Buitenland

Lotte de Beer wint Opera Award

De jonge Nederlandse regisseur Lotte de Beer heeft zondagavond in Londen een International Opera Award gekregen in de categorie ‘Newcomer’. De Nationale Opera, Operadagen Rotterdam en Opera Vlaanderen grepen naast de prijzen.

Lotte de Beer (foto: Jochem Jurgens).
Lotte de Beer (foto: Jochem Jurgens).

De derde editie van de International Opera Awards vond zondagavond plaats in The Savoy Theatre in Londen. Tijdens de prijzenceremonie van het door het Engelse blad Opera magazine geïnitieerde evenement werden in negentien categorieën awards uitgereikt.

Lotte de Beer versloeg talenten als Tim Murray en Raphaël Pichon in de categorie ‘Newcomer’. De Beer ensceneerde afgelopen jaar onder meer Così fan tutte bij het Grachtenfestival, de openingsproductie van de Münchner Biennale en Les pêcheurs de perles bij het Theater an der Wien.

“Het was een enorme en lichtelijk bizarre belevenis”, vertelde De Beer vanochtend aan Place de l’Opera. “Het chique Savoy Hotel, de jurken (ikzelf was aangekleed door Viktor en Rolf), de camera’s: alles zorgde ervoor dat je je bij de Oscars waande. Heel on-Nederlands.”

“Ik zat in het midden van een rij, terwijl alle andere prijswinnaars aan de rand van een rij zaten, dus ik had daaruit opgemaakt dat ik wel niet gewonnen zou hebben”, vervolgt De Beer. “Ik had mijn schoenen al uitgetrokken en toen werd mijn naam toch ineens genoemd. Een grote verrassing. Ik weet niet of zo’n prijs belangrijk is. Ik denk dat het doel van zo’n awardshow voornamelijk is om meer aandacht voor het genre opera te genereren. Daarin is het heel goed dat het bestaat.”

De Beer is de komende weken in Essen te vinden voor de repetities voor haar nieuwe productie van Rusalka bij het Aalto-Musiktheater. In augustus maakt ze een productie van Boulevard Solitude van Henze in Kopenhagen en daarna komt ze terug bij De Nationale Opera voor Hänsel und Gretel. Verder blijft ze actief met haar eigen gezelschap, het Operafront.

Andere nominaties

De Nationale Opera was met Gurre-lieder genomineerd in de categorie ‘New Production’, maar moest het afleggen tegen de Birmingham Opera Company, die met zijn productie Khovanskygate de prijs in de wacht sleepte.

Operadagen Rotterdam was genomineerd als beste festival, maar die award ging uiteindelijk naar de Bregenzer Festspiele. Niettemin sprak Nicholas Payne, directeur van Opera Europa en lid van de jury, lovende woorden over het festival. “Operadagen Rotterdam brengt een verbijsterende verscheidenheid aan producties in een korte festivalperiode. (…) Het biedt een rijk festivalaanbod waarbij lef en vernieuwing hand in hand gaan met excellente traditionele opera.”

Artistiek directeur Guy Coolen reageerde, ondanks het missen van de prijs, opgetogen: “Het is een eer om ons in dit rijtje van gerenommeerde festivals te mogen scharen en bovenal een erkenning voor de koers die we de afgelopen tien jaar op nationaal en internationaal niveau hebben ingezet.”

Opera Vlaanderen was genomineerd in de categorie ‘Opera Company’ en de categorie ‘Chorus’. De eerste prijs ging naar de Komische Oper Berlin, de tweede naar het Welsh National Opera Chorus.

Anja Harteros werd uitgeroepen tot beste zangeres en versloeg daarmee Joyce DiDonato, Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili, Liudmyla Monastyrska en Sonya Yoncheva.

Christian Gerhaher werd gekroond tot beste zanger en versloeg Lawrence Brownlee, Iestyn Davies, John Osborn, Michael Spyres en Ludovic Tézier.

Overzicht alle winnaars

Accessibility
Den Norske Opera

CD (Complete Opera)
Fantasio van Jacques Offenbach (Opera Rara)

CD (Operatic Recital)
Anna Bonitatibus met Semiramide: La Signora Regale (Deutsche Harmonia Mundi)

Chorus
Welsh National Opera Chorus

Conductor
Semyon Bychkov

Designer
Es Devlin

Director
Richard Jones

DVD
Elektra van Richard Strauss (Bel Air Classiques)

Female Singer
Anja Harteros

Festival
Bregenzer Festspiele

Lifetime Achievement
Speigt Jenkins

Male Singer
Christian Gerhaher

Newcomer
Lotte de Beer

New Production
Khovanskygate (Birmingham Opera Company)

Opera Company
Komische Oper Berlin

Philanthropist
Ann Ziff (Bill and Ann Ziff Foundation)

Reader’s Award (zangeressen)
Aleksandra Kurzak

Reader’s Award (zangers)
Jonas Kaufmann

Rediscovered Work
Aureliano in Palmira van Gioachino Rossini (Rossini Opera Festival)

Richard Strauss Anniversary Production
Die Frau ohne Schatten (Royal Opera House)

World Premiere
Au Monde van Philippe Boesmans (De Munt, Brussel)

Young Singer
Justina Gringyte

Vorig artikel

Actie: Met korting naar Olivia Vermeulen!

Volgend artikel

Onstuimige Cavalleria, perfecte Pagliacci

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. RH van Wanroij Dietz
    27 april 2015 at 15:51

    Heel leuk voor Lotte, ze is ookgeweldig .