BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Vlaamse Opera verbindt Bartók en Schubert

De Vlaamse Opera brengt vanaf 11 april in één productie zowel Béla Bartóks opera Hertog Blauwbaards burcht als een selectie uit Schuberts liederencyclus Winterreise. De Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó smeedt de werken aaneen, met Martyn Brabbins als muzikaal leider.

In tegenstelling tot zijn meeste producties brengt de Vlaamse Opera Blauwbaard/Winterreise in Gent in première (foto: Paul Hermans).
In tegenstelling tot zijn meeste producties brengt de Vlaamse Opera Blauwbaard/Winterreise in Gent in première (foto: Paul Hermans).

Blauwbaard/Winterreise is een unieke combinatie van twee werken uit de grote muziekliteratuur waarin de menselijke eenzaamheid centraal staat”, zo beschrijft de Vlaamse Opera. Volgens het operahuis verklanken beide werken de menselijke verlatenheid. Aan het einde van Hertog Blauwbaards burcht blijft de hertog (weer) alleen achter en in Winterreise werpt een voorbije of onmogelijke liefde de hoofdfiguur volledig terug op zichzelf.

Theater- en filmregisseur Kornél Mundruczó ensceneert beide werken, die zelden samen opgevoerd worden. Hij doet dat met decors en kostuums van Marton Agh, door hem zelf belicht.

Martyn Brabbins keert terug bij het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera, waarmee hij eerder Wozzeck en Rumor speelde. Hij dirigeert in deze productie Stefan Kocan als Blauwbaard en Asmik Grigorian als Judith.

In Winterreise zingt Toby Girling de solopartij, begeleid door Severin von Eckardstein of Jef Smits op de piano. Verder treedt Tilo Werner op als Spreker/Wachter.

De productie Blauwbaard/Winterreise gaat op 11 april in première in Gent en is daar vijf keer te zien. Op 30 april volgt de eerste voorstelling in Antwerpen, waar de productie in totaal zes keer te zien is.

Zie voor meer informatie de website van de Vlaamse Opera.

Vorig artikel

Staatsopera Tatarstan herneemt operagala

Volgend artikel

Damrau, Calleja winnen Opera Awards

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. stefan caprasse
    7 april 2014 at 18:30

    “Zelden” samen opgevoerd ? Nooit, bij mijn weten. Het kan natuurlijk wel interessant zijn al vraag ik me af waarom men dan Witerreise niet volledig kan geven…