BinnenkortNieuws

Metropolitan Opera streamt juwelen uit archief

De Metropolitan Opera in New York blijft voorlopig tot en met 31 maart gesloten. Om operaliefhebbers toch van dienst te kunnen zijn, gaat het operahuis vanaf maandag ‘encores’ streamen via de eigen website. Titels als Carmen, La bohème en La traviata staan voor deze week op het programma.

De eerste encore die de Met streamt is Carmen, met Elīna Garanča en Roberto Alagna in de hoofdrollen. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

De Metropolitan Opera heeft veel ervaring met registraties van operaproducties voor zijn Live in HD-vertoningen in bioscopen. Die producties worden soms op dvd uitgebracht en er is een vorm van betaalde ‘video on demand’ voor liefhebbers. Tot en met 31 maart haalt de Met de ‘juwelen uit onze collectie van Live in HD-programma’s van de laatste veertien jaar’, aldus directeur Peter Gelb.

De streams op de website van de Metropolitan Opera starten iedere dag om 19.30 uur New Yorkse tijd. In Nederland is het dan met een verschil van vijf uur 00.30 uur ’s nachts. De streams blijven echter twintig uur lang beschikbaar, dus later kijken kan ook.

Carmen
Vandaag (of eigenlijk dinsdag om 00.30 uur) is de eerste vertoning: Carmen van Georges Bizet, in een regie van Richard Eyre uit 2010. Het werk van dirigent Yannick Nézet-Séguin en de solisten, onder wie mezzosopraan Elīna Garanča en tenor Roberto Alagna, werd indertijd juichend ontvangen.
Dinsdag 17 maart om 00.30 uur Nederlandse tijd.

La bohème
De bekendste opera van Puccini werd in april 2008 in New York gedirigeerd door Nicola Luisotti, met in de hoofdrollen sopraan Angela Gheorghiu en tenor Ramón Vargas. Ook sopraan Ainhoa Arteta als Musetta en Ludovic Tézier als Marcello werkten mee aan de productie.
Woensdag 18 maart om 00.30 uur Nederlandse tijd.

Il trovatore
De opera van Verdi was de seizoensopening in New York in oktober 2015. Stersolist Anna Netrebko als Leonora was volgens de recensie van Place de l’Opera ‘uitgegroeid tot een bühnekoningin, bewegend en zingend met vorstelijke elegantie’. Onder muzikale leiding van Marco Armiliato zongen Dolora Zajick, Yonghoon Lee en Dmitri Hvorostovsky de andere hoofdrollen.
Donderdag 19 maart om 00.30 uur Nederlandse tijd.

La traviata
Van recente datum is de opname van La traviata van Verdi. In een regie van Michael Mayer en met dirigent Yannick Nézet-Séguin op de bok zong sopraan Diana Damrau de rol van Violetta. Tenor Juan Diego Flórez was in december 2018 haar tegenspeler.
Vrijdag 20 maart om 00.30 uur Nederlandse tijd.

De volgende producties van de streams vanuit de Met worden aangekondigd in onze rubriek ‘Opera in de media’ op vrijdag 20 maart. Zie voor meer informatie ook de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Seizoen Bayerische Staatsoper 2020/2021

Volgend artikel

Rakotoarivony en Oprisor winnen liedconcours

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.