Binnenkort

Opera in de media: week 49 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 van 2020 (28 november – 4 december) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: NTR Opera Live maakte een eigen opname van een recital van Bauwien van der Meer en Caecilia Boschman.

Zaterdag 28 november

Joseph Calleja. (© Simon Fowler / Decca)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. Onder muzikale leiding van Patrick Summers en in een regie van Mary Zimmerman bracht de Met in 2011 Lucia di Lammermoor van Donizetti. De titelrol werd gezongen door Natalie Dessay, naast Ludovic Tézier als Lord Ashton en Joseph Calleja als Edgardo.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): te gast in de Matinee is het koor Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier. Het motto van hun optreden luidt: ‘Verhalen in miniatuur: de roots van Webern’. Er klinkt, met het Ensemble Modern onder leiding van Enno Poppe en met sopraan Caroline Melzer, werk van onder anderen Webern, Ferneyhough en een wereldpremière van Zwölf Lieder für Sopran und Orchester van dirigent Poppe Blut.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Don Carlos van Verdi onder muzikale leiding van Bertrand de Billy. Regisseur was Peter Konwitschny. Malin Byström, Jonas Kaufmann en Michele Pertusi zijn enkele van de solisten.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): werk van en door vrouwen staat centraal in NTR Opera Live. Er is een eigen opname te horen van sopraan Bauwien van der Meer en pianist Caecilia Boschman, die werken brengen van onder anderen Alma Mahler, Catharina van Rennes en Clara Schumann-Wieck. Daarna klinkt de cantate Faust et Hélène van Lili Boulanger. De solopartijen werden in deze opname uit 1987 gezongen door Linda Finnie, Howard Haskin en Jonathan Summers bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jean Fournet. Hein van Eekert laat ook muziek horen van onder anderen Monique Krüs en Barbara Strozzi.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): deze week een concertante uitvoering van Händels Ariodante, vorige week opgenomen in het Royal Opera House. Ariodante wordt gezongen door Paula Murrihy, naast onder anderen Chen Reiss en Iestyn Davies.

Zondag 29 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de recente uitvoering van Die Walküre uit Der Ring des Nibelungen van maart vorig jaar is weer te zien. In de hoofdrollen zongen Stuart Skelton als Siegmund en Eva-Maria Westbroek als Sieglinde, naast Günther Groissböck (Hunding) en Christine Goerke (Brünnhilde).

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): in de reguliere uitzending van Podium Witteman zit een lied, ‘Seligkeit’ van Schubert, uitgevoerd door sopraan Josefin Bölz en gitarist Fernando Cordas. Meer vocaal is er na afloop op NPO 2 Extra. Daar is een uitvoering te zien van Bernsteins Trouble in Tahiti, door de met een Oeuvreprijs Edison Klassiek 2020 onderscheiden Roberta Alexander en bariton Maarten Koningsberger.

Benjamin Bernheim. (© Julien Benhamou)

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): van november 2018 dateert de registratie van Puccini’s La bohème, onder dirigent Speranza Scappucci en in een enscenering van Franco Zeffirelli. U hoort onder anderen Benjamin Bernheim en Marina Rebeka.

Operastream (on demand vanaf 19.00 uur op de website van De Nationale Opera): de afgelaste opvoering van Le nozze di Figaro bij De Nationale Opera werd op video gezet en is voor net geen 3 euro tot eind december on demand te zien. De muzikale leiding had Riccardo Minasi, de regie was van David Bösch. In de hoofdrollen ziet u onder anderen Ruzan Mantashyan als de Contessa, Ying Fang als Susanna, Jeroen de Vaal als Don Curzio en veel jonge talenten in de andere rollen: Polly Leech, Iris van Wijnen, Lucas van Lierop en Sam Carl.

Flagstad Gala (om 19.30 u op de website van OperaVision): de enige Noorse op de Hollywood Walk of Fame (haar ster bevindt zich ter hoogte van 6777 Hollywood Blvd.) is Kirsten Flagstad. Haar 125ste geboortedag wordt gevierd door Den Norske Opera. In dit herdenkingsconcert leidt Kirill Karabits het orkest van de Noorse opera en zingen onder anderen Astrid Nordstad, Birgitte Christensen en Eli Kristin Hanssveen werk van componisten als Wagner, Beethoven en Verdi.

