Binnenkort

Opera in de media: week 21 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 van 2020 (16 – 22 mei) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de laatste twee delen van Wagners Ring als stream door de Wiener Staatsoper.

Zaterdag 16 mei

De Metropolitan Opera in New York. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden, staan een dag lang online. Op de website van het operahuis staat veel aanvullende informatie, met onder meer de originele programmaboekjes. Donizetti’s Lucia di Lammermoor, met in de hoofdrol Joan Sutherland, werd opgenomen in 1982. Haar tegenspeler Edgardo werd gezongen door Alfredo Kraus. De naam van de regisseur staat niet in de archieven van de Met, we weten wel dat Richard Bonynge de dirigent was.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): Hans Haffmans presenteert ook deze week een hoogtepunt uit het archief. Vandaag een concertherhaling uit 1977 met Verdi’s opera La battaglia di Legnano. U hoort het Omroep Orkest, het Groot Omroepkoor en vocale solisten onder leiding van Kees Bakels.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): in mei presenteren het Avondconcert en NTR Opera Live Nederlandse orkesten, ensembles, musici en componisten. De muziek van Mahler staat centraal, met deze week het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Antony Hermus in de negende symfonie, opgenomen in december vorig jaar in De Oosterpoort in Groningen.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): het programma met opnamen uit het Weense operahuis gaat deze week verder. De producties zijn 24 uur lang te zien. Uit 2016 dateert de enscenering door Irina Brook van Don Pasquale. Dirigent is Frédéric Chaslin, in de belangrijkste rollen zingen Michele Pertusi (Don Pasquale), Valentina Naforniţă (Norina) en Alessio Arduini (Malatesta).

Zondag 17 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Rigoletto werd naar de moderne tijd gehaald door regisseur Michael Mayer. In de hoofdrollen zongen Diana Damrau en Piotr Beczala. Michele Mariotti stond voor het orkest.

Mikhail Petrenko. (© Alexandra Bodrova)

Wiener Staatsoper Online (vanaf 17.00 uur op StaatsoperLive): Siegfried uit Der Ring des Nibelungen van Wagner werd in 2015 gezongen door Stephen Gould. Andere solisten waren Evelyn Herlitzius (Brünnhilde), Richard Paul Fink (Alberich) en Mikhail Petrenko (Fafner). Voor het orkest stond Simon Rattle, de regie was van Sven-Eric Bechtolf.

OperaVision (om 19.00 uur op de website van OperaVision): de operette Die Perlen der Cleopatra van Oscar Straus werd bij de Komische Oper Berlin geregisseerd door Barrie Kosky. Dagmar Manzel zong de titelrol, Dominique Horwitz was Pampylus. Het orkest werd geleid door Adam Benzwi.

Doctor Atomic (om 19.00 uur op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): de Amerikaanse componist John Adams, die eind vorig jaar in Nederland de Erasmusprijs ontving, componeerde een ‘post-minimalistische’ opera over het werk aan de eerste atoombom. De opera, op een libretto van Peter Sellars, kreeg zijn Europese première in 2007 bij De Nationale Opera. NRC noemde het stuk indertijd een ‘schitterende bomopera’ en De Groene schreef: ‘De conflictsituatie levert prachtige stof voor spannend muziekdrama.’

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in het tweede deel van het programma hoort u een opname van april 1991. Het Koninklijk Concertgebouworkest voerde toen onder leiding van Riccardo Chailly Das Lied von der Erde van Mahler uit. De solisten waren Jard van Nes (alt) en Siegfried Jerusalem (tenor).

Nieuw op YouTube

Het moderne operahuis
Christoph Widaur is ‘Head of Digital Development’ van de Wiener Staatsoper. Het klassieke instituut maakte de laatste jaren werk van digitalisering van de collectie opnamen, maar ook van de beleving die bezoekers hebben bij een operabezoek, met alleen al een boventiteling in acht talen. Dankzij de digitalisering kan het huis nu driehonderd producties streamen.

Maandag 18 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Verdi’s Nabucco zongen Russell Thomas, Jamie Barton en Plácido Domingo de hoofdrollen. Dirigent was James Levine, Elijah Moshinsky was de regisseur.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 17.00 uur op StaatsoperLive): het laatste Ring-deel, Götterdämmerung, werd in juni 2017 opgenomen. Toen dirigeerde Peter Schneider en maakte Sven-Eric Bechtolf de enscenering. In de hoofdrollen: Stefan Vinke (Siegfried), Petra Lang (Brünnhilde) en Falk Struckmann (Hagen).

