Binnenkort

Opera in de media: week 52 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 van 2020 (19 – 25 december) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Piero Pretti soleert in het kerstconcert van het Concertgebouworkest.

Zaterdag 19 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. In de serie grote opera’s met ‘epic proportions’ presenteert de Met Boris Godoenov van Moessorgsky. De cast is grotendeels Russisch, met onder anderen Ekaterina Semenchuk, Aleksandrs Antonenko en Evgeny Nikitin. Ook de dirigent is Russisch, Valery Gergiev.

Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): sopraan Carolyn Sampson is de solist bij het Venice Baroque Orchestra, dat onder leiding van Andrea Marcon Corelli’s Concerto grosso, het ‘Kerstconcert’, speelt, naast het Salve Regina van Scarlatti en werk van Vivaldi en Pez. Het optreden is ook te bekijken op nporadio4.nl/live.

NPO Radio 4 Kerstconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): het jaarlijkse NPO Radio 4 Kerstconcert wordt live vanuit de Domkerk in Utrecht uitgezonden. Het Groot Omroepkoor en leden van het Radio Filharmonisch Orkest worden geleid door Benjamin Goodson. Solisten zijn onder anderen Lucie Chartin en Fabio Trümpy in werken van componisten als Rutter, Bach en Gruber. De uitzending is ook als webcast te zien op nporadio4.nl/live.

Concertstream (om 20.00 uur op de website van TivoliVredenburg): de Nieuwe Philharmonie Utrecht moest zijn serie uitvoeringen van de Messiah afbreken, maar treedt wel op in TivoliVredenburg. Dat concert zonder publiek is als livestream te zien. Solisten in de hoogtepunten uit het werk van Händel – die leider Johannes Leertouwer toelicht – zijn onder anderen altus Daniel Elgersma, bas Martijn Cornet en tenor Stefan Kennedy.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal componeerden en schreven samen de opera Elektra. Het stuk werd op 11 september jongstleden opgevoerd in Wenen. De enscenering van Harry Kupfer werd muzikaal geleid door Franz Welser-Möst. Solisten waren onder anderen Ricarda Merbeth, Camilla Nylund en Doris Soffel.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Beethovens opera Fidelio werd in 2017 opgevoerd bij de Metropolitan Opera in New York. In de belangrijkste rollen zongen Adrianne Pieczonka, Klaus Florian Vogt en Falk Struckmann. Het koor en orkest van de Met werden geleid door Sebastian Weigle.

Zondag 20 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): drie jaar oud is de opname van Verdi’s Nabucco. Onder leiding van James Levine zongen onder anderen Liudmyla Monastyrska, Jamie Barton en Plácido Domingo.

Iris van Wijnen. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Het Zondagochtendconcert (om 10.30 uur op NPO Radio 4): u hoort het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Vasily Petrenko en met als solisten onder anderen Liv Redpath en Iris van Wijnen in de Mis nr. 2 van Schubert en het Oratorio de Noël van Saint-Saëns.

Het Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op NPO Radio 4): op 11 december nam het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer twee werken van Mozart op, plus Berlioz’ Les nuits d’été. Solist was daarbij Miah Persson.

Concertstream (om 16.15 uur op Arte tv): het gala voor de seizoensopening van de Scala in Milaan is op Arte tv samengevat terug te zien. Aan het evenement werkten zangers mee als Roberto Alagna, Jonas Kaufmann en Elīna Garanča.

Podium Witteman (om 18.00 uur op NPO 2): te gast is het duo van bariton Raoul Steffani en pianist Lucie Horsch. De twee vormen sinds dit jaar een nieuw liedduo, dat alleen op de radio afgelopen week in première kon.

Operastream (vanaf 19.00 uur op de website van De Nationale Opera): het Koor van De Nationale Opera brengt onder leiding van Lorenzo Viotti het programma Voices out of Silence. Wie online een ticket koopt voor de stream, kan tot half januari genieten van de voorstelling. Koor en dirigent verkennen in de videoproductie ‘de betekenis van stilte, verstilling en de pure kracht van de menselijke stem. A capella, dus zonder instrumentale begeleiding, vertolkt het koor een gevarieerd repertoire dat reikt van de renaissance tot in de twintigste eeuw’.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Otello van Giuseppe Verdi dateert in de enscenering van Christine Mielitz van maart 2018. Graeme Jenkins leidde het orkest, Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak en Dalibor Jenis zongen de belangrijkste rollen.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): met Nadja Mchantaf als Cendrillon, Agnes Zwierko als Madame de la Haltière en Karolina Gumos als de prins brengt de Komische Oper Berlin de opera Cendrillon van Massenet. Henrik Nánási dirigeert, Damiano Michieletto maakte de enscenering.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): dit jaar geen live-uitvoering door het Nederlands Kamerkoor, maar een opname van het koor bij Collegium 1704, uit december 2018. De solisten waren onder anderen Maarten Engeltjes en Benedikt Kristjánsson in het Weihnachtsoratorium van Bach. Peter Dijkstra was de dirigent.

