BinnenkortNieuws

Met brengt eerste opera zwarte componist

De primeur heeft iets beschamends: de Metropolitan Opera voert met Fire Shut Up in My Bones van Terence Blanchard voor het eerst een opera van een zwarte componist uit. Het werk is op zaterdag 23 oktober live in bioscopen in Nederland te zien.

Scène uit Fire Shut Up in My Bones met Angel Blue en Will Liverman. (© Ken Howard / Met Opera)

Het bioscoopseizoen van de Metropolitan Opera ging op 9 oktober van start met Boris Godoenov van Moessorgski. Slechts twee weken later staat de volgende titel op het programma: Fire Shut Up in My Bones.

Componist en jazzmusicus Terence Blanchard baseerde zijn opera op de memoires van de Amerikaanse journalist Charles B. Blow. Het verhaal speelt zich af in een kleine, arme plaats in Louisiana en rondom Grambling State University. Het draait om een jongeman die zijn weg in het leven moet vinden na een harde, traumatische start.

Blanchard werkte met librettist en filmmaker Kasi Lemmons aan het verhaal. James Robinson en Camille A. Brown, regisseurs van de populaire productie van Porgy and Bess bij de Met, maakten de regie.

Fire Shut Up in My Bones is de tweede opera van Blanchard, die als musicus zes keer een Grammy Award won. Zijn werk ging in 2019 in wereldpremière in Saint Louis. De Met omschrijft de muziek als ‘a sound world that weaves together jazz and gospel idioms, probing and incisive melodies, and an intricate orchestral palette’.

Bariton Will Liverman zingt de hoofdrol van Charles. De bekende sopraan Angel Blue vertolkt Destiny, Loneliness en Greta. Sopraan Latonia Moore is Billie en Walter Russell III speelt Char’es-Baby.

Fire Shut Up in My Bones is in Nederland te zien bij veel vestigingen van Pathé, Theater de Speeldoos in Baarn en Foroxity Filmarena in Sittard en Roermond.

In onze podcast Opera Magazine besteden we onlangs aandacht aan de opening van het bioscoopseizoen van de Met (vanaf 0:55):

Vorig artikel

Luister naar Opera Magazine, aflevering 9

Volgend artikel

De Munt laat zeedrama herleven

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.