BinnenkortNieuws

In de zalen: Orphée, Eurydice, DiDonato

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor de tournee van Orphée | L’Amour | Eurydice en twee optredens van Joyce DiDonato.

Orphée | L’Amour | Eurydice

In een coproductie brengen de Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en De Nationale Opera de voorstelling Orphée | L’Amour | Eurydice. De productie ging afgelopen weekend in première op Vliegveld Twente. Nu volgt een tournee door het land, met deze week uitvoeringen in Akoesticum in Ede (25 t/m 27 februari) en begin maart voorstellingen in het kader van het Opera Forward Festival van De Nationale Opera (Boekmanzaal, 5 t/m 7 maart).

Orphée | L’Amour | Eurydice is een creatie van operamaker Robin Coops en VR-pionier Avinash Changa. Bezoekers kiezen vooraf of ze het verhaal willen zien vanuit het perspectief van Orphée (zang, muziek en virtual reality) of vanuit het perspectief van Eurydice (dans, spel, muziek). In beide ervaringen begeleidt L’Amour (de liefde) de bezoekers.

Lucas van Lierop is te zien als Orphée. Kalin Marrow en Tijana Prendovic vertolken Eurydice. Brechtje Kat en Tirza de Boer zijn L’Amour.

Info

www.reisopera.nl

Meer lezen

Interview met Avinash Changa (Creative Achievers)

Kijken en luisteren

Joyce DiDonato

De beroemde Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato maakt samen met barokorkest Il Pomo d’Oro een uitgebreide internationale concerttournee. Het programma EDEN, gebaseerd op haar nieuwste album, is een ‘ode aan het leven met muziek van Händel tot Ives en van Gluck tot Mahler’.

DiDonato was vorig jaar juni de artiest die de deuren van het Concertgebouw in Amsterdam mocht openen nadat de regering tot versoepelingen in het coronabeleid had besloten. Nu is de Amerikaanse opnieuw één van de eerste grote sterren die profiteert van de regelwijzigingen. Ze is terug in Nederland, niet alleen in het Concertgebouw (8 maart), maar ook in Musis & Stadstheater Arnhem (6 maart).

Haar nieuwe concertprogramma EDEN beschrijft DiDonato als ‘een emotionele ontdekkingsreis langs de oppermachtige en mystieke aspecten van de natuur’. Te horen zijn onder meer ‘Ich atmet’ einen linden Duft’ van Mahler, ‘Nature, the Gentlest Mother’ van Copland, de aria ‘Piante ambrose’ van Cavalli, ‘As with rosy steps the morn advancing’ uit Händels Theodora en ‘Ombra mai fu’, evenals van Händel.

De muzikale leiding is in handen van Maxim Emelyanychev. Marie Lambert-Le Bihan regisseert het optreden, met een lichtontwerp van John Torres.

Info

www.musisenstadstheater.nl
www.concertgebouw.nl

Meer lezen

Joyce DiDonato in conservation (www.joycedidonato.com)

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: Joyce DiDonato – beeld van het album EDEN – © Sergi Jasanada)

Plan uw operabezoek met de handige opera-agenda van Place de l’Opera!

Vorig artikel

Olijke Rossini-Matinee viert versoepelingen

Volgend artikel

Documentaire Licht te zien op NPO 2

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.