Binnenkort

Nieuwste opera Saariaho in Muziektheater

De nieuwste opera van de Finse componiste Kaija Saariaho, Émilie, is volgende week driemaal te zien in Het Muziektheater. Twee keer neemt Karita Mattila het monodrama voor haar rekening, één keer verzorgt Karen Vourc’h de solo-opera.

Émilie is de eerste van twee opera’s die Het Muziektheater dit seizoen in haar eigen programmering presenteert. Het werk van Kaija Saariaho gaat over Émilie du Châtelet, een belangrijk figuur uit het tijdperk van de Verlichting.

Émilie had een langdurige relatie met Voltaire, al was ze getrouwd en had ze kinderen. Ze leefde haar leven op de pijlers van hartstocht en wetenschap. Zo vertaalde ze de Principia Mathematica van Isaac Newton in het Frans.

De ‘opéra en neuf scènes’ die Saariaho over haar heeft gemaakt, gaat over de laatste fase van haar leven. Émilie is het enige personage in de opera.

Saariaho schreef eerder de opera’s L’amour de loin en Adriana Mater. Haar derde opera is net als de eerste twee van een libretto voorzien door Amin Maalouf, een in Beiroet geboren maar in Frankrijk levende schrijver.

Saariaho is een vooruitstrevende componiste. Ze maakt veel elektronische muziek en richtte met enkele andere componisten de progressieve groep ‘Ears Open’ op. In Parijs experimenteerde ze veel met elektronica.

De productie die regisseur François Girard van Émilie maakte, is een samenwerking tussen Het Muziektheater, de San Francisco Opera, het Barbican Centre en de Opéra National de Lyon. In Lyon ging het werk op 1 maart in wereldpremière.

Émilie wordt vanaf 18 maart drie keer in Amsterdam opgevoerd. Het orkest van de opera uit Lyon speelt het werk onder leiding van Kazushi Ono, de chef-dirigent van het operahuis.

Twee sopranen vertolken de rol van Émilie. Tijdens twee voorstellingen is dat de bekende Finse sopraan Karita Mattila. Zij zong bijvoorbeeld in seizoen 2008/2009 de hoofdrol in Salome bij de Metropolitan Opera – een productie die wereldwijd uitgezonden werd in bioscopen.

De middelste voorstelling wordt gezongen door de Franse sopraan Karen Vourc’h. Zij zong zowel modern repertoire als klassiekers als Die Zauberflöte, La Traviata en La Bohème.

Émilie wordt op 18, 20 en 21 maart opgevoerd. Zie voor meer informatie en een trailer de website van Het Muziektheater.

Vorig artikel

Een overvloedig portret van Caballé

Volgend artikel

Concert van Upshaw en Ax stelt teleur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.