Buitenland

Tenor Johan Botha (51) overleden

Tenor Johan Botha is donderdag na een langdurige ziekte overleden. De zanger, bekend van optredens bij onder meer de Wiener Staatsoper en de Metropolitan Opera, werd 51 jaar. Dat bericht het Oostenrijkse KURIER.

Johan Botha. (© W. Beege)
Johan Botha. (© W. Beege)

Johan Botha maakte in juni nog zijn comeback op het operatoneel na zeven maanden wegens ziekte afwezig te zijn geweest. Hij zou in het nieuwe seizoen zijn schema weer helemaal oppakken, met producties bij onder meer de Wiener Staatsoper en de Deutsche Oper Berlin.

Botha werd in 1965 in Rustenburg, Zuid-Afrika, geboren. Hij maakte in 1989 zijn operadebuut in Roodepoort, als Max in Der Freischütz. In 1990 kwam hij naar Europa, waar hij al snel opgemerkt werd. Na optredens in Duitsland brak hij in 1993 door in Parijs als Pinkerton in Madama Butterfly.

Het meest bekend was Botha van dramatische tenorpartijen in opera’s als Otello, Turandot, Aida, Lohengrin, Parsifal, Die Frau ohne Schatten en Der Ring des Nibelungen. Sinds 1996 trad hij vrijwel ieder seizoen op bij de Wiener Staatsoper en sinds 1997 had hij een vaste relatie met de Metropolitan Opera in New York, waar hij de afgelopen jaren ook meermaals in Live in HD-voorstellingen te zien was.

Botha nam in 1998 ook de Oostenrijkse nationaliteit aan. In 2003 kreeg hij de titel ‘Kammersänger’.

Hieronder twee fragmenten ter herinnering aan de tenor:

Vorig artikel

Puntgave Figaro opent seizoen DNO

Volgend artikel

De Munt wijzigt programmering 2017

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

4Reacties

 1. Mauricio
  8 september 2016 at 12:05

  Vaarwel aan een van de grootste tenoren aller tijden!

 2. Herman Molendijk
  8 september 2016 at 14:12

  We zullen we deze geweldenaar missen. Zag en hoorde ‘m ooit live als Siegmund in het toen nog gloednieuwe Aaltotheater in Essen. Een belevenis! Daarna meermalen op het witte doek vanuit de Met. Altijd een genot om deze man te horen zingen. Jammer jammer jammer …!!

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  8 september 2016 at 15:02

  Tragisch. Vocaal waren met name zijn Walther en Otello geweldig. Hij zong die rollen o.a. in de Live in HD Series van The Met. Als acteur maakte hij minder indruk, zeker in de Otello productie van 2012, waar hij zijn Desdemona (Renée Fleming) eigenlijk pas een blik waardig keurde nadat hij haar gewurgd had.
  Maar aan Botha gaat zeker een groot zanger verloren. RIP.

 4. Ben Siebers
  9 september 2016 at 10:28

  Een schokkend bericht dat wij deze grote en sympathiek overkomende zanger verliezen. Had nog plannen om hem in 2017 in Dresden in Otello te gaan bewonderen en denk met veel genoegen terug aan zijn uiterst sterke optreden als Siegmund in Bayreuth vorige zomer.