AchtergrondBuitenland

Cité de l’Opera: Marcel, Nicholas en Pau

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Vandaag aflevering 21.

Korngold op tournee
Dit is de tijd van het jaar waarin de operahuizen hun plannen voor het komende seizoen presenteren. Sommige intendanten houden graag lang geheim wat op de planning staat, maar van de Nederlandse Reisopera weten we in elk geval één van de toekomstige projecten.

Mansfield naar Royal Opera House
Operadirecteur Nicolas Mansfield reisde naar Magdeburg voor Die tote Stadt, maar hij is bereid nog verder te reizen voor een optreden van twee heren op leeftijd die een ode aan ‘West End Girls’ zingen. Al is dat lied wel gebaseerd op een tekst van T. S. Eliot. Dat zal het zijn…

Willkomen, bienvenue, welcome Adrianne
Sopraan Adrianne Pieczonka was onlangs in Nederland voor de voorstellingen van Dialogues des Carmélites, waarin ze Madama Lidoine zong. In Berlijn ontdekte ze van de week dat ze zich op historische grond bevond. Of beter: in een historische ‘Fahrstuhl’.

https://twitter.com/vatosca/status/691393423211778048

Valentijn en Jevgeni komen eraan
De Komische Oper in Berlijn viert de komende première van Jevgeni Onjegin (ook als live-stream te volgen, zie daarvoor ‘Opera in de media’ komende vrijdag) met een hypermoderne ‘liefdesbriefgenerator’. Dankzij de moderne techniek kunt u zo al uw persoonlijke uitingen van genegenheid dan wel lust volautomatisch laten produceren.

Mir is back on the block
Haar optreden in de nostalgische voorstelling Wie is Loesje? weerhoudt Opera Zuid-directeur er niet van zich na een stilte van bijna drie jaar weer op Twitter te melden. En dat net in de week dat we lezen dat jongeren massaal bij Twitter vertrekken. #hetisallemaalnietbijtehouden

Geestige tenor
Er wordt op de operapodia en in de recitalzalen niet veel gelachen. Gelukkig is dat achter de schermen wel het geval. Allan ‘fatboy’ Clayton vond een taalgrap van collega Nicholas Mulroy leuk genoeg om door te geven, waarna Paul McCreesh zich er ook nog even mee bemoeide.

Lege zaal
Lang voor het publiek een zaal vult voor een opera of recital lopen zangers en musici even het podium op om poolshoogte te nemen. Fotograaf Klaus Frahm legde vast wat ze dan zien.

Tenor in het nieuw
Nicky Spence zong vorig seizoen in Amsterdam de rol van Francesco in Benvenuto Cellini. De komende maanden staan geen Nederlandse optredens op zijn agenda, maar die agenda is, op zijn net vernieuwde website, wel buitengewoon hip vormgegeven.

Trink, trink, (Musik)Brüderlein, trink!
Marcel Reijans en Peter Dijkstra, respectievelijk succesvol zanger en dito koordirigent, troffen elkaar bij het werken aan Le Vin Herbé, een ‘seculier oratorium’ van Frank Martin. Komende weken is de productie in Berlijn te zien.

Ich bin ein Holländer
Peter Dijkstra kwam vanwege zijn directie van Le Vin Herbé uitgebreid aan het woord op de website van de Bayerische Rundfunk. Hij dirigeert het koor van die omroep in het werk van Frank Martin, waarover Dijkstra opmerkt: “Frank Martin ist auch ein bisschen Holländer.”

Oro del Reno
Het Teatro Massimo in Palermo presenteert deze weken Das Rheingold van Richard Wagner. Bij de term ‘dummies’ voelen we ons altijd onmiddellijk aangesproken, dus we klikten op onderstaande link. En daar verscheen een video met het verhaal van de opera, dat zelfs zonder al te veel kennis van het Italiaans goed te volgen is.

Carsen parle
Operaregisseur Robert Carsen is met zijn werk geregeld in ons land te zien. Hij regisseerde dit seizoen niet alleen Dialogues des Carmélites maar ook het jubileumgala van De Nationale Opera. In een uitgebreid interview met het online magazine van de Opéra National in Parijs vertelt Carsen hoe hij zijn ouders wijsmaakte dat hij van theater hield, zodat hij mee mocht en niet vroeg naar bed hoefde.

Echte mannen in de opera
Twee spelers van de Chicago Bulls, Pau Gasol en Nikola Mirotic, zijn sinds kort fanatieke bezoekers van de Lyric Opera in Chicago. Als ze niet zo lang waren, zouden de twee NBA-basketballers ook letterlijk worden omarmd door de operascene. Nikola Mirotic zag onlangs Le nozze di Figaro, maar verklaarde “more of a Tosca guy” te zijn.

Piotr in New York
De Met Opera Guild ontvangt bezoekende sterren die een rol zingen bij de Metropolitan Opera en houdt interviews met publiek. Dit is een podcast met Piotr Beczala.

LICHT
Holland Festival-directeur Ruth Mackenzie is van een reis onderweg terug naar Nederland. Met het licht van de Madrileense zonsopgang nog in de ogen zal ze wellicht binnenkort een kopje koffie drinken met operadirecteur Pierre Audi over de inmiddels wereldkundig gemaakte plannen voor LICHT van Stockhausen in Amsterdam in 2019.

Nicole zingt
Operaliefhebber en Schaunard Award-nominée Nicole van Eijck zong met een volle grote zaal van TivoliVredenburg de jarigen toe. Het Groot Omroepkoor werd zeventig.

Vorig artikel

Alt Sonia Prina: “Ik ben altijd een vent”

Volgend artikel

Oliemans zingt lied in Leiden en Amsterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.