Geen categorie

Opera in de media: week 48

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (26 november – 2 december 2016) aandacht voor Russische opera, de nieuwe Don Giovanni in Luik en Florian Boesch in Amsterdam.

Video

Capriccio in Brussel
Tot 14 december is de opname van Capriccio van de Munt in Brussel online te bekijken. In de hoofdrollen zongen Sally Matthews en Dietrich Henschel.
Website van de Munt: on demand.

Tara Erraught. (© Kristin Speed)
Tara Erraught. (© Kristin Speed)

Sterren van morgen
In Stars von morgen zingt onder anderen mezzosopraan Tara Erraught, tegenwoordig lid van het ensemble van de Bayerische Staatsoper.
Arte: zondag 27 november om 18.20 u.

Verdi in Wenen
Vanuit de Wiener Staatsoper komt La traviata van Verdi, met in de hoofdrollen Marina Rebeka, Charles Castronovo en Dmitri Hvorostovsky. De stream kost 14 euro.
Staatsoper.tv: dinsdag 29 november om 19.30 u.

Don Giovanni op de beurs
De nieuwe Don Giovanni-productie van de Opéra Royal de Wallonie staat online.
Culturebox: on demand.

Audio

Russische opera
De weinig gespeelde Sovjet-opera Semjon Kotko wordt in de NTR ZaterdagMatinee uitgevoerd. Vladimir Jurowski staat voor het orkest, Klaas Stok studeert de koren in.
NPO Radio 4: zaterdag 26 november om 12.00 u.

Roderick Williams. (© Benjamin Ealovega)
Roderick Williams. (© Benjamin Ealovega)

Billy Budd bij Opera North
Garry Walker dirigeert voor Opera North de opera Billy Budd van Britten, met onder anderen Alan Oke en Roderick Williams.
BBC Radio 3: zaterdag 26 november om 18.45 u.

Orfeo uit Lausanne
NTR Opera Live brengt een recente opname van L’Orfeo van Monteverdi uit Lausanne.
NPO Radio 4: zaterdag 26 november om 19.00 u.

Le Vin Herbé
Onder anderen sopraan Renate Arends en tenor Marcel Beekman zongen in Le Vin Herbé van Frank Martin in Maastricht.
NPO Radio 4: zondag 27 november om 20.00 u.

Boesch in Amsterdam
Het recital dat bariton Florian Boesch en pianist Christian Koch in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam geven, wordt live uitgezonden.
NPO Radio 4: woensdag 30 november.

Saint-Saëns vanuit München
Proserpine van Saint-Saëns, met onder anderen Véronique Gens en Marie-Adeline Henry, werd gedirigeerd door Ulf Schirmer.
BBC Radio 3: donderdag 1 december om 15.00 u.

Weektip

Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)
Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)

De klassieke Edisons
Bernard Haitink zal zelf aanwezig zijn in Podium Witteman om zijn Edison op te halen. Hij krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016 voor zijn complete werk als dirigent. De inmiddels 87-jarige Haitink, wiens loopbaan meer dan zestig jaar omspant, komt begin 2017 naar het Concertgebouw in Amsterdam voor Mozart, Schubert en Bruckner.

Ook te gast in Studio de Hallen is de Franse regisseur Bruno Monsaingeon, die filmportretten van pianisten als Glenn Gould en Sviatoslav Richter maakte. Voor zijn portret van Yehudi Menuhin ontvangt hij de Edison in de categorie ‘Het document’.

Aangekondigd zijn ook de winnaar van de Edison Klassiek Publieksprijs en de winnaar in de categorie ‘Opera’. Dat zou René Jacobs kunnen zijn voor Die Entführung aus dem Serail. Maar het is ook mogelijk dat Antonio Pappano aanwezig is voor de zoveelste prijs voor zijn Aida. Of Marc Albrecht komt langs op de fiets voor de bekroning van Arabella, die hij voor De Nationale Opera dirigeerde.
NPO 2: zondag 27 november om 18.10 u.

Vorig artikel

Polnische Hochzeit: een heerlijke operette

Volgend artikel

Jurowski leidt sublieme Semjon Kotko

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.