BinnenkortNieuws

De BBC Proms ‘as we need them’

De BBC Proms, het jaarlijkse zomermuziekfestijn van de BBC, krijgt vanwege corona een aangepaste vorm. Geen onafzienbare rij liveconcerten, zoals de traditie is, maar veel digitaal materiaal en aan het eind toch een paar optredens. Vocale gast tijdens de Last Night is de Zuid-Afrikaanse sopraan Golda Schultz.

De Royal Albert Hall in Londen wordt vanaf 28 augustus weer bespeeld, maar waarschijnlijk zonder publiek.

‘Not the Proms as we know them, the Proms as we need them.’ Met dat motto kondigt de Britse omroep BBC het programma aan, dat op 17 juli begint en doorloopt tot 12 september. Het festival eindigt met een echte Last Night of the Proms, met het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Dalia Stasevska en als solisten violist Lisa Batiashvili en sopraan Golda Schultz.

Afgezien van een korte serie liveconcerten, die waarschijnlijk zonder publiek in de Londense Royal Albert Hall worden gegeven, bestaat BBC Proms deze zomer vooral in de media, op radio, tv en internet.

De Proms bestaat dit jaar 125 jaar en wil in deze uitdagende tijden een baken van hoop zijn met een mengsel van archiefopnamen en liveconcerten. De BBC belooft legendarische performers uit het verleden met een verzameling grote sterren van nu en van de toekomst.

BBC Four

De tv-zender BBC Four, via sommige kabelpakketten ook in Nederland te zien, biedt een serie opnamen van grote concerten met befaamde orkesten, zoals het debuut van het Cineke! Orchestra (opgenomen in 2017), een Mahler 8 onder Sir Simon Rattle en het eerste optreden in Groot-Brittannië van het Simón Bolívar Symphony Orchestra van Gustavo Dudamel.

BBC Radio 3

BBC Radio 3 brengt op 17 juli de openingsavond van de Proms met Beethoven, wiens 250ste geboortedag wordt gevierd. Meer dan 350 musici – ’the Grand Virtual Orchestra’ – spelen een uniek arrangement van Beethovens negen symfonieën door Iain Farrington. Op zondag 19 juli zendt BBC Four de video van het project uit. Volgens Farrington is zijn bewerking zoiets als ‘Beethovens muziek in de wasmachine stoppen om te kijken welke kleuren afgeven’.

Ook op de eerste avond is er de opname uit 2007 van de derde symfonie van Mahler, door het Lucerne Festival Orchestra en mezzosopraan Anna Larsson onder leiding van Claudio Abbado.

Later in juli zijn er herhalingen van optredens Les Musiciens du Louvre onder Marc Minkowski met mezzosopraan Anne Sofie von Otter in werk van Bach, Rameau en Händel. Op zaterdag 25 juli is er de opname uit 2017 van het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Daniel Barenboim, die Wagners Die Walküre leidt, met solisten als Bryn Terfel en Nina Stemme.

In volgende uitzendingen staan onder meer de Sea Pictures van Elgar met Alice Coote, een Sondheim-special met Judy Dench en de Janáček-opera Vec Makropulis met Karita Mattila geprogrammeerd. Op 10 augustus zingt Renée Fleming de Vier letzte Lieder van Strauss en op 13 augustus is er Dido and Aeneas met Dame Sarah Connolly en Christopher Purves.

Om naar uit te kijken is de uitzending van zaterdag 15 augustus, als Salome van Strauss wordt uitgevoerd door het orkest van de Deutsche Oper onder Donald Runnicles met Nina Stemme in de titelrol.

Op 22 augustus gaat de BBC terug naar 1996. Toen leidde Bernard Haitink het orkest van het Royal Opera House in Don Carlos van Verdi.

Het programma voor de liveconcerten, die vanaf 28 augustus plaatsvinden, is nog niet bekendgemaakt. De BBC voorspelt een emotioneel terugzien in de Royal Albert Hall. Er zullen ‘de beste musici optreden voor het breedst denkbare publiek’. Alle informatie vindt u op de website van de BBC Proms.

Vorig artikel

Opera in de media: week 29 van 2020

Volgend artikel

Operadagen Rotterdam brengt driedaags festival

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.