Home » Binnenkort

Reisopera speelt Donizetti’s Don Pasquale

Enschede27 oktober 2010

door

De Nationale Reisopera toert vanaf 6 november door het land met een nieuwe productie van Don Pasquale, een komedie van de bekende belcanto-componist Gaetano Donizetti. Wim Trompert voorziet de opera van een actuele regie, Quirijn de Lang vertolkt Dr. Malatesta.

Don Pasquale is de tweede productie van de Nationale Reisopera dit seizoen, nadat het gezelschap in september opende met een uiterst succesvolle productie van Die Walküre. De Wagner-opera was alleen in Enschede te zien, met het werk van Donizetti trekt de Reisopera als vanouds weer door het land.

De komedie uit 1843 gaat over de oude, schatrijke vrijgezel Don Pasquale. Hij wil zijn neef en enige erfgenaam Ernesto onterven, omdat die wil trouwen met Norina, een meisje dat Don Pasquale niet aanstaat. Hij vraagt daarop zijn vriend Dr. Malatesta om een vrouw voor hem te zoeken, die in plaats van Ernesto zijn fortuin kan erven.

Malatesta komt met Sofronia op de proppen, een zedig meisje uit het klooster. Maar als ze net getrouwd zijn, blijkt Sofronia heel wat minder net te zijn dan gedacht. Ze maakt hem het leven vreselijk zuur. Tot de aap uit de mouw komt: Sofronia is niemand minder dan Norina, die hem samen met Ernesto en Malatesta erin heeft laten lopen. Don Pasquale is woedend, maar tegelijk blij dat zijn huwelijk ontbonden kan worden. En uiteindelijk vergeeft hij zijn neef en Norina.

Volgens de Reisopera is het een opera met ‘eeuwige actualiteit’. Regisseur Wim Trompert heeft dan ook een actuele regie gemaakt. ,,Vanuit zijn luxe en ultramoderne appartement in een peperdure serviceflat probeert een bemoeizuchtige pensionade greep te houden op de jeugd van tegenwoordig. De krachten van buiten blijven echter met de dag sterker te worden”, beschrijft de Reisopera.

Trompert werkte eerder als assistent-regisseur bij De Nederlandse Opera (1992-2004) en regisseerde producties voor onder meer De Munt in Brussel en het Festival Oude Muziek.

De titelrol wordt vertolkt door Carmelo Corrado Caruso. Quirijn de Lang, die in 1999 op 22-jarige leeftijd debuteerde bij de Reisopera als Papageno, zingt de rol van Dr. Malatesta. In de rest van de cast zijn Tuomas Katajala (Ernesto), Zhang HuiYong (Norina), Hein Meens (Notario) en Eleanor David (Directrice) te horen.

Zij worden begeleid door het Orkest van het Oosten en het koor van de Reisopera, geleid door Jeremy Carnall.

De productie gaat op zaterdag 6 november in première in het Nationaal Muziekkwarter in Enschede. Daarna zijn er nog twaalf voorstellingen in verschillende theaters in het hele land. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.