Buitenlands nieuwsHeadlineNieuws

DNO, Thijl genomineerd voor Opera Awards

De Nationale Opera is in twee categorieën genomineerd voor de International Opera Awards 2019: beste koor en beste nieuwe productie. Het Utrechtsch Studenten Concert is met zijn productie van Thijl genomineerd in de categorie herontdekt werk.

Internationaal succes lonkt voor Thijl van het Utrechtsch Studenten Concert.

Het Engelse Opera magazine, de initiator van de International Opera Awards, maakte woensdag de genomineerden voor de awards van dit jaar bekend. Er zijn in achttien categorieën ‘opera-Oscars’ te verdienen. De winnaars worden op 29 april bekendgemaakt tijdens een galaevenement in Sadler’s Wells in Londen.

In de categorie ‘Chorus’ moet het Koor van De Nationale Opera het opnemen tegen de koren van de Bolshoi Opera, de Opéra de Lyon, het Royal Opera House, de Semperoper Dresden en het Teatro alle Scala.

In de categorie ‘New Production’ oogstte DNO een nominatie voor zijn productie van Jenůfa door regisseur Katie Mitchell. Mitchell maakt tevens kans op de prijs voor beste regisseur. Andere nieuwe producties die op de shortlist zijn beland zijn Vanessa van het Glyndebourne Festival, Gloriana van het Teatro Real, From the House of the Dead van het Royal Opera House, La traviata van het Théâtre des CHamps-Elysées en Tristan und Isolde van de Staatsoper Berlin.

Het Utrechtsch Studenten Concert baart opzien door als niet-professioneel gezelschap op dezelfde shortlist te staan met gerenommeerde festivals en huizen als de Bregenzer Festspiele, de Polish National Opera en het label Opera Rara. Thijl, een Nederlandse opera van Jan van Gilse die afgelopen zomer in de openlucht werd uitgevoerd, maakt kans op de titel ‘Rediscovered Work’.

In de categorie beste dirigent valt de naam van Marc Albrecht, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera, op. In de categorie beste operahuis maakt Opera Vlaanderen kans op een award, naast de Deutsche Oper am Rhein, de Gothenburg Opera, de Houston Grand Opera, de Opéra national de Paris en het Theater an der Wien.

Veel aandacht gaat altijd uit naar de prijzen voor beste zanger en beste zangeres. Zes dames en zes heren maken kans op die eer, onder wie Pretty Yende, Asmik Grigorian, John Osborn en Xavier Sabata.

De shortlist voor de Readers’ Award, waarvoor iedereen online kan meestemmen, telt acht namen: Ildar Abdrazakov, Sarah Connolly, Michael Fabiano, Vittorio Grigolo, Thomas Hampson, Barbara Hannigan, Ana María Martínez en Sonya Yoncheva. Stemmen kan via www.operaawards.org/vote.

Zie voor een overzicht van alle nominaties de website van de Opera Awards.

Vorig artikel

Mields bezingt de liefde bij Holland Baroque

Volgend artikel

Bechtolf betovert met King Arthur in Wenen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.