Binnenkort

Opera in de media: week 20 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 van 2020 (9 – 15 mei) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: het online Winners Gala van de Gramophone Classical Music-awards op zondagavond.

Zaterdag 9 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, staan een dag lang online. Op de website van het huis staat veel aanvullende informatie, onder meer de originele programmaboekjes. Puccini’s La bohème werd in 1977 opgevoerd bij de Met in een regie door Fabrizio Melano. De hoofdrollen werden gezongen door Luciano Pavarotti en Renata Scotto. Het orkest stond onder leiding van James Levine.

Alt Helena Rasker. (© Taco van der Werf)

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): in mei presenteren het Avondconcert en NTR Opera Live Nederlandse orkesten, ensembles, musici en componisten. Speciale gast in de eerste aflevering is alt Helena Rasker. Ze is te horen bij de philharmonie zuidnederland onder leiding van Dmitri Liss. Met sopraan Sarah Wegener zingt ze in Mahlers tweede symfonie ‘Auferstehung’. Ook hoort u voorbeelden van de componist Mahler als operadirigent.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 15.00 uur op StaatsoperLive): in de wekelijkse kinderopera is deze week Arnold Bezuyen te zien als Tamino in een regie van Diana Niekast uit 2003. Die Zauberflöte werd gedirigeerd door Seiji Ozawa, onder anderen Walter Fink (Sarastro), Marlis Petersen (Königin der Nacht) en Genia Kühmeier (Pamina) zongen de hoofdrollen.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Der Freischütz werd in september 2018 opgenomen met Sebastian Weigle voor het orkest en solisten als Hasselhorn (Ottokar), Chen Reiss (Ännchen) en Christopher Ventris (Max).

Zondag 10 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vijftig jaar Met-history wordt belicht in een documentaire van Susan Froemke. Onder anderen sopraan Leontyne Price komt aan het woord in herinneringen aan de openingsvoorstelling in het huidige gebouw op Lincoln Plaza.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Il barbiere di Siviglia stond een jaar geleden op het programma van de Staatsoper. Onder leiding van Evelino Pidò zongen Juan Diego Flórez (Graaf Almaviva), Paolo Rumetz (Bartolo) en Margarita Gritskova (Rosina).

Don Carlo (om 19.00 uur op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): de opera Don Carlo van Verdi werd in 2004 opgevoerd door De Nationale Opera. In de wekelijkse YouTube-première ziet u de enscenering van Willy Decker en hoort u het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. Rolando Villazón zong de titelrol, naast Robert Lloyd en Amanda Roocroft. In de ‘Deputati fiamminghi’ herkent u onder anderen Peter Arink, Mitchell Sandler en Thomas Oliemans.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Made in NL is ook deze opname, van het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz, met het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Tamara Mumford (alt) zingt in de derde symfonie van Mahler.

Winners Gala (om 20.00 uur op Medici.tv): een verzameling Gramophone Classical Music Award-winnaars werkt mee aan een online gala, dat als een ‘soul-stirring reminder of the indispensability of music and musicians in times of peace as in times of turmoil’ wordt georganiseerd. Vocale sterren zijn onder anderen Lise Davidsen, Ian Bostridge en Jakub Józef Orliński. Op de piano is Antonio Pappano te horen.

Nieuw op YouTube

Vocaal arrangement
Ongeveer alle denkbare geestige opmerkingen over de uitvoering door Ben McDaniel zijn in de comments onder de video al gemaakt. Dus we volstaan te wijzen op deze vrij unieke muziekvideo: het werk 4’33” van John Cage gearrangeerd voor a-capellakwartet.

Maandag 11 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): regisseur David McVicar maakte een enscenering van de double bill Cavalleria rusticana/Pagliacci. Tenor Marcelo Álvarez zong in 2015 de tenorrollen in beide opera’s. Verder ziet u Eva-Maria Westbroek als Santuzza en Patricia Racette als Nedda. Dirigent is Fabio Luisi.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): hoe mezzo Anne Sofie von Otter 24 jaar geleden klonk, is te horen in een opname van het Koninklijk Concertgebouworkest onder John Eliot Gardiner. Ze zong in november 1996 de Rückert-Lieder van Mahler.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): Okka von der Damerau zingt, begeleid door Sophie Raynaud, werk van Brahms, Berg en Strauss.

Dinsdag 12 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): tenor Jonas Kaufmann brengt het karakter van Werther tot leven in de opera van Massenet. Sophie Koch zingt Charlotte en Lisette Oropesa is Sophie. De productie van Richard Eyre wordt muzikaal geleid door Alain Altinoglu.

