Binnenkort

Opera in de media: week 29 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 van 2020 (11 – 17 juli) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: de Glyndebourne Billy Budd met John Mark Ainsley en Jacques Imbrailo.

Zaterdag 11 juli

Anna Netrebko als Tatjana. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online. Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin werd in 2013 voor de Met gedirigeerd door Valery Gergiev en geënsceneerd door Deborah Warner. In de hoofdrollen zongen Anna Netrebko, Mariusz Kwiecien en Piotr Beczala.

SummerSeason (vanaf zaterdag on demand op de website van de SF Opera): bij ons is het ver na middernacht als de ‘zomershow’ van de San Francisco Opera online gaat, maar het programma blijft terug te kijken tot maandagochtend vroeg. Onder het motto: ‘We’re beaming all the music, beauty, and drama of the Opera House direct to your living room’ presenteert het huis bekende namen als Louise Alder, Jakub Józef Orliński en Russell Thomas.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): de BBC-radio brengt Monteverdi’s L’Orfeo in een uitvoering door Lars Ulrik Mortensen met Concerto Copenhagen voor de koninklijke opera in Kopenhagen. In de drie hoofdrollen zingen Marc Mauillon, Sofie Lund-Tonnesen en Ellen Larsson.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): de opera Falstaff van Verdi werd in 2016 opgevoerd door de Wiener Staatsoper, met het koor en orkest van het huis onder leiding van Zubin Mehta. De beroemdste John Falstaff van de laatste jaren, Ambrogio Maestri, zong de titelrol, naast onder anderen Ludovic Tezier, Carmen Giannattasio en Marie-Nicole Lemieux. Op de website van NTR Opera Live staat een interview met Ambrogio Maestri.

Zondag 12 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Madama Butterfly werd door Pier Giorgio Morandi gedirigeerd in de befaamde enscenering door Anthony Minghella. In de hoofdrol zong Hui He, Bruce Sledge was Pinkterton en Elizabeth DeShong zong Suzuki.

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): het Britse festival presenteert dit weekend een opname van tien jaar geleden van de opera Billy Budd van Britten. Michael Grandage regisseerde en Sir Mark Elder dirigeerde de productie, met in de hoofdrollen John Mark Ainsley en Jacques Imbrailo. De Nederlandse tenor Peter Gijsbertsen zong de rol van Maintop.

Nieuw op YouTube

A Summer Night at the Opera
In 2013 werkten de Nederlandse Reisopera en het Nederlands Blazersensemble samen in een gala voor de zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. De toenmalig cast van jonge zangers bij de Reisopera, onder wie Anna Traub, Bernadeta Astari, Iris van Wijnen en Bora Balci, zong opera-aria’s. Tania Kross presenteerde het programma.

Maandag 13 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Dieter Dorn produceerde voor de Met in 1999 de opera Tristan und Isolde van Wagner. In die opvoering zongen Ben Heppner en Jane Eaglen de hoofdrollen, naast René Pape als König Marke en Katarina Dalayman in de rol van Brangäne.

Dinsdag 14 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Manon Lescaut werd in maart 2016 in de Live in HD-productie gezongen door onder anderen Kristine Opolais, Roberto Alagna en Massimo Cavalletti. Voor het orkest stond Fabio Luisi.

Kristina Bitienc. (© Lenart Zore)

Operastream (on demand op Arte Concert): de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill en Bertold Brecht moest in Amsterdam net voor de première in maart worden afgelast vanwege de coronamaatregelen. Een jaar vóór Amsterdam was de productie in Aix-en-Provence te zien. De voorstelling werd gezongen door solisten als Karita Mattila, Annette Dasch en Thomas Oliemans, met in het ensemble meer Nederlandse inbreng van onder anderen Kristina Bitenc, Veerle Sanders en Leonie van Rheden. Ivo van Hove maakte de enscenering, Esa-Pekka Salonen leidde het orkest.

Woensdag 15 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Traviata is deze week te zien in een historische opname uit 1981. De rol van Violetta werd toen gezongen door Ileana Cotrubaș, naast onder anderen Plácido Domingo en Cornell MacNeil. Dirigent was James Levine.

Donderdag 16 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Turandot van Puccini werd elf jaar geleden gezongen door Marina Poplavskaya, de sopraan die inmiddels volledig van de operapodia verdwenen lijkt. Andere solisten waren Maria Guleghina, Marcello Giordani en anderen in een opvoering die werd geleid door Andris Nelsons.

Vrijdag 17 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): heel recent is de Live in HD-opname van deze vrijdag. Alban Bergs Wozzeck werd begin dit jaar opgenomen met in de hoofdrollen Elza van den Heever, Tamara Mumford en Peter Mattei. De chef van de Met, Yannick Nézet-Séguin, stond voor het orkest.

Infinite Now (vanaf 19.00 uur en later on demand op OperaVision): dirigent Titus Engel en regisseur Luk Perceval vormden het artistieke duo voor de productie Infinite Now die in 2017 werd opgenomen in de opera in Antwerpen. In de vocale rollen zongen onder anderen Karen Vourc’h, Kai Rüütel en Noa Frenkel. Het stuk van tweeënhalf uur heeft geen pauze.

Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): in deze aflevering klinkt het Groot Omroepkoor in beide programma-onderdelen. Onder Marcus Creed en met het Radio Filharmonisch Orkest wordt werk van Mozart, Andriessen en Rossini uitgevoerd door solisten als Elena Tsallagova, Salome Ricia en Mika Kares. In het tweede deel zingt het koor onder leiding van Peter Dijkstra werk van Pärt, Forte en Kodály.

Vorig artikel

Delft Chamber Music brengt liveconcerten

Volgend artikel

De BBC Proms ‘as we need them’

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.