BinnenkortNieuws

In de zalen: Don Giovanni, Traviata, Bowi

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Don Giovanni bij De Nationale Opera, La traviata bij de Nederlandse Reisopera en Koning Bowi bij Theater Sonnevanck.

Don Giovanni

De Nationale Opera (DNO) herneemt Claus Guths productie van Don Giovanni uit 2016. Guth ensceneerde eerder Un ballo in maschera, Jephta en Rodelinda bij het Amsterdamse operahuis. In zijn interpretatie van Mozarts klassieker wordt de beroemde en beruchte vrouwenversierder Don Giovanni in de openingsscène verwond, waarna hij gedurende het hele drama dat volgt langzaam stervende is. Het verhaal speelt zich af in een maanverlicht bos, ontworpen door Christian Schmidt.

Jérémie Rhorer dirigeert de herneming; zijn tweede Mozart-opera bij DNO. Hij leidt het Nederlands Kamerorkest en een cast waarin alleen de Roemeense bariton Adrian Sâmpetrean (Leporello) ook tijdens de eerste speelreeks in 2016 van de partij was.

De titelrol wordt vertolkt door Seth Carico. Operalia-winnares Adela Zaharia zingt Donna Anna en tenor Long Long is Don Ottavio. De bekende Amerikaanse sopraan Amanda Majeski vertolkt Donna Elvira. Verder vormen de jonge Nederlandse zangers Frederik Bergman en Lilian Farahani het liefdeskoppel Masetto en Zerlina.

Don Giovanni is van 4 tot en met 28 november acht keer te zien in Nationale Opera & Ballet. Op het moment van schrijven zijn voor alle voorstellingen nog kaarten beschikbaar.

Info

www.operaballet.nl

Meer lezen

Recensie Don Giovanni, De Nationale Opera, 2016

Interview Frederik Bergman, januari 2021

Kijken en luisteren

La traviata

De Nederlandse Reisopera gaat van 5 november tot en met 9 december op tournee door het land met een pocketversie van La traviata. Verdi’s bekende opera is niet alleen gereduceerd tot 90 minuten, maar krijgt in handen van regisseur Dorike van Genderen ook een heel andere interpretatie.

Op het oorspronkelijke verhaal van de aan tuberculose lijdende courtisane Violetta projecteert Van Genderen het waargebeurde verhaal van Lili Elbe, één van de eerste transvrouwen die geslachtsbevestigende operaties onderging. In Van Genderens productie heette Violetta eerst Orlando en heeft ze een relatie met Annina. Uiteindelijk valt ze voor Alfredo, maar vader Giorgio keurt de relatie niet goed. Thema van de voorstelling is hoe je wordt wie je werkelijk bent.

Alaistair Digges heeft de muzikale leiding over de productie. Aylin Sezer zingt Orlando/Violetta, José Simerilla Romero vertolkt Alfredo Germont en Aleš Jenis is Giorgio Gemont. Liza Lozica Vjera zingt de geüpgrade rol van Annina.

La traviata gaat op 5 november in première in Zwolle en is onder meer te zien in Koninklijk Theater Carré, het Wilminktheater in Enschede en Theater Rotterdam.

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Interview Aylin Sezer naar aanleiding van La traviata bij Opera Spanga, 2017

Kijken en luisteren

Koning Bowi

Theater Sonnevanck toert verder door het land met Koning Bowi, een komische familievoorstelling over het moment waarop je leven als kleuter drastisch verandert: de eerste schooldag. Daniël van Klaveren (libretto en regie) en Lucas Wiegerink (muziek) maken samen ‘energiek en magisch muziektheater’. Er zijn tot en met 28 november 2021 voorstellingen, met binnenkort uitvoeringen in Breda (7 november) en Hoorn (14 november).

Het verhaal van Koning Bowi gaat over Bowi, die voor het eerst naar school gaat. ‘En dat valt hem vies tegen’, beschrijft Theater Sonnevanck. ‘Thuis kreeg hij wat hij wilde. Nu moet hij alles delen, samen spelen en luisteren naar de juf. Hij moet aan tafel zitten met de bazige Ruby en Zip. Alles moet op hun manier. Dat wil Bowi helemaal niet. Was hij maar de koning van de klas!’

Koning Bowi wordt uitgevoerd door Sam van Hulst, Isabelle Kafando en Bart Sietsema, begeleid door slagwerker Laura Trompetter.

Info

www.sonnevanck.nl

Meer lezen

Hoe test je of een familievoorstelling succesvol is? Neem kinderen mee en laat het oordeel over aan hen. De website Kidsproof nam op die manier Koning Bowi onder de loep. Lees de blog.

Kijken en luisteren

De makers Daniël van Klaveren en Lucas Wiegerink vertellen in onze podcast Opera Magazine uitgebreid over Koning Bowi (vanaf 0:55):

(Beeld homepage: repetitiefoto van La traviata bij de Nederlandse Reisopera © Annina Romita)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Lenneke Ruiten haalt het uiterste uit haar stem

Volgend artikel

Appl besluit Lied Festival met verpletterend optreden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.