Home » Binnenkort

Opera in de media: week 1

28 december 2012 4 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 (29 december – 4 januari 2013) onder meer aandacht voor twee Figaro’s, één Zauberflöte en Cecilia Bartoli die het jaar uitzingt in Berlijn.

Thomas Adès (foto: Brian Voce).

The Tempest
Bezoekers van de Live in HD-vertoningen in de bioscoop hebben The Tempest al kunnen zien, vanavond zijn de radioluisteraars aan de beurt. De BBC-radio zendt de uitvoering in de Metropolitan Opera in New York rechtstreeks uit. In de hoofdrollen hoort u onder andere Simon Keenlyside als Prospero, Audrey Luna als Ariel en Isobel Leonard als Miranda. Componist Thomas Adès staat zelf voor het orkest van de Met.
BBC Radio 3: zaterdag 29 december om 19.00 u.

Robert Holl op Radio 4
Robert Holl was onlangs in Nederland voor een recital in het Concertgebouw en nam tijdens zijn verblijf in ons land ook tijd voor de pers. Op Place de l’Opera kunt u het interview met de zanger nog beluisteren. Ook op Radio 4 is een gesprek met de bas-bariton te horen. Presentator Mark Brouwers praat een uur lang met Robert Holl in Podium op zaterdag.
Radio 4: zaterdag 29 december om 18.00 u.

Christianne Stotijn (foto: Marco Borggreve).

Mahler in Opera Live
Geen normale Opera Live op deze zaterdag op Radio 4, maar een rechtstreekse uitzending vanaf het Utrechtse Kamermuziekfestival. Eerst hoort u Winterreise van Schubert door tenor Christoph Prégardien, begeleid door Menahem Pressler op piano. Daarna wordt Das Lied von der Erde van Mahler uitgevoerd door onder andere Christianne Stotijn (mezzosopraan) en Toby Spence (tenor). Het lijkt erop dat de aangekondigde dirigent Antonio Pappano wordt vervangen door Pablo Heras-Casado. Artistiek leider van het festival, Janine Jansen, speelt ook mee.
Radio 4: zaterdag 29 december om 19.00 u.

Figaro in Parijs
Een tournee met Händels Radamisto brengt bariton Luca Pisaroni komende februari naar Europa. Wel in steden als Parijs, Londen en Birmingham, maar Nederland wordt tijdens deze korte tour met Harry Bicket helaas niet aangedaan. Pisaroni is vanavond te zien in één van de meest bekende rollen uit zijn repertoire, die van Figaro in Le nozze di Figaro van Mozart. Deze versie werd opgenomen in Parijs, waar het eigen koor en orkest van de Opéra National de Paris onder leiding stond van Philippe Jordan. Luca Pisaroni heeft – zo lang de voorstelling duurt – trouwplannen met Ekaterina Siurina, die de rol van Susanna zingt. Het grafelijk echtpaar Almaviva wordt gezongen door Ludovic Tézier en Barbara Frittoli.
Mezzo: zaterdag 29 december om 20.30 u.

Cecilia Bartoli (foto: Uli Weber / Decca).

Berlijns Nieuwjaar met Cecilia
De Berliner Philharmoniker met dirigent Simon Rattle spelen de laatste drie dagen van het jaar een programma met onder andere Rameau, Händel en Ravel. Voor de vocale gedeelten hebben ze mezzo Cecilia Bartoli uitgenodigd. De laatste uitvoering in Berlijn, op de allerlaatste dag van het jaar, wordt rechtstreeks door Mezzo uitgezonden vanuit de Philharmonie.
Mezzo: maandag 31 december om 17.25 u.

Hoffmann in de Met
Joseph Calleja, binnenkort in Nederland te zien, speelt de hoofdrol van Hoffmann naast Anna Netrebko als Antonia in Les Contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach. De opname van deze uitvoering in de Metropolitan Opera in New York dateert uit 2009. Maestro James Levine, wiens voorzichtige terugkeer naar de ‘pit’ van de Met in 2013 is aangekondigd, dirigeerde het Met-orkest.
Mezzo: maandag 31 december om 20.30 u.

Toch weer een Zauberflöte
Het jaar 2012 is voorbij, en daarmee een golf aan Zauberflötes in Nederland en daarbuiten. Echter, de allereerste uitzending van BravaNL in het nieuwe jaar is nog gewijd is aan de opera van Mozart. Diana Damrau zingt over ‘hölle Rache’, Papageno Simon Keenlyside hoopt op een Papagena en Franz-Josef Selig heerst als Sarastro. De uitvoering werd opgenomen in het Royal Opera House in Londen, met het eigen orkest van Covent Garden onder leiding van Sir Colin Davis.
BravaNL: dinsdag 1 januari om 00. 00 u.

