AchtergrondBuitenland

YouTube-portret: Vijf toekomstige sterren?

Vijf operatalenten wonnen ruim een week geleden de prestigieuze National Council Auditions van de Metropolitan Opera in New York. Winst in deze grootste vocale competitie van Amerika betekent doorgaans de opmaat tot een grote carrière. Daarom een portret in beeld van de winnaars. Met dank aan YouTube.

De winnaars van de National Council Auditions 2014 (foto: Rebecca Fay / Metropolitan Opera).
De winnaars van de National Council Auditions 2014 (foto: Rebecca Fay / Metropolitan Opera).

De National Council Auditions van de Metropolitan Opera werd opgericht in de jaren vijftig van de vorige eeuw en is de belangrijkste zangcompetitie in de Verenigde Staten. Het concours begint met voorronden in veertig districten en dertien regio’s en loopt uit op een grote finale in het operahuis van de Met in Manhattan.

Dit jaar deden meer dan 1.500 zangers aan de voorronden mee. Die immense groep aspirant-zangers slankte uiteindelijk af tot negen finalisten, die op zondag 30 maart in het imposante huis van de Met twee aria’s mochten zingen, begeleid door het Met-orkest onder leiding van Marco Armiliato. Een zevenkoppige jury verkoos vijf van de negen zangers tot winnaar. Die werden aangekondigd door de gastheer van de finale, tenor Lawrence Brownlee, zelf laureaat van de competitie.

De winnaars krijgen elk 15.000 dollar en bovendien onschatbare ‘exposure’ – een flinke duw in de rug in hun prille carrière. In het verleden heeft de competitie keer op keer zijn ‘profetische’ waarde bewezen: winnaars als George Shirley, Shirley Verrett, Kathleen Battle, Renée Fleming, Susan Graham, Thomas Hampson en Deborah Voigt groeiden allen uit tot wereldberoemde operazangers.

De negen finalisten waren 24 tot 29 jaar oud. Opvallend genoeg had geen enkele mezzosopraan of bariton de finale gehaald. Er waren drie sopranen, drie tenoren, een countertenor, een bas-bariton en een bas present.

Hieronder in willekeurige volgorde filmpjes van de winnaars. De eerste vier filmpjes zijn gemaakt bij radiozender WQXR, waar de winnaars kort na de finale te gast waren.

Om te beginnen sopraan Amanda Woodbury uit Kentucky. Ze zingt ‘Non mi dir’ uit Don Giovanni van Mozart.

Bas Patrick Guetti uit New Jersey zingt ‘Il lacerato spirito’ uit Simon Boccanegra van Giuseppe Verdi.

Yi Li, één van de twee Chinese winnaars van de competitie en de enige winnende tenor, zingt ‘Pourquoi me reveiller’ uit Werther van Massenet.

Zijn landgenoot Ao Li, een bas-bariton, zingt ‘Non più andrai’ uit Le nozze di Figaro van Mozart.

Van sopraan Julie Adams uit Californië stelde WQXR geen fragment beschikbaar, daarom een fragment van een eerdere vocale competitie waar ze aan deelnam, de Palm Springs Opera Guild Vocal Competition in 2013. Ze zingt ‘Come in quest’ora bruna’ uit Simon Boccanegra.

Lees meer over de National Council Auditions op de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Damrau, Calleja winnen Opera Awards

Volgend artikel

Loy regisseert Arabella bij Nationale Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.