Nieuw op YouTube

Kerstmuziek uit Amsterdam
Het Koor van De Nationale Opera en zangers van De Nationale Opera Studio en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zingen een speciaal kerstprogramma.

Maandag 21 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): opnieuw brengt de Met een deel uit de Ring-cyclus die door Robert Lepage werd geënsceneerd. Uit 2012 dateert Wagners Götterdämmerung, met Deborah Voigt als Brünnhilde. ‘Het einde van Götterdämmerung emotioneert me nog steeds als ik het zie. En ook nu, als ik erover spreek. Ik was aan het eind van dat vierde deel, nadat ik met het paard het vuur in reed, in tranen. Van opluchting. Ik had het gered!’ zei de sopraan in een interview met Place de l’Opera in 2019. Andere rollen werden gezongen door Waltraud Meier, Iain Paterson en Eric Owens. Het orkest werd geleid door Fabio Luisi.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): een week oud is de opname van Hans Werner Henzes Das verratene Meer. Onder leiding van Simone Young en in de regie van Jossi Wieler en Sergio Morabito zongen onder anderen Vera-Lotte Boecker, Bo Skovhus en Josh Lovell.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Scandinavische wintersprookjes zijn het thema van het optreden van het Ciconia Consort met mezzosopraan Karin Strobos. Onder leiding van dirigent Dick van Gasteren klinken werken van onder anderen Bruch en Grieg.

Dinsdag 22 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het nieuwe thema van de Met-streams is ‘Holiday Fare’ en die serie opent met Die Zauberflöte van Mozart. Solisten waren in 2006 onder anderen Ying Huang, Matthew Polenzani en René Pape. James Levine dirigeerde.

Concertstream (om 19.00 uur op OperaVision): live vanuit de Komische Oper in Berlijn presenteren Barrie Kosky op de piano en zangeres Katharine Mehrling een programma gewijd aan het werk van Kurt Weill. Het programma heeft als motto ‘Lonely House’.

Woensdag 23 december

Joyce DiDonato in Cendrillon. (© Ken Howard / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Massenets Cendrillon werd in 2018 gezongen door Joyce DiDonato, naast onder anderen Alice Coote, Stephanie Blythe en Laurent Naouri. De dirigent was Bertrand de Billy.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): op de eerste dag van 2020 werd Händels Messiah opgenomen in de Philharmonie van Berlijn door het RIAS Kammerchor Berlin en de Akademie für Alte Musik Berlin. Onder leiding van Justin Doyle zongen solisten als Julia Doyle, Tim Mead en Roderick Williams.

Donderdag 24 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Rossini’s Barbiere di Siviglia zongen Christopher Maltman en Maurizo Muraro de belangrijkste rollen, evenals Isabel Leonard en Lawrence Brownlee. Die laatste was vorige kerst te gast in Studio Nibelheim. Het orkest werd geleid door Michele Mariotti.

Operastream (on demand op Staatsoper.tv): van 24 december 10.00 uur tot en met 26 december is de stream van Hänsel und Gretel door de Bayerische Staatsoper gratis te bekijken. Daarna kost een ticket 9,90 euro. Friedrich Haider leidt het orkest, solisten zijn onder anderen Tara Erraught, Emily Pogorelc en Kevin Conners.

Concertstream (om 18.15 uur op Arte tv): het traditionele kerstconcert in Wenen is in aangepaste vorm te zien. Voor de Stephansdom zingen en spelen elf musici uit evenzoveel landen, die allemaal in Wenen wonen. U ziet onder anderen Camilla Nylund, Thomas Hampson en Luca Pisaroni met de Wiener Sängerknaben.

Vrijdag 25 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): op Eerste Kerstdag presenteert de Met een winterse opera: Puccini’s La bohème werd in 1982 opgenomen met in de hoofdrollen Teresa Stratas, Renata Scotto en José Carreras. James Levine leidde het orkest, Franco Zeffirelli maakte de enscenering.

Concertstream (om 14.00 uur op NPO Radio 4): geen publiek, maar wel een kerstconcert door het Koninklijk Concertgebouworkest vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Dirigent Fabio Luisi komt naar Amsterdam, net als tenor Piero Pretti, voor werken van Diepenbrock en Verdi. Vanaf 15.00 uur is de uitvoering te zien op NPO 2. Er is ook een online stream.

Vorig artikel

Michael Wilmering zingt Beethoven

Volgend artikel

Rien Spies nieuwe voorzitter Wagnergenootschap

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.