BinnenkortNieuws

Vrije kaartverkoop Bayreuth van start

De Bayreuther Festspiele heeft er lang mee gewacht, maar deze week is eindelijk bekendgemaakt hoeveel toeschouwers er deze zomer maximaal in de zaal van het Festspielhaus toegelaten zullen worden: 900. Nu dit vaststaat, kan ook de vrije online verkoop van start gaan. Dat gebeurt op 4 juli om 14.00 uur.

Scène uit Tannhäuser , een productie uit 2019 die hernomen wordt. (© Bayreuther Festspiele / Enrico Nawrath)

Met de ticketverkoop is de Bayreuther Festspiele tot nu toe zeer terughoudend geweest. Er zijn bestelformulieren gestuurd naar degenen die kaarten hadden gekocht voor de editie van 2020 en geen gebruik hadden gemaakt van hun recht op een refund. Wat nu nog aan kaarten resteert, kan eindelijk verkocht worden, drie weken voor het begin van het bekende Wagner-festival.

Om online kaarten te kunnen bestellen, moet men zich vooraf registreren. Meer informatie daarvoor is te lezen op de website van de Bayreuther Festspiele. De hoofdmoot van het programma wordt uitgemaakt door twee producties die al eerder te zien waren: Die Meistersinger von Nürnberg en Tannhäuser. Van beide opera’s zullen zes voorstellingen te zien zijn.

De Festspiele gaat van start met de première van een nieuwe productie van Der fliegende Holländer in een enscenering van Dmitri Tcherniakov. Oksana Lyniv dirigeert. John Lundgren vertolkt de titelrol en Georg Zeppenfeld is kapitein Daland. Asmik Grigorian zingt de rol van Senta, haar Bayreuth-debuut. Erik komt voor rekening van Eric Cutler, Attilio Glaser zingt Der Steuermann en Marina Prudenskaya is te beleven als Mary. Er worden zeven voorstellingen van deze Holländer gegeven, de eerste op 25 juli en de laatste op 20 augustus.

Zeppenfeld zingt naast Daland ook nog Veit Pogner in Die Meistersinger von Nürnberg. Michael Volle keert terug als Hans Sachs evenals Klaus Florian Vogt (Walter von Stolzing), Johannes Martin Kränzle (Beckmesser) en Daniel Behle (David). Camilla Nylund zal weer te zien zijn als Eva. Philippe Jordan dirigeert.

Günther Groissböck herneemt de rol van Landgraf Hermann in Tannhäuser. De cast is grotendeels dezelfde als in 2019, toen deze productie in première ging: Martin Eiche als Wolfram, Stephen Gould als Tannhäuser en Lise Davidsen als Elisabeth. Ekaterina Gubanova moest in 2019 op het laatste moment verstek laten gaan, maar staat nu gewoon aangekondigd als Venus. Axel Kober dirigeert; het experiment met Gergiev in 2019 was minder geslaagd en Kober dirigeerde ook al de vorige Tannhäuser-productie.

Heel opmerkelijk is het drietal voorstellingen van een nieuwe productie van Die Walküre. Zoals bekend zou in 2020 een nieuwe Ring in première gaan, maar die is uitgesteld tot 2022. Deze Walküre is geen naar voren gehaald onderdeel van die beoogde Ring, maar staat geheel op zichzelf. De cast is overigens dezelfde als oorspronkelijk voor 2020 stond aangekondigd. Dus met Groissböck als Wotan, Vogt als Siegmund, Davidsen als Sieglinde en Iréne Theorin als Brünnhilde.

Pietari Inkinen heeft de muzikale leiding, ook op dat punt is er niets gewijzigd. Maar hoe het er allemaal uit gaat zien, is moeilijk voorspelbaar. In plaats van een regisseur wordt ‘action artist’ Hermann Nitsch vermeld. De productie wordt aangekondigd als een multimediaproject dat de Ring moet spiegelen en becommentariëren.

Als randprogrammering zijn verschillende voorstellingen in het park voor het Festspielhaus gepland, evenals een kindervoorstelling van Tristan und Isolde met Stephen Gould en Kelly God in de titelrollen. Daarnaast worden er tien voorstellingen gegeven van Die Meistersinger als onderdeel van het Wagner für Kinder-project. Het betreft een aangepaste versie van de hand van Katharina Wagner. Christian Thielemann dirigeert een enkele concertante uitvoering van Parsifal en Andris Nelsons neemt een tweetal concerten met losse stukken voor zijn rekening.

Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele.

Vorig artikel

Anton Saris soleert tijdens zomerfestivals

Volgend artikel

Stefano Pace nieuwe directeur Luikse opera

De auteur

Peter Franken

Peter Franken