BinnenkortNieuws

BankGiro Loterij ZomerConcerten gepresenteerd

De zomerprogrammering van het Concertgebouw is bekend. In juli en augustus zijn negentig BankGiro Loterij ZomerConcerten te beleven in de Grote en Kleine Zaal van het Amsterdamse huis. Er zijn onder meer operaconcerten van de Nederlandse Reisopera en het Nederlands Kamerorkest.

Robin Johannsen soleert in Die Schöpfung van Haydn. (© Uwe Arens)

Singer-songwriter Danny Vera trapt de ZomerConcerten op 29 juni af met een optreden bij het Metropole Orkest. In de twee maanden die volgen, biedt de zomerserie muziek uit vele genres, van opera en klassiek tot jazz en pop. Grote namen als Mischa Maisky, Renaud Capuçon en Daniel Harding maken hun opwachting.

Zoals ieder jaar zijn er de nodige operaconcerten geprogrammeerd. Symfonieorkest Phion en de Nederlandse Reisopera geven op 10 juli een ‘zonnig operagala’. Onder leiding van Ryan Bancroft klinken fragmenten uit opera’s van Mozart, Massenet, Rossini, Lehár, Puccini en Verdi. Daaronder hits als ‘Dein ist mein ganzes Herz’, ‘Che gelida manina’ en ‘Sempre libera’. De solisten zijn sopraan Iwona Sobotka, tenor Arthur Espiritu en bariton Igor Bakan.

Mezzosopraan Wallis Giunta en pianist Michael Sikich geven op 12 augustus een recital in de Kleine Zaal. Haar programma is een mix van operaklassiekers en Amerikaans repertoire van onder anderen Bernstein, Bolcom en Sondheim.

Dirigent Tan Dun brengt met het Bundesjugendorchester en World Youth Choir een programma rond Beethoven. De negende symfonie van Beethoven wordt gecombineerd met Nine, een compositie van Tan Dun zelf, als eerbetoon aan Beethoven. De solisten zijn Iris Hendrickx, Jo-Pei Weng, Xavier Moreno en Johannes D. Schendel.

De bekende Nederlandse sopraan Francis van Broekhuizen soleert op 23 augustus bij het Residentie Orkest. Ze zingt bekende opera-aria’s van onder anderen Mozart en Massenet. Dominic Seldis dirigeert. Het programma wordt die dag tweemaal uitgevoerd.

Philippe Herreweghe staat op 26 augustus voor het Concertgebouworkest en Collegium Vocale Gent voor een uitvoering van het oratorium Die Schöpfung van Haydn. De drie solopartijen worden gezongen door sopraan Robin Johannsen, tenor David Fischer en bariton Florian Boesch.

In de slotweek van de ZomerConcerten wijden het Nederlands Kamerorkest en het Toonkunstkoor Amsterdam een concert aan de mooiste koren en aria’s van Mozart. Het kwartet solisten is bekend van diverse Nederlandse operaproducties: sopraan Lucie Chartin, mezzosopraan Polly Leech, tenor Lucas van Lierop en bariton Frederik Bergman.

Zie voor een overzicht van de hele programmering de website van de BankGiro Loterij ZomerConcerten.

Vorig artikel

De Munt brengt Mozart/Da Ponte-cyclus

Volgend artikel

Peter Grimes komt naar het Wad

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.