BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Anna, Jake en Igor

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 214.

Anna en tassie
Mezzo Anna Harvey werd verrast door een tas met de naam van haar rol. Al was de naam Flosshilde nog persoonlijker geweest.

Remember Porter
De muziek van Cole Porter is ook voor klassiek geschoolde zangers aantrekkelijk repertoire. Hij overleed in 1964.

Speaker aan
Wie een beetje niveau heeft of denkt te hebben, bepaalt op tijd een hoogstaande keuze voor de muziek op de eigen begrafenis of crematie. Deze man maakte een originelere keuze dan het Adagio van Barber.

De rollen van Hartig
Sopraan Anita Hartig heeft uitgesproken opvattingen over de karakters die ze zingt. “Mimì and Musetta are the same woman in different moments. Everyone is not one-dimensional. Everyone is sweet but can be complex”, zegt ze over de vrouwelijke hoofdrollen in La bohème.

Dankwoord
Afgelopen zondag werden in Berlijn de Opus Klassik Awards uitgereikt. Niet iedereen was aanwezig om zijn prijs op te halen, maar Christian Gerhaher zong en Klaus Florian Vogt was er namens de cast van Die Meistersinger von Nürnberg. Het dankwoord van pianist Igor Levit kreeg een lang applaus.

Verdi voor baritons
Bariton Sherrill Milnes zegt in dit interview over Verdi-baritons: “As we know, Verdi treated the baritone voice a little differently than his bel canto predecessors. He wrote heavier orchestration and tended to use more brass, ergo louder.” Hij en collega Quinn Kelsey komen aan het woord.

Geen allemansvriendin
De ensceneringen van Andrea Breth vallen niet bij iedereen in de smaak. Dat lijkt ons een plus voor een onafhankelijk kunstenaar. Ze krijgt een prijs voor “herausragende Leistungen an den Wiener und den anderen österreichischen Bühnen”.

What if
Video in de opera: kunstgreep of functionele toevoeging? U kunt het in het geval van de pocketopera Jevgeni Onjegin zelf bekijken vanaf 1 november.

Stijl-paarden-bloempje
De socialmediastagiair kon niet helemaal kiezen tot wie zich te richten in de felicitatietweet voor componist Kaija Saariaho.

Laat mij maar even
IVC’ers kunnen alles, zo blijkt maar weer.

Oud
Wie veel opera hoort, kan even tot rust komen in het vibrato-arme universum van de oude muziek. De vier zangers van Utopia toeren binnenkort door Nederland.

Clemens
Lang voor Puccini, Wagner, Verdi en Adès was er Clemens. En Clemens was niet de paus. Dat maakte een naam kiezen makkelijk.

Jake aan de Mac
Componist Jake Heggie is eindelijk om. Hij is aan de iPad. Dat en veel meer staat te lezen in het interview met de Amerikaanse componist.

Vorig artikel

Maltman te gast in Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Hermus dirigeert Rusalka in Straatsburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.