Nieuws

Veel vocaal in jubilerende Robeco-serie

De Robeco-concertserie die elke zomer in het Concertgebouw georganiseerd wordt, viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Onder de nieuwe naam Robeco SummerNights biedt de serie naast klassiek instrumentaal, pop, jazz en wereldmuziek ook veel moois voor liefhebbers van vocale klassieke muziek.

Opera
Op het gebied van opera start de serie op 30 juni met een concert door het Radio Filharmonisch Orkest. Dat concert opent met de bewerking die Henk de Vlieger maakte van Wagners Ring des Nibelungen. Het is een geheel instrumentale versie, die in een uur de hele Ring doorwerkt.

Vocaal is er een dag later Tosca door Opera Zuid. Het gezelschap geeft traditiegetrouw na afloop van de tournee van zijn laatste productie van het seizoen een semiscenische voorstelling in het Concertgebouw. Dit jaar is dat Tosca van Puccini.

Op 14 augustus is een verzameling operamelodieën te horen tijdens de SummerNight at the opera, als solisten van de Nationale Reisopera en het Nederlandse Blazersensemble aria’s van Verdi, Wagner en Rossini brengen.

Lied
Eén van de pijlers in het programma is een serie van drie Schubert-recitals door bariton Thomas Oliemans en begeleider Malcolm Martineau. Op 8 juli zingt Oliemans de cyclus Die schöne Müllerin, door Schubert gecomponeerd op teksten van Wilhelm Müller. Een week later, op 15 juli, brengt hetzelfde duo Winterreise. Twee dagen later volgt Schwanengesang, een cyclus samengesteld na de dood van Schubert met zijn laatste werk.

Vocaal
Bekende vocalisten brengen verschillende programma’s in het Concertgebouw. Zo is Claron McFadden op 5 juli gast van pianist Cor Bakker, in een programma met klassiek en jazz.

Bariton Henk Neven wordt op 6 juli begeleidt door het Maarschalkerweerdorgel, bespeeld door Leo van Doeslaar. Hij zingt liederen van onder andere Poulenc en Wolf.

Op 7 augustus zingt de herenformatie Frommermannn het programma Classified in de Kleine Zaal en een dag later staat Opera Zuid-directeur Miranda van Kralingen daar in een programma met het Cuarteto Quiroga, met Il Tramonto van Respighi.

Een jaar geleden stonden orkest en soliste al eens samen op een zomers podium in de Veerhaven in Rotterdam, op 20 augustus treffen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sopraan Anna Caterina Antonacci elkaar weer. Op het programma staan onder meer de Wesendonck Lieder van Wagner.

Solisten als Lenneke Ruiten, Olivia Vermeulen en André Morsch werken mee aan het afscheidsconcert op 14 juli van de Radio Kamer Filharmonie, die ophoudt te bestaan. Het orkest sluit onder leiding van Frans Bruggen af met Mendelssohn en Bach.

De Robeco SummerNights krijgen op 31 augustus een finale met de negende van Beethoven, gespeeld door het Residentie Orkest onder Lawrence Renes en met solisten als Barbara Kozelj en Frank van Aken.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

De Doelen hele dag in teken Hugo Wolf

Volgend artikel

Bioscopen zenden Jevgeni Onjegin uit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.