BinnenkortNieuws

Metropolitan Opera brengt Wozzeck in bioscoop

De Metropolitan Opera vervolgt zijn bioscoopserie op zaterdag 11 januari met een live-vertoning van Wozzeck. Peter Mattei zingt de hoofdrol in de productie van William Kentridge.

Peter Mattei en Elza van den Heever in Wozzeck bij de Metropolitan Opera. (© Ken Howard / Met Opera)

De Zuid-Afrikaanse regisseur William Kentridge oogstte in 2015 veel succes met een productie van Alban Bergs opera Lulu. Twee jaar later creëerde hij bij de Salzburger Festspiele een nieuwe productie van Bergs andere bekende opera: Wozzeck. Het was een productie vol “houtskooltekeningen en springerige filmbeelden”, Kentridges handelsmerk, zo schreef Place de l’Opera in zijn recensie. De productie werd in 2018 op dvd uitgebracht en staat nu op het toneel van de Metropolitan Opera in New York.

De Met omschrijft Wozzeck als één van de belangrijkste muziekwerken van de twintigste eeuw. Een werk dat, net als bij de wereldpremière in Berlijn in 1925, nog altijd in staat is om het publiek “te fascineren, te shockeren en mee te slepen”.

De New Yorkse speelreeks markeert het debuut van bariton Peter Mattei in de rol van Wozzeck. Sopraan Elza van den Heever is Marie en tenor Christopher Ventris zingt de Tambourmajor. Christian Van Horn vertolkt de Doktor en Gerhard Siegel is de Hauptmann. De muzikale leiding is in handen van Yannick Nézet-Séguin.

Wozzeck is in Nederland live te zien in verschillende vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Limburg.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Hieronder een kort fragment uit de productie:

Vorig artikel

Gijsbertsen zingt Schwanengesang in Ede

Volgend artikel

Harry Kupfer gaf DNO verrassende toekomst

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.