HeadlineNieuws

Place de l’Opera viert eerste verjaardag

Place de l’Opera is vandaag één jaar geworden. De redactie is blij met de forse groei van het aantal lezers in de eerste jaargang en hoopt in het tweede jaar de kwaliteit en kwantiteit van het online magazine te blijven verbeteren.

Postkaart uit 1919 van het Palais Garnier, gelegen aan 'la Place de l'Opéra' in Parijs.
Postkaart uit 1919 van het Palais Garnier, gelegen aan 'la Place de l'Opéra' in Parijs.

Toen Place de l’Opera op 10 januari 2009 het levenslicht zag, wisten een handjevol bezoekers www.operamagazine.nl te vinden. Op 10 januari 2010 is dat een flinke groep operaliefhebbers geworden. Nog lang niet genoeg natuurlijk, maar de redactie heeft zeker reden tevreden te zijn.

In de eerste jaargang van het eerste online operamagazine van Nederland werden bijna 800 artikelen geplaatst. Het merendeel van de Nederlandse operaproducties werd daarin gecoverd. Waar de ene recensie al snel in de vergetelheid raakte, raakte men over andere niet uitgepraat. Zoals over de controversiële productie van Salome bij De Nederlandse Opera.

Nu en dan waren er uitstapjes naar andere landen. Zo schreef de redactie over het festival van de Komische Oper Berlin in de zomermaanden en bezocht het de wereldpremière van de eerste opera van David Alagna in Hongarije in november.

Er vielen interviews te lezen met vele artiesten uit de operawereld. Van de bekende tenor Piotr Beczala verscheen een portret, met Wiebke Göetjes sprak de redactie over onder meer dikke zangers en Antony Hermus liet zijn licht schijnen over het ambacht van de dirigent.

Vanaf eind juli verschenen er regelmatig Youtube-portretten van beroemde zangers, befaamde aria’s en bekende rollen op de website. In oktober en november was er een kleine serie over bekende en minder bekende operalabels te lezen.

Het jaar werd afgesloten met een Opera Top Tien 2009, waar zowel redactie als lezers hun licht lieten schijnen over de kwaliteit van het afgelopen jaar.

In 2010 is Place de l’Opera van plan haar kwaliteit en kwantiteit verder te verbeteren. Zo wordt er hard gewerkt aan een internationaal netwerk van correspondenten, om alle belangrijke producties in het buitenland te verslaan. Ook zijn er plannen voor een gedeelte ‘opera voor dummies’ en voor een webshop met een uitgebreid assortiment aan cd’s en dvd’s.

De redactie is blij met de betrokkenheid die veel lezers tonen door emails te sturen of door op artikelen te reageren. Al het commentaar is welkom (ook tips dus!) en de redactie hoopt dat 2010 nog veel meer discussies zal opleveren.

Dat Place de l’Opera het komende jaar haar naam nog meer eer aan mag doen.

Vorig artikel

Acht popsterren wagen zich aan opera

Volgend artikel

Duitsers vinden La Traviata mooiste opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Laura
  10 januari 2010 at 01:03

  Goed werk! Het is erg leuk om een Nederlandse operasite te hebben – op de meer internationale sites wordt er vaak een beetje lacherig gedaan over de producties alhier, als ze al besproken worden. Beslist zo doorgaan, en moge het lezersaantal groeien!

 2. Henrie
  10 januari 2010 at 19:17

  Sinds een paar maanden lees ik regelmatig stukjes op deze site. Als fervent opera fan is er bijna geen (goed) Nederlands leesvoer over dit onderwerp. Ben daarom ook erg in mijn nopjes met deze site. Ga vooral zo door… !

 3. hans balner
  12 januari 2010 at 01:49

  Jordi, hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van Place de l’Opera !! Het is ronduit wonderbaarlijk dat je erin geslaagd bent ( schijnbaar alleen, want vrijwel alle belangrijke artikelen zijn van jouw hand )in één jaar een fantastische informatiebron te creeren waarmee wij, de opera-liefhebbers heel erg blij zijn! Heel veel dank van ons allen ! Hans Balner