BinnenkortNieuws

Studenten brengen opera Baba Jaga

In Maastricht werken studenten en alumni van het conservatorium van Maastricht en de Toneelacademie aan een bijzonder project: de sprookjesopera Baba Jaga, met niet één maar wel drie verhaaleinden. Drie jonge componisten schrijven, elk in een verschillende stijl, een eigen uitwerking van het verhaal.

Baba JagaDe opera Baba Jaga – A Modern Day Fairytale Opera is gebaseerd op de legende van de heks Baba Jaga, zoals die in de Slavische mythologie voorkomt. In deze opera gaat het over een parfum dat voor magische aantrekkingskracht moet zorgen, maar bijna op een fataal einde uitloopt.

Een man, Aljoscha, vraagt de heks Baba Jaga om hulp, en die verandert zichzelf in een zeer aantrekkelijke vrouw. De man laat zich overtuigen dat zijn vrouw Oletschka een heks is. Hij legt haar in de oven, totdat… En dan zijn er drie verhaalvarianten.

Het einde van Baba Jaga is steeds verschillend en daarmee nodigen de makers het publiek uit zelf stelling te nemen over goed en kwaad, over schuld en onschuld. Het driedelige libretto is geschreven door de jonge Duitse componist Clemens K. Thomas. Vervolgens hebben hijzelf en zijn collega’s Jesse Passenier en Anthony Dunstan elk een deel van het libretto op muziek gezet. Per deel is er een andere dirigent.

Baba Jaga is het wonderbaarlijke resultaat van een uitzonderlijk samenwerkingsverband. Veel van de creatieve beslissingen zijn in onderling overleg genomen en komen voort uit een bruisende onderlinge dialoog”, zo zeggen de makers in de eerste publiciteit. Ze kozen voor het klassieke muziekgenre van de opera, maar willen dat wel op een moderne manier inzetten, in een combinatie van allerlei stijlen en genres.

De producenten willen een voorstelling maken die de huidige tijdgeest reflecteert en richten zich daarbij op een breed publiek. Met een boventiteling van de Duitse teksten in het Engels en Nederlands proberen ze de drempel laag te houden.

De zeven musici en de vier zangers in de voorstelling zitten allen in het laatste jaar van hun opleiding aan het conservatorium van Maastricht. Ze spelen Baba Jaga na de première op 28 maart in het huistheater van Opera Zuid nog enkele keren in Maastricht, Roemond en Kerkrade.

Om de financiering rond te krijgen is er een crowdfunding opgezet via voordekunst.nl. Daarmee wordt een deel van de kosten betaald, de medewerkers werken zonder betaling mee aan het project.

Hieronder de trailer van de voorstelling:

Zie ook de speciale Facebook-pagina rond Baba Jaga.

Vorig artikel

Frencken zingt titelrol in Kenau de Opera

Volgend artikel

Programma Glyndebourne Festival 2014

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.