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo en de solisten, onder wie sopraan Anna Patalong in de titelrol.
BBC Radio 3: zaterdag 5 oktober om 19.30 u.

Alfonso zingt Schubert
In het programma Spiegelzaal van AVROTROS is bariton Thomas Oliemans – deze weken druk met zijn rol als Don Alfonso bij De Nationale Opera – te gast als liedzanger. Vermoedelijk is de Schubert-cd die hij opnam met Paolo Giacometti de aanleiding.
NPO Radio 4: zondag 6 oktober om 10.00 u.

Koopman jarig
In het Amsterdamse Muziekgebouw is deze week een muziekfeest met onder anderen Martha Bosch, Maarten Engeltjes en Jasper Schweppe als solisten bij het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir. Toch is er maar één hoofgast en dat kun je wel zien dat is Ton Koopman. Hij viert zijn 75e verjaardag op vrijdag en Radio 4 zendt de opname zondagavond uit.
NPO Radio 4: zondag 6 oktober om 20.00 u.

Nora Fischer in Londen
In mei dit jaar soleerde de Nederlandse sopraan Nora Fischer bij het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Joana Carneiro. Op de lessenaars stond werk van onder anderen Read Thomas en John Adams. De opname werd gemaakt in de Barbican Hall in Londen.
NPO Radio 4: woensdag 9 oktober om 20.00 u.

Omroepkoor solo
Het Groot Omroep Koor staat in volle glorie centraal in een concert dat op 5 oktober gegeven wordt in de Utrechtse Jacobikerk. Onder leiding van Klaas Stok klinken werken van onder meer de verjarende Daan Manneke – die deze week 80 werd -, van Ravel en Debussy. Het AVROTROS Vrijdagconcert zendt de opnamen een kleine week later uit.
NPO Radio 4: vrijdag 11 oktober om 20.00 u.

Thomas in Barcelona
Hamlet, van de Franse componist Ambroise Thomas, stond eerder dit jaar op het programma van het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. Onder dirigent Daniel Oren zongen Carlos Álvarez en Diana Damrau de hoofdrollen in deze Grand Opéra.
BBC Radio 3: donderdag 10 oktober om 15.00 u.

Weektip

Scène uit Salome bij De Nationale Opera. (© BAUS)

Mezzo doet Amsterdam
De tv-zender Mezzo wordt in meer dan 44 landen door 18 miljoen liefhebbers bekeken, zo zegt Ziggo. In Nederland zijn de programma’s alleen bij aanbieder Delta in het basispakket te zien. Onder meer Ziggo en Caiway bieden Mezzo optioneel aan in een extra pakket. Grote providers als Tele2, KPN en XS4ALL brengen de zender simpelweg niet, en dat is deze weken extra jammer. Vier grote producties van De Nationale Opera worden in HD uitgezonden, waaronder Salome met Malin Byström en Doris Soffel en Wozzeck met Eva-Maria Westbroek en Marcel Beekman. Meer informatie vindt u op de speciale programmapagina van Mezzo.

Vorig artikel

Thomas Adès dirigeert eigen werk bij KCO

Volgend artikel

Carella dirigeert Giovanna d'Arco bij de Munt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.