Nieuwjaar in Wenen
Er wordt gespeeld en gewalst, maar zelden gezongen tijdens het traditionele Nieuwsjaarsconcert vanuit Wenen. Dit jaar wordt in de grote zaal van de Musikverein naast een flinke dosis Strauss-muziek ook aandacht besteed aan Wagner en Verdi. Het is ‘hun’ jaar in 2013. Van Wagner klinkt het Vorspiel tot de derde akte uit Lohengrin, van Verdi wordt het prestissimo uit de balletmuziek voor Don Carlo gespeeld. Dirigent Franz Welser-Möst staat voor de Wiener Philharmoniker. We mogen hopen dat de onvolprezen Joop van Zijl weer verslag doet.
Nederland 1: dinsdag 1 januari om 11.15 u.

Valery Gergiev (foto: Alexander Shapunov).

Russische Boris als start
Voor wie het nieuwe jaar in gepaste melancholie wil openen, heeft Mezzo een interessant muzikaal bod: de opera Boris Godounov van Modest Moussorgski. Op de regisseur na, Graham Vick, is het allemaal Russisch wat de klok slaat: solisten als Yevgeny Nikitin (Boris Godounov), Yevgeny Akimov (Shuisky) en Mikhail Kit (Pimen) zongen in het Mariinsky Theater van St. Petersburg in mei 2012 onder leiding van Valery Gergiev. In de bak zat het symfonieorkest van het Mariinsky.
Mezzo: dinsdag 1 januari om 20.30 u.

Alweer opera op TV5
Mozarts Le nozze di Figaro kreeg een plaats in de programmering van TV5, waar dit al de tweede opera is die de laatste tijd op het programma kwam. Deze uitvoering stamt uit de zomer van 2012 en werd opgenomen in de Opéra National in Montpellier. Solisten waren onder andere Adam Plachetka (graaf Almaviva), Erika Grimaldi (gravin Almaviva), Hélène Guilmette (Suzanne), Konstantin Wolff (Figaro). Regisseur was Jean-Paul Scarpitta.
TV5: woensdag 2 januari om 23.55 u.

Britten-jaar
Het wordt een jaar met veel Wagner, Verdi en Britten. Op vrijdag 4 januari kunt u al kijken naar de komische opera Albert Herring van Benjamin Britten. Zoals in veel werk van Britten staat ook hier de reactie van de samenleving op een zonderling centraal. Deze versie werd opgevoerd door de Opéra de Rouen onder leiding van Laurence Equilbey. Solisten: Allan Clayton, Nancy Gustafson, Felicity Palmer en Christopher Purves.
BravaNL: vrijdag 4 januari om 20.30 u.

Weektip

Cav/Pag op de Waalse tv
De innemende voorstelling van Cavalleria Rusticana en Pagliacci die de Opéra Royal in Luik onlangs bracht in een regie van José Cura is op tv te zien, zij het op tv-zenders die niet in ieders kabelpakket zullen zitten. Voor de zekerheid toch vermeld: Cavalleria Rusticana is te zien op zaterdag 29 december op La Deux (RTBF) om 22.15 u. Op vrijdag 4 januari volgt Pagliacci, op dezelfde zender om 22.50 u.

door

4 reacties »

 • .erda zei:

  Voor wie Arte kan nemen: zondag 30/12 te 15.40u. Joyce di Donato over haar nieuwste CD Drama Queens en eveneens zondag 30/12 te 22.20u Madama Butterfly.
  France 3 geeft dan weer op 30/12 te 0.35 la Chauve Souris ofte de Vledermuis en eveneens op 30/12 te 21.55 vanuit de Semper Oper in Dresden hun traditionele sylvester Operetten-gala op ZDF
  Di. 1/1 Tv5 Monde 23.25u L’Elisire d’Amore
  Zo 6/1France 3 00.25 u. La Fille de Madame Angot
  Geniet ervan!
  Beste wensen voor een nieuw jaar vol muzikaal genot aan medewerkers en lezers van Place de l’Opera!

 • Anna K zei:

  .Erda – bedankt voor de aanvulling.
  Aan de ZDF- Silvestergala doen Diana Damrau en Piotr Beczala mee, ik ga zeker kijken, ik ben een grote Beczala fan!
  De Madama Butterfly lijkt mij ook leuk ….
  Helaas kan ik France 3 niet ontvangen

 • Marcel Heikoop zei:

  En de rolverdeling voor de Elisir op TV 5 is:
  Olga Peretyatko (Adina), Stefan Pop (Nemorino), George Petean (Belcore), Lorenzo Regazzo (Dulcamara), Eva Fiechter (Giannetta)

  kamerorkest van Lausanne en koor van de opera van Lausanne
  Muzikale leiding: Jesus Lopez Cobos

  Wel een hele rare tijd – 1:25 in de ochtend – om een opera uit te zenden. Zijn ze in Frankrijk altijd al goed in geweest zowel op France 2 en France 3 en nu dus ook op TV 5.

  Marcel

 • kersten zei:

  Charmante Nozze uit Montpellier, vannacht op TV5 (leve de opnameapparatuur, Marcel Heikoop!). Maar waarom in hemelsnaam die
  vermaledijde gezichtsmicrofoontjes?!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.