Home » Binnenkort, Featured

Opera in de media: week 3

9 januari 2015 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (10 – 16 januari 2015) onder meer aandacht voor een radio- en een tv-versie van Les Huguenots en voor La clemenza di Tito in Parijs.

Video

Giacomo Meyerbeer (1791-1864).

Giacomo Meyerbeer (1791-1864).

Les Huguenots in Berlijn
De dramatische gebeurtenissen rond de Bartholomeüsnacht in augustus 1572, waarin duizenden protestanten werden vermoord door katholieken, vormen de context van de historische ‘grand opéra’ Les Huguenots van Giacomo Meyerbeer. De Deutsche Oper Berlin bracht een eigentijdse versie met onder anderen Angela Denning, Lucy Peacock en Camille Capasso. Dirigent Stefan Soltesz leidde koor en orkest van de Deutsche Oper.
Brava nl klassiek: maandag 12 januari om 00.01 u.

Clemenza in Parijs
Regisseur Denis Podalydès, die het ‘keurmerk’ draagt van de Comédie-Française, maakte een enscenering van de opera La clemenza di Tito van Mozart. Hij werkte in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées samen met dirigent Jérémie Rhorer en zijn Cercle de l’Harmonie. In de hoofdrollen zongen tenor Kurt Streit, sopraan Karina Gauvin en mezzosopraan Kate Lindsey. De video-registratie, in HD en met Franse ondertitels, werd drie weken geleden opgenomen in Parijs.
Arte.tv

Audio

Meyerbeer in Nürnberg
Die Hugenotten, zo heet de opera van Meyerbeer op de website van het Staatstheater Nürnberg. Maar de opvoering die het theater in Zuid-Duitsland vorige zomer gaf, ging wel gewoon in het Frans. Les Huguenots dus, in een coproductie met de opera van Nice.

De opname die NTR Opera Live uitzendt, is gemaakt op 15 juni vorig jaar in Nürnberg. Voor het orkest stond Guido Johannes Rumstadt, de productie werd geregisseerd door Tobias Kratzer. In de hoofdrollen: Leah Gordon (Margarete von Valois), Nicolai Karnolsky (Graf von Saint-Bris) en Hrachuhí Bassénz (Valentine).
NPO Radio 4: zaterdag 10 januari om 19.00 u.

Dmitri Hvorostovsky (foto: Pavel Antonov).

Dmitri Hvorostovsky (foto: Pavel Antonov).

Un ballo op de radio
De nog resterende voorstellingen van Verdi’s Un ballo in Maschera in het Royal Opera House van Covent Garden zijn uitverkocht, dus naar de BBC-radio luisteren is de enige optie. Dirigent Daniel Oren dirigeert een cast met bekende namen als tenor Joseph Calleja als Riccardo, sopraan Liudmyla Monastyrska als Amelia en bariton Dmitri Hvorostovsky als haar echtgenoot. De regie van deze nieuwe productie is van Katharine Thoma.
BBC Radio 3: zaterdag 10 januari om 20.15 u.

Parelvissers in Wenen
De indrukwekkende torso van bariton Nathan Gunn moet u er bij deze radio-uitzending van Les pêcheurs de Perles bijdenken. Die torso is wel te zien in het YouTube-portret dat Place de l’Opera eerder deze week publiceerde als aankondiging van de serie voorstellingen van de Nederlandse Reisopera.

De Amerikaan Gunn zong afgelopen november de rol van Zurga in een uitvoering in het Theater an der Wien. Zijn tegenspelers waren sopraan Diana Damrau als Leila, tenor Dmitry Korchak als Nadir en bas Nicolas Testé als Nourabad. Het ORF Radio-Symphonieorchester Wien en het Arnold Schoenberg Chor werden geleid door Jean-Christophe Spinosi.
WDR 3: zondag 11 januari om 20.05.

Weektip

Het verhaal van Summertime
Het lied ‘Summertime’ is vooral in allerlei jazzuitvoeringen een standard geworden. Toch begon het echt als onderdeel van de opera Porgy and Bess van George Gershwin. Er zullen niet veel liederen zijn die zo vaak door zo veel mensen zijn gezongen als deze ode aan de zomer. In de documentaire The song that conquered the World zijn veel verschillende versies te horen. Jazz- en popsterren komen aan het woord, evenals regisseur Trevor Nunn, die voor het operahuis in Glyndebourne Porgy and Bess ensceneerde.
BBC Four: vrijdag 16 januari om 21.00 u.

door

1 reactie »

  • Maarten-Jan Dongelmans zei:

    Wat doet het er nu toe of een torso indrukwekkend is? Voor de liefhebbers van een meer aangeklede versie:): Nathan Gunn in avondkleding is wereldwijd te zien en vooral te horen in de bioscopen op 17 en 18 januari wanneer hij de rol van Danilo zingt in The Merry Widow vanuit The Met.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.