BinnenkortNieuws

Programma Opera Forward Festival 2022

Het Opera Forward Festival van De Nationale Opera draait om ‘wat opera óók kan zijn’. In de zesde editie (5 t/m 13 maart 2022) brengt het festival onder meer de wereldpremière van Eurydice – Die Liebenden, blind van Manfred Trojahn en de Nederlandse première van Denis & Katya.

Promotiebeeld van het Opera Forward Festival 2022. (© De Nationale Opera)

Het Opera Forward Festival (OFF) profiteert maximaal van de versoepelingen in het coronabeleid. Tegen de tijd dat het festival start, is de anderhalvemeterregel komen te vervallen en mogen de zalen weer volledig gevuld worden.

Het festival draait dit jaar om het thema ‘New Beginnings’. Het biedt een mix van opera, muziektheater, videokunst, spoken word, poëzie en talks. Place de l’Opera zet de grote producties op een rij:

Eurydice – Die Liebenden, blind
5 t/m 17 maart 2022
Nationale Opera & Ballet

In 2011 bracht DNO de opera Orest van Manfred Trojahn. Meer dan tien jaar later staat de Duitse componist weer op het programma van het operahuis. Zijn nieuwe werk Eurydice – Die Liebenden, blind is geïnspireerd door de Griekse mythe en de sonnette Orpheus van Rainer Maria Rilke. DNO beschrijft de opera als ‘een reis per trein en schip, waar Eurydice oude bekenden treft en Orpheus ontmoet’. Thematisch gaat het werk over de liefde tussen woord en klank, tussen kunstenaarschap en inspiratie.

Trojahns opera wordt geregisseerd door Pierre Audi, voormalig intendant van DNO. De muzikale leiding over het Nederlands Philharmonisch Orkest is in handen van Erik Nielsen. In de cast Andrè Schuen als Orpheus, Julia Kleiter als Eurydice, Thomas Oliemans als Pluto en Katia Ledoux als Proserpina.

I have missed you forever
12 t/m 18 maart 2022
Internationaal Theater Amsterdam

Manoj Kamps (links) en Lisenka Heijboer Castañón (midden) in repetitie voor FAUST [working title]. (© Milagro Elstak)
In september 2020 openden dirigent Manoj Kamps en regisseur Lisenka Heijboer Castañón het seizoen van DNO met de voorstelling FAUST [Working title]. Voor de productie volgden de makers een andere methode: een collectief van performers, ontwerpers, schrijvers en componisten uit verschillende disciplines deelde onderling verhalen, ervaringen en vaardigheden, wat uiteindelijk via een ‘snelkookpanmontage’ tot een voorstelling leidde.

DNO-directeur Sophie de Lint wil deze werkwijze vaker toepassen. ‘Deze jonge makers wijzen ons de weg naar de toekomst’, vertelde ze vorig jaar in een interview. ‘Zij geven heel sterke signalen over hoe de samenleving verandert – dingen die ik zelf misschien niet zo snel zou zien. Daarom geef ik hun graag de vrijheid.’

In I have missed you forever creëren Kamps, Heijboer Castañon en andere makers een voorstelling rondom het idee van een herdenkingsdienst. In de cast onder anderen Katharine Dain en Luciana Mancini. Asko|Schönberg verzorgt de muziek.

Denis & Katya
11 t/m 18 maart 2022
Nationale Opera & Ballet

De kameropera Denis & Katya is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee weggelopen Russische tieners die via een livestream verslag deden van hun weglopen, hun onderduiken, hun confrontatie met de politie en hun dood. Regisseur Ted Huffman en componist Philip Venables onderzoeken in hun opera hoe verhalen worden gevormd en gedeeld in onze tijd. In de cast Michael Wilmering en Inna Demenkova.

Orphée | L’Amour | Eurydice
18 februari t/m 20 maart 2022
Tournee door het land

Repetitiebeeld van Orphée | L’Amour | Eurydice. (© Annina Romita)

In een coproductie met de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid brengt DNO de voorstelling Orphée | L’Amour | Eurydice. De productie gaat op 18 februari al in première op Vliegveld Twente in Enschede en maakt daarna een tournee door het land, waarbij het van 5 tot en met 7 maart in de Boekmanzaal van DNO te zien zal zijn als onderdeel van het OFF.

Orphée | L’Amour | Eurydice is een creatie van operamaker Robin Coops en VR-pionier Avinash Changa. Bezoekers kiezen vooraf of ze het verhaal willen zien vanuit het perspectief van Orphée (zang, muziek en virtual reality) of vanuit het perspectief van Eurydice (dans, spel, muziek). In beide ervaringen begeleidt L’Amour (de liefde) de bezoekers.

Lucas van Lierop is te zien als Orphée. Kalin Marrow en Tijana Prendovic vertolken Eurydice. Brechtje Kat en Tirza de Boer zijn L’Amour.

Contextprogrammering

Het OFF biedt behalve operavoorstellingen een volle contextprogrammering. Er komen filosofen, sociologen en kunstenaars voorbij, er wordt samengewerkt met het Brainwash Festival en The School of Life en er zijn drie zogenoemde OFF Labs, waarin studenten van kunstopleidingen een podium voor hun creaties krijgen.

Zie voor een overzicht van het volledige programma de website van het Opera Forward Festival.

Vorig artikel

Kate Rockett directeur Orkest Achttiende Eeuw

Volgend artikel

Olijke Rossini-Matinee viert versoepelingen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.