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): bas Tareq Nazmi debuteerde in december vorig jaar bij het Concertgebouworkest in uitvoeringen van Robert Schumanns Szenen aus Goethes ‘Faust’. Hij is te gast in het maandagconcert van Bayerische Staatsoper. Begeleid door Gerold Huber zingt hij werk van Schumann en Ibert.

Dinsdag 19 mei

Nadine Sierra als Ilia in Idomeneo bij de Met. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): drie jaar geleden leidde James Levine het Met-orkest in Idomeneo van Mozart, in een enscenering door Jean-Pierre Ponnelle. In de titelrol zong Matthew Polenzani, naast onder anderen Nadine Sierra, Eric Owens en Elza van den Heever.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): de Duitse opera Der Freischütz van Von Weber werd op 14 juni 2018 gespeeld bij de Wiener Staatsoper. Onder leiding van Tomáš Netopil en in een regie van Christian Räth zongen in de hoofdrollen Adrian Eröd (Ottokar), Camilla Nylund (Agathe) en Daniela Fally (Ännchen).

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): sopraan Lenneke Ruiten en pianist Thom Janssen voerden op 22 mei vorig jaar in Zeist muziek uit van Fauré, Debussy en Poulenc.

Woensdag 20 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): op 10 januari 1986 werd vanuit de Met een ‘telecast’ uitgezonden met Lohengrin van Wagner. Het gaat om een uitvoering onder leiding van James Levine, in een regie door August Everding. In de hoofdrollen zongen Eva Marton, Peter Hofmann en Leonie Rysanek.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): vocale muziek hoort u eerst door Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Het koor zingt werk van onder anderen David Lang, Josquin Desprez en Arvo Pärt. Daarna volgt een opname van Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Daniel Bard (viool) met Claron McFadden als vocale solist. Er klinkt werk van Kate Moore, Louis Andriessen en David Lang.

Donderdag 21 mei

Dmitri Hvorostovsky. (© Pavel Antonov)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in 2012 dirigeerde Fabio Luisi het Met-orkest in Un ballo in maschera van Verdi. David Alden regisseerde de productie, waarin onder anderen Dmitri Hvorostovsky, Stephanie Blythe en Sondra Radvanovsky te zien waren.

Home Sweet Home (on demand op de website van Operadagen Rotterdam): vandaag begint de zesdelige serie Home Sweet Home, een aangepast project van Operadagen Rotterdam. De video’s brengen de verhalen van een stad ten tijde van quarantaine tot leven. Honderd Rotterdamse zangers, muzikanten, dansers, beatboxers, dichters en beeldend kunstenaars maken een online opera over heimwee en verlangen, afstand en thuisgevoel. De zes delen worden gestreamd tussen donderdag 21 en zaterdag 30 mei.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): in Don Giovanni van Mozart zong Ludovic Tézier de titelrol en was Luca Pisaroni zijn knecht Leporello. Ze werden geregisseerd door Jean-Louis Martinoty, het orkest stond onder leiding van Sascha Goetzel.

Vrijdag 22 mei

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Christine Goerke zong de hoofdrol in Turandot van Puccini, in een regie van Franco Zeffirelli, die ook de decors ontwierp. Andere bekende namen waren Eleonora Buratto en Yusif Eyvazov. Yannik Nézet-Séguin leidde het orkest.

OperaVision (om 19.00 uur op OperaVision): Wagners Tristan und Isolde werd vorig jaar opgevoerd bij de Munt in Brussel. In de titelrollen zongen Bryan Register en Ann Petersen. König Marke werd gezongen door Franz-Josef Selig. Wiard Witholt was te zien als Melot. Voor het orkest stond Alain Altinoglu.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): met Idomeneo eindigt de digitale speelweek van de Wiener Staatsoper. Het duo van dirigent Tomáš Netopil en regisseur Kasper Holten leidde de cast, waarin onder anderen Bernard Richter (Idomeneo), Rachel Frenkel (Idamante) en Irina Lungu (Elettra) zongen.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Der Rosenkavalier

Volgend artikel

Fonds Podiumkunsten maakt budget vrij

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.