Binnenkort

New Opera Amsterdam maakt debuut

Het gloednieuwe operagezelschap New Opera Amsterdam laat in augustus voor het eerst van zich horen met de muziektheaterproductie Moonstruck Intoxication. In de voorstelling worden ‘de donkerste krochten van de menselijke geest’ blootgelegd.

New Opera Amsterdam is een gloednieuw gezelschap. Het bestaat uit artistiek leidster Lotte de Beer, dirigent Christian Karlsen, het ontwerpersduo Clement & Sanôu en zakelijk leider Kirsten Visser. Het gezelschap wil ‘werken aan de opera van de toekomst’. Het richt zich op middelgrote opera’s uit de 20e en 21e eeuw en wil samenwerken met jonge zangers, musici en componisten.

De debuutproductie van New Opera Amsterdam is Moonstruck Intoxication, een muziektheatervoorstelling rond Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire en Peter Maxwell Davies’ Miss Donnithorne’s Maggot, met als instrumentale opmaat de Sonata for Six Players van Hans Werner Henze.

,,In een voorstelling vol waanzin slingeren een tragische clown en een twintig jaar geleden in de steek gelaten bruid met haar rottende bruidstaart het publiek heen en weer tussen keiharde realiteit en een absurde droomwereld”, beschrijft het gezelschap in een persbericht. De productie legt volgens de makers de ‘donkerste krochten van de menselijke geest’ bloot.

Artistiek leider Lotte de Beer regisseert zelf de productie. De Beer studeerde in Amsterdam en ontving de Ton Lutz-award voor ‘grootste regietalent’. Ze werkte als assistente mee aan vier grote producties bij De Nederlandse Opera en zal daar ook in de nabije toekomst te zien zijn, evenals bij gezelschappen als Opera Zuid en de Oper Leipzig.

De enscenering wordt gemaakt door het ontwerpersduo Clement & Sanôu. De muziek wordt uitgevoerd door het New European Ensemble onder leiding van Christian Karlsen. Dat ensemble werd in 2008 opgericht en richt zich net als New Opera Amsterdam op muziek uit de 20e en 21e eeuw.

Alt Carina Vinke en actrice Ilse Ott zullen de stukken van Schönberg en Davies ‘gestalte geven in een muziektheatrale dialoog’, aldus het gezelschap.

Moonstruck Intoxication gaat op 19 augustus in première in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Daarna zijn er nog vier voorstellingen, waaronder in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam op 25 augustus.

Zie voor meer informatie de website van het New European Ensemble. Op Place de l’Opera zal binnenkort een interview met Lotte de Beer verschijnen.

Vorig artikel

Twee sluwe vosjes van Mackerras

Volgend artikel

Radio 4 herhaalt uitzending Guillaume Tell

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.