BinnenkortNieuws

Luikse opera speelt Franse versie Don Carlos

Giuseppe Verdi’s opera Don Carlos wordt doorgaans uitgevoerd in één van de Italiaanse versies. De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt het werk vanaf 30 januari in de oorspronkelijke Franse versie in vijf aktes, geregisseerd door intendant Stefano Mazzonis di Pralafera.

Stefano Mazzonis di Pralafera in actie tijdens een repetitie. (© Opéra Royal de Wallonie-Liège)

Bij weinig operaprojecten ondervond Giuseppe Verdi het bekende motto ‘schrijven is schrappen’ zo nadrukkelijk als bij Don Carlos. In aanloop naar de wereldpremière bij de opera van Parijs moest hij verschillende scènes weglaten om de lengte van het werk te beperken. Bij het werken aan de Italiaanse versie van de opera volgden nog meer coupures, zodat uiteindelijk vier van de oorspronkelijke vijf bedrijven overbleven.

De Luikse opera gaat in zijn nieuwe productie terug naar de versie die in 1866 voor de repetities bij de Parijse opera gebruikt werd, dus vóór de meeste coupures. Deze versie was niet eerder in Luik te horen. Opéra Royal-intendant Stefano Mazzonis di Pralafera neemt de regie van deze vijfakter voor eigen rekening, waarbij hij samenwerkt met zijn voormalige chef-dirigent Paolo Arrivabeni.

De cast bestaat uit onder anderen tenor Gregory Kunde (Don Carlos), bas-bariton Ildebrando D’Arcangelo (Philippe II), sopraan Yolanda Auyanet (Elisabeth de Valois), mezzosopraan Kate Aldrich (Eboli) en bariton Lionel Lhote (Marquis de Posa).

Don Carlos gaat op 30 januari in première en is tot en met 14 februari zes keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Royal Opera brengt Bohème in bioscoop

Volgend artikel

Alceste als raadsel bij Roth en Prohaska

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.