Nieuw op YouTube

Parsifal
Op YouTube duiken soms oude opnamen op die iemand – vermoedelijk niet altijd de rechthebbende – online zet. Deze week verscheen in drie delen de opera Parsifal van Wagner, opgenomen in 2004 in het Festspielhaus van Baden-Baden. Er zijn Engelse ondertitels en er zit reclame in. In de enscenering door Nikolaus Lehnhoff zongen onder anderen Christopher Ventris, Waltraud Meier en Thomas Hampson. Het orkest werd geleid door Kent Nagano.

Maandag 30 november

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het originele programmaboekje van de uitvoering op 26 januari 1995 zit niet in het archief van de Met, maar de cast bestond toen uit Vladimir Chernov als Boccanegra, Kiri Te Kanawa als Amelia en Plácido Domingo als Gabriele. Het orkest werd geleid door James Levine.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Lisette Oropesa is de bekendste naam in de opvoering van Die Entführung aus dem Serail van Mozart, in oktober jongstleden gespeeld bij de Staatsoper. Dirigent was Antonello Manacorda, de regie had Hans Neuenfels. Solisten waren onder anderen Daniel Behle, Regula Mühlemann en Michael Laurenz.

Montagsstück V (om 20.15 uur op Staatsoper.tv): het programma van de Bayerische Staatsoper is vanavond de opera La bohème van Puccini in een enscenering van Otto Schenk. Asher Fisch is de dirigent, in de rollen van Mimì en Rodolfo ziet u Rachel Willis-Sørensen en Jonas Kaufmann.

Dinsdag 1 december

Dmitri Hvorostovsky in de titelrol van Jevgeni Onjegin. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met begint aan een nieuw thema voor de streams: ‘Stars in Signature Roles’. De serie opent met een enscenering van Robert Carsen van Jevgeni Onjegin. Met Valery Gergiev voor het orkest zongen Renée Fleming, Svetlana Volkova en Dmitri Hvorostovsky de hoofdrollen.

Operastream (on demand op de website van de Munt): tot eind december blijft de opname te zien die de Munt maakte van zijn productie van Die tote Stadt van Erich Wolfgang Korngold. De enscenering werd gemaakt door Mariusz Treliński, Lothar Koenigs leidde het Munt-orkest. U ziet onder anderen Marlis Petersen en Dietrich Henschel.

Woensdag 2 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Leontyne Price zong in 1985 voor het laatst de rol van Aida in de opera van Verdi. Naast haar op het podium stonden James McCracken, Fiorenza Cossotto en Simon Estes. James Levine dirigeerde deze 899ste opvoering bij de Met.

Operastream (on demand op de website van Arte Concert): op 14 november 2020 werd in de Opéra Comique in Paris Rameau’s Hippolyte et Aricie opgevoerd. Solisten waren onder anderen Reinoud Van Mechelen en Elsa Benoit. Het orkest Pygamalion werd gedirigeerd door Raphaël Pichon.

Donderdag 3 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Daniele Gatti leidde het orkest van de Met in Parsifal van Wagner. François Girard deed de regie, in de titelrol zong Jonas Kaufmann, naast René Pape als Gurnemanz, Katarina Dalayman als Kundry en Peter Mattei als Amfortas.

Vrijdag 4 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): zes jaar oud is de registratie van Macbeth van Verdi, onder muzikale leiding van Fabio Luisi en in een regie door Adrian Noble. In de hoofdrollen: Željko Lučić, René Pape en Anna Netrebko.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): opgenomen op 22 oktober 2020 in het Liceu in Barcelona is een uitvoering van Don Giovanni van Mozart, met in de titelrol Christopher Maltman. Verder in de cast onder anderen Miah Persson en Luca Pisaroni.

Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): deze week is Amsterdam Sinfonietta onder leiding van Candida Thompson te gast in het Vrijdagconcert, met solisten mezzosopraan Christianne Stotijn en cellist Ivan Karizna.

Vorig artikel

Roberta Alexander krijgt Edison Oeuvreprijs

Volgend artikel

Festival Vocallis haalt vijf concerten in

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.