Buitenlands nieuwsNieuws

Vlaamse Opera gaat tegen de stroom in

De Vlaamse Opera heeft gisteren in Gent haar nieuwe seizoen gepresenteerd. Intendant Aviel Cahn heeft voor zijn eerste volledige seizoen gekozen voor het thema ‘Tegen de stroom’. Centraal staan figuren die op eigenzinnige wijze tegen de maatschappij opboksen.

De Belgische pers noemt het seizoen ‘goed gevuld’ (Het Nieuwsblad) of zelfs ‘propvol’ (De Standaard). Naast operaproducties zijn er concerten, diverse kindervoorstellingen en een volle randprogrammering.

De twintigste eeuw is ruim vertegenwoordigd. Alban Berg staat met Wozzeck op de kalender, Benjamin Britten met Peter Grimes en Leonard Bernstein met Candide. Die laatste productie komt overgevlogen uit Wenen, van de Wiener Staatsoper. De regie is daarbij in handen van Peter Konwitschny.

Aan de andere kant grijpt de Vlaamse Opera ook terug in het verleden. Voor het eerst wordt in België Il Giasone van Francesco Cavalli scenisch uitgevoerd, ook weer door de Duitse regisseur Peter Konwitschny.

Klassiekers zijn er ook: Madama Butterfly en Don Carlos. Met de grootse Verdi-opera heeft de Vlaamse Opera nog een Belgische primeur: voor het eerst wordt de authentieke Franse versie opgevoerd, inclusief alle balletmuziek.

In september viert de Vlaamse Opera verder haar 20-jarig bestaan met een gratis concert in Gent en Antwerpen – de beide speelsteden van het gezelschap. Ook zijn er twee opera’s in het programma opgenomen die in het eerste seizoen, 1989, eveneens gespeeld werden: Don Carlos en Jevgeni Onegin. Die laatste opera is overigens het tweede deel van de Tsjaikovski-cyclys van Tatjana Gürbaca.

Morgen (donderdag 7 mei) zet de Vlaamse Opera haar seizoen online op www.vlaamseopera.be.

Vorig artikel

Bewerking Offenbach-hit mist finishing touch

Volgend artikel

Grootschalige opera-uitzendingen in Engeland

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. de juiste info
  28 juni 2009 at 23:31

  staan een hoop fouten in.

  Het enige dat door Konwitschny word geregiseerd is Don Carlo en deze productie liep eerder in Wenen in 2004.

  De regisseur voor Candide is Nigell Lowery en Giasone word geregisseerd door Mariane Clément.

  En dit zijn nieuwe producties en er is ook een oeropvoering van een creatie: the rage of life van Elena Kats-Chernin.
  De rest klopt