Home » Nieuws

Dirigent Yakov Kreizberg overleden

16 maart 2011 1 reactie

door

Yakov Kreizberg, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, is dinsdag op 51-jarige leeftijd overleden. Kreizberg dirigeerde tot enkele weken geleden nog zijn orkest. Hij was al geruime tijd ziek.

Yakov Kreizberg, 1959-2011 (foto: Ronald Knapp).

Kreizberg, een Amerikaan van Russische komaf, trad in 2003 aan als chef-dirigent en artistiek adviseur van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) en het Nederlands Kamerorkest.

,,Het ritmische raffinement dat Kreizbergs dirigeerstijl kenmerkte en zijn introductie van het Russische en Slavische repertoire gaf het orkest nieuwe impulsen en een nieuw specialisme”, schrijft het NedPhO in een persbericht. ,,Zijn energieke drive en grote toewijding aan de muziek heeft Yakov tot het laatst behouden.”

Kreizberg gaf in februari zijn allerlaatste concerten in het Concertgebouw. Hij overleed dinsdag in Monaco na een langdurige ziekte. Hij werd 51 jaar.

1 reactie »

  • Frederique Bremer zei:

    Wat een ontstellend bericht. Het heeft mij diep aangegrepen, dat een zo gedreven en getalenteerd mens op 51-jarige leeftijd is overleden.Moge zijn ziel gebonden zijn in de bundel des levens.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.