BinnenkortNieuws

Concertgebouw presenteert plannen tot december

Het Concertgebouw brengt van september tot en met december 205 concerten. Dat maakte de Amsterdamse concertzaal vrijdag bekend. Veel concerten worden twee keer op een avond uitgevoerd. Voor liefhebbers van vocale muziek zijn er optredens van onder anderen Cecilia Bartoli en Mikhail Petrenko.

Het Concertgebouw biedt plek aan 350 mensen per concert. (© Hans Samson)

Net als andere concertzalen en theaters heeft het Concertgebouw zowel zijn zaal als zijn programmering moeten aanpassen aan de huidige coronamaatregelen. In plaats van 1.976 bezoekers kunnen er 350 bezoekers in de Grote Zaal. Er worden vooral korte concerten geprogrammeerd, die meestal twee keer op een avond worden uitgevoerd.

Pluspunten zijn er ook. ‘De zaal is sfeervol ingericht met tafeltjes en het publiek mag een drankje mee de zaal in nemen’, aldus de concertzaal. ‘Ook is er extra beenruimte omdat de helft van de rijen stoelen is verwijderd.’

Inclusief de concerten van externe organisatoren als de NTR ZaterdagMatinee, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest bevat de programmering tot en met december 205 concerten. De Eigen Programmering van het Concertgebouw is goed voor ruim 130 concerten.

Het Concertgebouw heeft meerdere concerten uit de Kleine Zaal naar de Grote Zaal verplaatst. Het orkestprogramma van het Beethovenfestival, getiteld ‘Beethoven 2020’, kan doorgang vinden. Van 7 tot en met 12 november worden alle symfonieën van Beethoven uitgevoerd. Het Zondagochtend Concert – een serie van het Concertgebouw en AVROTROS, die ook elke week op NPO Radio 4 te horen is – is vervroegd naar 10.30 uur.

Place de l’Opera zet de vocale hoogtepunten uit de alternatieve programmering op een rij:

12 november 2020 (19.00 en 21.15 uur)
Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam dragen bij aan het festival ‘Beethoven 2020’ met een uitvoering van de negende symfonie. De solopartijen in Beethovens ‘origineelste, onthutsend vernieuwende en meest invloedrijke symfonie’ worden gezongen door Ilse Eerens, Rosanne van Sandwijk, Robert Murray en Henk Neven.

17 november 2020 (18.30 en 20.45 uur)
De Russische bas Mikhail Petrenko geeft in de Kleine Zaal een liedrecital met repertoire van Rachmaninoff. Hij wordt begeleid door Dmitry Petrov achter de piano.

27 november 2020 (18.30 en 20.45 uur)
Sopraan Lilian Farahani geeft een liedrecital in de serie Jonge Nederlanders in de Kleine Zaal. Onder begeleiding van pianist Maurice Lammerts van Bueren zingt ze werk van Vali, Ravel, Poulenc, Mompou, Granados en Piazzolla.

2 december 2020 (20.15 uur)
De in Amsterdam zeer geliefde mezzosopraan Cecilia Bartoli geeft met Les Musiciens du Prince onder leiding van Gianluca Capuano een concert. Ze brengt ook een paar jonge zangers mee en zingt met hen aria’s en duetten uit het barok- en belcantorepertoire. Dit concert maakte oorspronkelijk ook deel uit van de programmering van het Concertgebouw en is al uitverkocht. In tegenstelling tot de de meeste alternatieve programma’s heeft het een normale concertduur (20.15 tot 22.35 uur).

6 december 2020 (10.30 uur)
Sopraan Miah Persson brengt samen met Amsterdam Sinfonietta en trompettist Håkan Hardenberger een kerstprogramma. Op de lessenaars muziek van Telemann, Bach, Beethoven en Händel. Persson zingt tevens een paar Zweedse kerstliederen.

15 december 2020 (19.00 en 21.15 uur)
De Akademie für Alte Musik Berlin en het RIAS Kammerchor voeren tweemaal delen uit Händels Messiah uit. Justin Doyle heeft de muzikale leiding. Julia Doyle, Tim Mead, Thomas Hobbs en Roderick Williams soleren.

20 december 2020 (10.30 uur)
Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voeren het Oratorio de Noël van Saint-Saëns uit, gecombineerd met de Mis nr. 2 in G van Schubert. Onder anderen Liv Redpath en Iris van Wijnen soleren onder leiding van Vasily Petrenko.

22 december (19.00 en 21.15 uur)
Concerto Köln en het Nederlands Kamerkoor brengen drie cantates uit het bekende Weihnachtsoratorium van Bach. De solisten zijn nog niet bekend.

Of het Concertgebouw vanaf januari zijn reguliere programmering (die al wel online staat) kan hervatten, moet op den duur blijken. De kaartverkoop voor de najaarsprogrammering gaat op 24 augustus van start. De concerten hebben geen vaste stoelen; medewerkers wijzen de bezoekers ter plekke een stoel aan.

Zie voor de volledige programmering de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Berlijn (2)

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Gerben van der Werf

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.