Buitenlands nieuwsNieuws

Metropolitan haalt geliefde blog uit de lucht

Bijna vijftien jaar lang berichtte Bradley E. Wilber op zijn webpagina Met Futures over de verre toekomstplannen van de Metropolitan Opera. Op verzoek van het operahuis heeft hij zijn activiteiten nu gestaakt, bericht de New York Times. De Met ondervond er te veel hinder van.

Wilder, een bibliothecaris in Houghton, opende zo’n vijftien jaar geleden via zijn persoonlijke weblog A Bit B. E. Wilbered een speciale pagina waar hij informatie over de toekomstige seizoenen van de Metropolitan Opera publiceerde. Hij struinde het internet af en had een netwerk van bronnen om zo accuraat mogelijk de aanstaande producties van de Met te voorspellen, soms tot vijf of zes jaar vooruit.

De pagina, Met Futures genaamd, was geliefd onder operaliefhebbers, die ver van tevoren konden zien welke titels en welke zangers de Met ze zou gaan voorschotelen.

De Met zelf was er minder blij mee en verzocht Wilber onlangs om zijn werk te staken. Het operahuis wil ieder seizoen als werkelijk nieuw kunnen presenteren en vond daarbij dat Wilber foutieve informatie verschafte en soms de onderhandelingen met zangers bemoeilijkte.

Aan de New York Times vertelt Wilber dat hij niet onder druk werd gezegd, maar zelf al snel overstag ging. Een vergoeding van de Met accepteerde hij niet eens, hij nam genoegen met vrijkaartjes voor zijn volgende bezoek aan het New Yorkse operahuis.

Op andere plekken op het internet verschenen na het besluit kwade reacties van Met-volgers. Te meer omdat Wilbers informatie doorgaans zeer betrouwbaar was. Op de website Parterre Box werd er flink over gesproken. Daar is ook een pdf te vinden van de laatste versie van Wilbers Met Futures. Voor wie toch nog even in de toekomst wil kijken.

Lees het hele verhaal op de website van de New York Times.

Vorig artikel

Karin Strobos wint GrachtenfestivalPrijs

Volgend artikel

Mozarts requiem, net als toen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.