BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Marcello, Jaap en Karina

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 213.

Jaap dirigeert ‘Jaapian’
In 2015 vroeg Place de l’Opera aan dirigent Jaap van Zweden, toen repeterend voor Tristan und Isolde bij de NTR Zaterdagmatinee, of er meer Wagner zou komen. “Ik ben nog niet gevraagd, maar zou het erg graag met het Radio Filharmonisch Orkest afmaken. Ik vind het zo’n fantastisch orkest”, was het antwoord. Hij werd gevraagd en staat op 2 november in het Concertgebouw voor een uitvoering van Die Walküre. Zou ook in Amsterdam die “Jaapian yellow-hot clang” te horen zijn?

Daar gaan ze
Ze is binnen! De nieuwe chef van het Radio Filharmonisch Orkest – veel te horen op vrijdag en zaterdag op de radio – is gearriveerd. Karina Canellakis inaugureert komende zaterdag in de NTR ZaterdagMatinee.

Op reis uit Wenen
We horen hun muziek vaak, maar we zien ze zelden. Zo zagen Gustav en Alma Mahler eruit, begin twintigste eeuw.

Countertenor for the 21st century
Countertenor Anthony Roth Costanzo zingt binnenkort de hoofdrol in de opera Akhnaten van Philip Glass. Zijn optreden bij de Metropolitan Opera is extra bijzonder gezien zijn verleden. De voorstelling is op 23 november in de bioscopen te zien in het Live in HD-programma.

Hitproductie
Bas-bariton Matthew Rose is razend enthousiast over de productie van Händels Agrippina die het Royal Opera House brengt. In één van de komende seizoenen is de voorstelling ook te zien in Amsterdam. We voorspellen dat Dame Sarah Connolly daar de hoofdrol zal zingen.

Arte Opera Season
Het seizoensprogramma van de Frans/Duitse tv-zender Arte leest als het schema van een operahuis waar je naast zou willen wonen. Hoeft niet, het wordt voor wie Arte in het zenderpakket heeft gewoon thuisbezorgd. Opvallend onderdeel: op 29 november zendt Arte een compilatie uit van aus LICHT, dat eerder dit jaar werd opgevoerd in Amsterdam.

Collega
Voor sopraan Angela Meade was Marcello Giordani, de tenor die deze week overleed, een onvergetelijke collega.

Mamma Yoncheva
Place de l’Opera heeft een Franse naam, maar is verder zo Nederlands als wat. Wij zouden schrijven: ‘Yoncheva kreeg tweede kind’, maar in het Frans zeg je dat heel anders.

Informatiemarkt
De Deutsche Oper am Rhein hengelt naar nieuw publiek tijdens de ‘Erstsemesterbegrüßung’ van de studenten in Düsseldorf.

Luikse opera
Sinds de website Culturebox opging in het algemene onlineaanbod van de Franse tv, is opera lastiger te vinden. Handig dat alle producties van de Opéra Royal de Wallonie gegroepeerd staan. U vindt onder meer belcanto-opera’s als I puritani en Anna Bolena terug in het overzicht.

Vorig artikel

Jeroen Lopes Cardozo regisseert Don Giovanni

Volgend artikel

Fraaie Giovanni bij Orkest Achttiende Eeuw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.