BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opéra Royal de Wallonie brengt Glucks Orphée

De Opéra Royal de Wallonie in Luik presenteert op 18 oktober een nieuwe productie van Orphée et Eurydice van Gluck. Gespeeld wordt de bewerking van Hector Berlioz uit 1859, met Varduhi Abrahamyan in de titelrol.

Varduhi Abrahamyan debuteert in Luik. (© Luiza Gragati)

Met zijn interpretatie van de beroemde mythe van Orpheus zette Christoph Willibald Gluck een hervorming van het operagenre in gang. Hij schreef de opera eerst in het Italiaans voor een uitvoering in Wenen en meer dan tien jaar later in het Frans voor een uitvoering in Parijs.

Meer dan tachtig jaar later opperde componist Giacomo Meyerbeer het idee om de fameuze contra-alt Pauline Viardot de titelrol in Glucks werk te laten zingen, in plaats van een countertenor. Hector Berlioz pakte dat voorstel op en maakte een bewerking van de opera, waarbij hij zowel de Italiaanse als de Franse partituur van het werk gebruikte. Ook Berlioz’ assistent Camille Saint-Saëns droeg bij aan het project. De nieuwe versie ging in 1859 in première in Parijs en was een groot succes. De pauken in het orkest werden bespeeld door een piepjonge Jules Massenet.

In Luik treedt Varduhi Abrahamyan in de voetsporen van Pauline Viardot. De Armeense mezzosopraan zong de afgelopen maanden rollen als Arsace in Semiramide, Eboli in Don Carlo en Carmen in de gelijknamige opera. Ze is voor het eerst te gast in Luik.

Ook Mélissa Petit debuteert bij de Opéra Royal. De Franse sopraan zingt de rol van Eurydice. Julie Gebhart is Amour en het orkest van de Opéra Royal staat onder leiding van Guy Van Waas.

De regie van de nieuwe productie is in handen van Aurélien Bory, die tevens de decors ontwerpt. Voor de enscenering wordt samengewerkt met een groot aantal Europese huizen, waaronder de Opéra Comique in Parijs, de Opéra de Lausanne en het Kroatische Nationale Theater uit Zagreb.

Orphée et Eurydice gaat op 18 oktober in première en is tot en met 26 oktober vijf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Hein Mulders: zeven seizoenen Essen

Volgend artikel

KCO speelt operafragmenten Purcell en Händel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.