Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Sopraan Montserrat Figueras overleden

25 november 2011 9 reacties

De Spaanse sopraan Montserrat Figueras is woensdag 23 november op 63-jarige leeftijd overleden. Dat berichten diverse media. Samen met haar man Jordi Savall speelde Figueras een grote rol in de wereld van de oude muziek.

(Foto: A. Aymami)

Figueras werd in 1948 in Barcelona geboren. Al van jongs af aan was ze op ‘historisch verantwoorde’ wijze bezig met middeleeuwse en renaissancemuziek.

Ze trouwde in 1968 met Jordi Savall. Samen maakte het echtpaar zich hard voor de authentieke uitvoeringspraktijk van muziek van voor 1700. Zo richtten ze het ensemble Hespèrion XX op. En later stonden ze aan de wieg van nog twee ensembles: La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des Nations.

Hieronder zingt Figueras de proloog van Monteverdi’s L’Orfeo in een productie van het Liceu in haar geboorteplaats Barcelona. Haar man dirigeert.

door

9 reacties »

 • Spen zei:

  Nog zo jong! Is het niet bekend waardoor ze is overleden?

 • Spen zei:

  Oh heb het al gevonden, de oorzaak is kanker.

 • Gerard zei:

  Triest bericht, prachtige stem, in juni 2011 heeft ze nog opgetreden in Belgie: http://www.youtube.com/watch?v=srdgLZGnnWM

 • joseph zei:

  Ze was al een tijdje ziek, moet veel moed hebben gehad om nog even door te gaan met zingen. Mooie vrouw, mooie stem.

 • Mauricio Fernández zei:

  Wat een treurnis, niet alleen de ‘oude muziek’wereld verliest een pracht van een stem en een fantastisch mens maar de gehele zangwereld zal het verder moeten doen zonder een van de meest markante persoonlijkheden. Zelden heb ik een zangeres meegemaakt (in welk genre dan ook!) die zo eerlijk en zonder opsmuk de ziel wist te raken.
  Descansa en paz, querida Mons!

 • Richard C. Vervoorn zei:

  Het overlijden van Montserrat Figueras is verschrikkelijk. Een enorm gemis in de eerste plaats voor haar geliefden, maar natuurlijk voor alle liefhebbers van oude muziek Maar gelukkig is ze iets ouder geworden dan u vermeldt. Ze is geboren 15 maart 1942 in Barcelona en is dus 69 jaar geworden.

 • André Krouwel zei:

  ze was 69
  wat een verlies!!!

 • Hanny van der heijde zei:

  Normaal blij met tom (tijdschrift oude muziek) dit keer triest bericht

 • jean vaassen zei:

  Hoorde zojuist pas bij het begin van het concert Lachrimae Caravaggio dat ze is overleden. Een schok. Ik volgt Savall en zijn muzikale familie al sinds de tachtiger jaren. Wat een verlies. Gelukkig hebben we nog haar muziek. Die blijft totdat de mensheid zelf geschiedenis is geworden. Met het diepste respect buig ik voor haar.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.