AchtergrondBuitenlandFeatured

Plage de l’Opera: Marcel, Joseph en Ailyn

Het is zomer, de grote theaters hebben vakantie, maar de operawereld draait door op festivals en evenementen. Zangers, regisseurs en dirigenten houden hun fans via Facebook en Twitter op de hoogte. Vanaf het strand leest Place de l’Opera alle berichten mee en vat de stroom informatie iedere dinsdag voor u samen.

De soep van Marcel
We schreven het al eerder: de Nederlandse operasterren zijn – voor zover we weten – niet te vinden op de stranden van Ibiza of in de winkelstraatjes van Marbella. Op Twitter troffen we onlangs een kamperende bariton aan en tenor Marcel Reijans blijkt ook een nogal bescheiden definitie van vakantiepret te hanteren.

Vakantie is een tijd van reflectie en diepgang. Al staan er in de boekentoptien deze zomer toch vooral boeken over ontspannende thema’s als ontvoering, moord en doodslag, en voert de nieuwe van E.L. James, over de 51e tint grijs, de lijst aan. Marcel Reijans geeft met de hashtag #wordstoliveby goede raad voor het najaar.

Grachtenfestival
Het was absoluut takkeweer de laatste dagen, ook op de Amsterdamse grachten. Alle reden om te somberen en te chagrijnen. Maar dat doe je niet op Twitter, daar schijnt altijd het zonnetje.

Over de eerste dagen van het Grachtenfestival, waar ook dit jaar weer veel vocaals te beleven is, kon u reeds lezen op Place de l’Opera, dat melding maakte van een knallende Telephone en een ietsje minder knallende Façade. Dat laatste werk werd door een bijzonder duo uitgevoerd:

Calleja raast door Europa
Vraag tenor Joseph Calleja naar de steden waar hij buiten Malta zijn eerste stappen zette op het operapodium en hij kan ze moeiteloos opnoemen: Arnhem, Den Bosch, Rotterdam. Daar zong hij lang geleden, als piepjonge zanger. Hij was op tournee met de toenmalige Nationale Reisopera met Maria Stuarda van Donizetti. En later stond de tenor voor een openluchtopvoering van Rigoletto in de Rotterdamse haven.

Calleja werd geboren – en woont nog steeds – op een vakantie-eiland, maar heeft deze zomer weinig kans van de rust te genieten. Zijn jaarlijkse Malta Summer Concert was dit jaar op 3 augustus en had popzangeres Anastacia als speciale gast:

Plage - Joseph Calleja en Anastacia foto van zijn facebookpagina
Joseph Calleja en Anastacia.

 

 

Kort na het grote zomerconcert reisde Calleja naar Kopenhagen voor een optreden in het Koncerthuset. Zijn concert voor een wild enthousiast publiek eindigde met niet minder dan negen toegiften.

Meteen erna nam de tenor de ferry naar Aarhus voor een concert, waar hij het al na zes toegiften voor gezien hield. Saxofonist en operazanger Håkon Kornstad, die Place de l’Opera onlangs tijdens Operadagen Rotterdam sprak, was erbij en vond het mooi:

Ondertussen in New York…
Yannick Nézet-Séguin, de Canadees die al zo lang als chef voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat dat hij toch een beetje van ‘ons’ is, repeteert in New York. In de bioscopen zal Il Trovatore op 3 oktober de seizoensopening van de Live in HD-serie van de Metropolitan Opera zijn, met Otello kort daarna als tweede, op 17 oktober.

Voor de bezoekers die fysiek naar Lincoln Center in New York komen, is Otello de productie van het openingsgala op 21 september. De beste plaatsen in de zaal en later aan het diner worden voor 125.000 dollar verkocht, maar dan kun je wel met tien mensen meegenieten van de opera en de catering na afloop.

Er wordt sinds deze week gerepeteerd voor Otello. Voor de eerste dag belde Yannick even met zijn collega Donald Palumbo, die in de Met sinds 2007 het koor leidt, omdat hij veronderstelde dat er ook voor de repetities een dresscode bestond.

…en in Rotterdam
Feestelijk geklede dames en heren die luisteren naar fraaie muziek en genieten van het culinaire aanbod: de parallel tussen het Met-openingsgala in New York en De Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam is evident. Maar waar in de Big Apple een tafel meer dan een ton kost, is die in het Rotterdamse park geheel gratis. Sterker nog: je neemt hem mee van de camping, klapt hem uit in het park dat in Rotterdam heel fantasievol Het Park heet en brengt een dagje door tussen de kamermuziek in de openlucht.

Aanstaande zondag, 23 augustus, is de grote dag en één van de zaken die nu worden voorbereid is de bewegwijzering. Deze foto vonden we op de Facebook-pagina van de organisatie:

Plage - Dag van de rom muziek

Ailyn jarig in Milaan
Deze zomer zong en zingt sopraan Ailyn Pérez de rol van Mimì in La bohème van Puccini in de Scala van Milaan. In de bak zit bij die uitvoeringen het orkest van Gustavo Dudamel. De samenwerking met de Boliviaanse maestro verloopt voorspoedig.

In de operawereld zijn geen leeftijden, maar gelukkig wel verjaardagen. Pérez verjaarde op 15 augustus en werd onder meer via Twitter op allerlei manieren gefeliciteerd. De digitale verjaardagskaart van haar Italiaans-Canadese fan Adrian vonden wij het leukste. Zelfs Richard Wagner deelde in de feestvreugde.

Ook de Amerikaanse Angel Blue werkt mee aan deze Bohème. Ze uitte haar respect voor twee collega’s in een tweet en een foto van de productie, die wordt geregisseerd door Franco Zeffirelli.

Plage - Angel Blue

Vorig artikel

Kameroperahuis speelt Ik vertrek in natuur

Volgend artikel

De Ring in Bayreuth: Das Rheingold

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    20 augustus 2015 at 19:14

    Graag na de vakantie mee doorgaan, opera heeft elke week een luchtige cake nodig!