AchtergrondBuitenland

La bohème meest opgevoerde opera in 2014

La bohème was in 2014 de meest opgevoerde opera, Giuseppe Verdi de meest opgevoerde operacomponist en de Wiener Staatsoper het drukste operahuis. Dat zijn een paar van de resultaten uit het statistische jaaroverzicht dat de website Bachtrack deze week publiceerde.

Giuseppe Verdi was de meest opgevoerde operacomponist in 2014 met 737 voorstellingen.
Giuseppe Verdi was de meest opgevoerde operacomponist in 2014 met 737 voorstellingen.

Bachtrack is een internationale muziekwebsite die een overzicht biedt van concerten, opera’s en dansvoorstellingen wereldwijd en daar ook recensies over plaatst. Op basis van de meer dan 25.000 uitvoeringen die Bachtrack in 2014 registreerde, heeft de website diverse toptienlijstjes samengesteld.

In de operahuizen overheerste in 2014 het Italiaanse repertoire, aldus Bachtrack. Acht van de tien meest opgevoerde werken werden gezongen in het Italiaans. Carmen (plaats drie) en Die Zauberflöte (plaats zes) waren de uitzonderingen. La bohème eindigde op plaats één, La traviata was runner-up.

De meest populaire operacomponisten waren Verdi, Puccini en Mozart. En de Wiener Staatsoper kwam uit de bus als ‘busiest opera company’, gevolgd door de Metropolitan Opera en de Bayerische Staatsoper.

Andris Nelsons was de drukste dirigent in 2014 en de San Francisco Symphony het drukste orkest. Verder werd in de concertzaal Händels Messiah het vaakste opgevoerd, net als vorig jaar.

Alle statistieken zijn terug te vinden op Bachtrack.com.

Vorig artikel

Opera Academy herneemt Le nozze di Figaro

Volgend artikel

Opera in de media: week 3

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.