Christian Thielemann. (© Astrid Ackermann)

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): ook uit Wenen komt deze week een Ariadne auf Naxos. Onder leiding van Christian Thielemann en in een regie door Sven-Eric Bechtolf zongen onder anderen Soile Isokoski (Primadonna/Ariadne), Johan Botha (Tenor/Bacchus) en Sophie Koch (Der Komponist).

Lady Macbeth (om 19.00 uur op OperaVision): Lady Macbeth van Mtsensk van Sjostakovitsj werd door De Nationale Opera opgevoerd met Eva-Maria Westbroek in de titelrol. Andere solisten waren Christopher Ventris en Vladimir Vaneev. Martin Kusej deed de regie, Mariss Jansons leidde het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Nederlands Philharmonisch Orkest had in 2015 mezzosopraan Alice Coote te gast voor de uitvoering van de Kindertotenlieder van Mahler. Marc Albrecht leidde het orkest.

De Munt online (on demand op de website van de Munt): tot 17 mei staat een aantal recente titels van de Munt in Brussel online op de eigen site en YouTube. Onder anderen Mitridate, Dialogues des Carmélites en Les contes d’Hoffmann zijn als stream te bekijken.

Woensdag 13 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): componist Thomas Adès leidde zelf het orkest bij de Met-première van The Tempest. Robert Lepage maakte de enscenering, in de hoofdrollen zongen Simon Keenlyside, Isabel Leonard en Alan Oke.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Don Pasquale werd vier jaar geleden in Wenen geleid door Evelino Pidò. Solisten waren onder anderen Michele Pertusi (Don Pasquale), Adam Plachetka (Malatesta) en Juan Diego Flórez (Ernesto).

Donderdag 14 mei

Jessye Norman. (© C. Friedman)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de naam Jessye Norman is nog weinig gevallen in deze serie Met-opera’s, maar vandaag is ze te zien in Ariadne auf Naxos van Strauss. James King, Kathleen Battle en Tatiana Troyanos zijn enkele van de andere solsiten. Dirgent is James Levine.

ODT TV (vanaf 12.00 uur op de website van Operadagen Rotterdam): Threnos (for the Throat) van Jacob Cooper, Karmina Šilec en Carmina Slovenica.

Opera Matinée (om 15.00 uur op BBC Radio 3): de operette Der Teufel auf Erden van Franz von Suppé werd vorig jaar opgevoerd in Chemnitz ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van de componist. Alexander Kuchinka, Dagmar Schellenberger en Matthias Winter zijn enkele van de solisten.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): de Staatsoper begint aan een Ring-serie met een opname van vorig jaar van Das Rheingold. Dirigent was Axel Kober, de regie was van Sven-Eric Bechtolf. Tomasz Konieczny zong Wotan, Jochen Schmeckenbecher was Alberich en Sophie Koch zong Fricka.

Vrijdag 15 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de uitvoering in september van Peter Grimes op het Wad gaat treurig genoeg niet door, maar een indoorversie van de opera van Britten ziet u als stream van de Met. Anthony Dean Griffey zingt de titelrol, Patricia Racette is Ellen Orford.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): ook deel twee van de Ring van Wagner in Wenen, Die Walküre, werd geënsceneerd door Sven-Eric Bechtolf. Adam Fischer was de dirigent. Solisten waren onder anderen Christopher Ventris (Siegmund), Jongmin Park (Hunding) en Iréne Theorin (Brünnhilde).

OperaVison (om 19.00 uur op de website van OperaVision): de DNO-productie van De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja van componist Rimski-Korsakov is te zien op OperaVision. Het Nederlands Philharmonisch Orkest werd geleid door Marc Albrecht, onder anderen Vladimir Vaneev en John Daszak waren de solisten.

Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): ook op vrijdagavond besteedt Radio 4 aandacht aan het werk van Mahler. Aan het woord komt Eveline Nikkels, voorzitter van de Nederlandse Gustav Mahler Stichting. Daarna volgt een opname van ruim een jaar geleden. Onder anderen sopraan Camilla Nylund, alt Helena Rasker en tenor Klaus Florian Vogt zijn te horen in Mahlers achtste symfonie. Het Knabenchor Hannover en de Koorschool St. Bavo Haarlem worden, net als het Nederlands Philharmonisch Orkest, geleid door Marc Albrecht.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Salome

Volgend artikel

Mi Corazón: Ailyn Pérez opent haar hart

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.